ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΈρπης, ο ανεπιθύμητος

Έρπης, ο ανεπιθύμητος

Eίναι ένας ιός που… παίζει με τα νεύρα μας! Από τη στιγμή που εισβάλλει στον οργανισμό, δεν τον εγκαταλείπει ποτέ.

της Ζωής Μπαγετάκου, Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος

Παραμένει κρυμμένος, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να κάνει την επανεμφάνισή του. O λόγος για τον ιό του έρπη, που προσβάλλει την περιοχή γύρω από τα χείλη (απλός έρπης τύπου Ι ), αλλά και τα γεννητικά όργανα (απλός έρπης τύπου ΙΙ). Συχνά, μάλιστα, ο επιχείλιος έρπης εντοπίζεται στα γεννητικά όργανα και το αντίστροφο, γεγονός που αποδίδεται στην… ερωτική μας φαντασία! Πάντως, όπου και αν εμφανίζεται, ο ιός του έρπη είναι ανεπιθύμητος, με δυσάρεστα συμπτώματα και επικίνδυνες επιπλοκές.

Ο Herpes Simplex ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών και είναι Dna ιός. Υπάρχουν δύο τύποι, ο Herpes Simplex τύπου  Ι (HSV1) κύρια αιτία των ερπητικών λοιμώξεων του στόματος, των χειλιών και του προσώπου –με την πιθανότητα να προσβάλλει και τα γεννητικά όργανα και ο Herplex Simplex τύπου  ΙI (HSV2), κύρια αιτία των γεννητικών οργάνων με πιθανότητα να προκαλέσει βλάβες και σε άλλες εντοπίσεις.

Μετά την αρχική επαφή αναπτύσσεται μια ανοσολογική αντίδραση, η οποία δεν αποβάλλει τον ιό που μένει στον οργανισμό σ’ όλη τη ζωή. Πλέον, ο ιός διεισδύει στον οργανισμό δια μέσου των αισθητικών νευρικών ινών στα νευρικά γάγγλια  των αντίστοιχων νωτιαίων ριζών. Εδώ ο ιός παραμένει ανενεργός, ασυμπτωματικός (σε λανθάνουσα κατάσταση).

Διάφοροι παράγοντες όπως πυρετός, φυσικό και ψυχικό στρες, έμμηνος ρύση, συστηματικές λοιμώξεις, ανισοκατασταλτικές θεραπείες, έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, στο ψύχος και γενικότερα πτώση της άμυνας του οργανισμού, πυροδοτούν τον πολλαπλασιασμό του ιού και τη μετανάστευση του από τα νευρικά γάγγλια στο δέρμα.

Επιχείλιος Ερπης

Πώς μεταδίδεται: Η μετάδοση γίνεται κατευθείαν από άτομο σε άτομο. Ο μεταδίδων τη λοίμωξη μπορεί να πάσχει από πρωτολοίμωξη είτε από υποτροπιάζουσα λοίμωξη ( δηλαδή κλινική ενεργοποίηση του ιού, έχοντας ήδη μολυνθεί) είτε μέσω μιας ασυμπτωματικής μετάδοσης. Η μετάδοση γίνεται μετά από την επαφή με μολυσμένο δέρμα ή βλεννογόνο, με το σάλιο, το φιλί, αγγίζοντας τη βλάβη κι ακουμπώντας άλλα σημεία, ανταλλάσσοντας προσωπικά αντικείμενα (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, κραγιόν, κ.λπ.)

Συμπτώματα

Η αρχική μόλυνση είναι δυνατόν να μην παρουσιάζει συμπτώματα ή να εκδηλώνεται ως επεισόδιο ουλοστοματίτιδας, κυρίως στα παιδιά, με σύνοδο λεμφαδενίτιδας και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, αρθραλγία, καταβολή.
Στις υποτροπές εμφανίζονται φυσαλίδες ομαδοποιημένες που εδράζονται σε μια ερυθηματώδη επιφάνεια. Μετά από κάποιες μέρες οι φυσαλίδες σπάνε και σχηματίζονται επιφανειακές διαβρώσεις. Ακολούθως οι βλάβες ξεραίνονται σχηματίζοντας μελιτόχροες εφελκίδες και εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ουλή. Πριν από την εμφάνιση των φυσαλίδων μπορεί να υπάρξει αίσθημα καύσου ή τσούξιμο, ενώ και κατά τη διάρκεια της ερπητικής λοίμωξης υπάρχει κάψιμο και φαγούρα.

Η εντόπιση του ΗSVI είναι στοματοπροσωπική με μεγαλύτερη συχνότητα στα χείλη, μπορεί να εμφανιστεί και στη γλώσσα, μπορεί όμως να προσβάλλει και άλλες περιοχές του προσώπου και του στόματος. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και τα δάχτυλα ή ακόμη τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών, προκαλώντας ερπητική κερατίτιδα, μια μορφή που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, εάν παραμεληθεί.

Πρόληψη:

Ως προφυλακτική φροντίδα συνιστάται η αποφυγή φιλιών με άτομα που έχουν ορατές βλάβες , μη χρησιμοποίηση και ανταλλαγή προσωπικών ειδών, συχνό πλύσιμο χεριών. Εάν κάποιος έχει HSV1πρέπει να προσέχει να μην αγγίζει γεννητικά όργανα και μάτια.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Όσον αφορά την προσβολή των γεννητικών οργάνων μπορεί να οφείλεται είτε στον HSV2 είτε στον HSV1. Πολλά άτομα προσβάλλονται από το HSV-II κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επίσης, κάποια άτομα που έχουν μια ερπητική λοίμωξη HSV1 στα χείλη, μπορούν να το μεταδώσουν φιλώντας τα. Οι βλάβες είναι αρχικά φυσαλίδες και στη συνέχεια διαβρωτικές.

Πώς μεταδίδεται: Η μετάδοση γίνεται απευθείας από άτομο σε άτομο με σεξουαλική επαφή ή προσωπογεννητική. Ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί.  Η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη από την έναρξη εμφάνισης των βλαβών μέχρι και την πλήρη εξαφάνισή τους. Σαφώς είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα της προσβολής, όταν υπάρχει ενεργός έρπης των γεννητικών οργάνων. Ο ιός όμως μπορεί να υπάρχει και να μεταδίδεται ακόμη κι όταν απουσιάζουν σημεία και συμπτώματα. Το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης κατά πολύ, όχι όμως 100%, ενώ η επώαση του ιού είναι από λίγες ημέρες μέχρι και δύο εβδομάδες.

Συμπτώματα

Πρωτογενής λοίμωξη: Το πρώτο επεισόδιο συνήθως είναι πολύ πιο βαρύ. Η πρωτογενής λοίμωξη μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματική είτε συμπτωματική με πολύ έντονο πόνο, πυρετό, κνησμό, καύσο και λεμφαδενίτιδα, ενώ είναι δυνατόν να υπάρχει και δυσκολία κατά την ούρηση.

Η πρόγνωση είναι χειρότερη σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και νεογέννητα.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα. Κλείνοντας οφείλω να τονίσω ότι είναι απαραίτητη η προσφυγή στον Δερματολόγο για τη χορήγηση της κατάλληλης αντιικής θεραπείας.
Έχετε αντιληφθεί ότι ο επιχείλιος έρπης κάνει την επανεμφάνισή του στο στόμα σας, όταν για κάποιο λόγο αγχώνεστε ή κουράζεστε ή ακόμη και όταν αρρωσταίνετε…Τότε, όμως, πώς εξηγείται το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες στην παραλία, ενώ είστε χαλαροί, βγάζετε έρπη γύρω από τα χείλη; Η απάντηση είναι ότι ο επιχείλιος έρπης μπορεί να «ξυπνήσει» και από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Η ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή, πυροδοτεί την εμφάνισή του.

Πηγή: NaturaNrg #49

 

Sas-endiaferei_arrow

Aτοπική δερματίτιδα

Σπίλοι (ελιές): πότε είναι επικίνδυνοι;

Λεύκη: Kι όμως αντιμετωπίζεται!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.