LifeΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ -ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2016-2017

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ -ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2016-2017

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ / Οκτώβριος 2016
Το επετειακό φετινό αφιέρωμα στον μεγάλο ελισαβετιανό (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον Ριχάρδο Γ ‘ και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ») κλείνει με μια κορυφαία κωμωδία του. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς                
ΠΟΘΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ του Ευγένιου Ο’Νηλ / Ιανουάριος 2017

Αντώνης Αντύπας
Αντώνης Αντύπας

Συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα ως συνέπεια της παθολογίας του αμερικανικού ονείρου και της ζωτικής ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία, αναδεικνύονται στο έργο του Ο’Νηλ, ενός συγγραφέα που γνωρίζει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής. Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας

Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ / Απρίλιος 2017
Ένα καθηλωτικό κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, γραμμένο το 2009, το έργο του Πολωνού Ταντέους Σλομποντζιάνεκ παρακολουθεί τη ζωή μιας παρέας συμμαθητών, με σημείο καμπής την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία και κατάληξη τη σημερινή εποχή. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)
Ο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ του Όσκαρ Ουάιλντ / Οκτώβριος 2016
Μια ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ, που συγκινεί τα παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και τους μεγάλους θεατές. Ο σπουδαίος ιρλανδός πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας σε ένα από τα πιο γοητευτικά και διαχρονικά «παραμύθια» του. Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ-«ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» γίνεται η σκηνή της ελληνικής δραματουργίας. Το ελληνικό έργο παρουσιάζεται σε ποικίλες εκφάνσεις και ο χώρος μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο ζύμωσης όλων των νέων τάσεων της εγχώριας θεατρικής γραφής. Έτσι, από τη φετινή χρονιά, εκτός από τις 3 κεντρικές παραγωγές, θα παρουσιαστεί η δουλειά 4 νέων Ελλήνων συγγραφέων (3 από τους οποίους συμμετείχαν στα Εργαστήρια Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου τα 2 τελευταία χρόνια), σε ένα πειραματικό μοντέλο, με τη μορφή του «Συγγραφέα του μήνα».
ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ Εμπνευσμένο από τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Κείμενο των Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη /  Οκτώβριος 2016

Γιάννης Οικονομίδης
Γιάννης Οικονομίδης

Αντλώντας την βασική ιδέα από τη Στέλλα Βιολάντη, η διασκευή συνδέεται με τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Σκηνοθεσία:Γιάννης Οικονομίδης

Ο ΕΞΗΝΤΑΒΕΛΟΝΗΣ του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων / Δεκέμβριος 2016
Συνδεδεμένος με την κοινωνική ζωή της Σμύρνης του 19ου αιώνα, ο Εξηνταβελόνης αποτελεί την ελληνική μεταφορά του Φιλάργυρου του Μολιέρου. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

ΘΕΡΙΣΜΟΣ του Δημήτρη Δημητριάδη / Μάρτιος 2017
Μια κωμωδία(;) από τον Δημήτρη Δημητριάδη, που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια με τη συγγραφική του ιδιότητα στο Εθνικό Θέατρο, με ένα κείμενο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Σκηνοθεσία:

Δημήτρης Τάρλοου
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Φεβρουάριος – Μάιος 2017
Από τον Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2017, η Νέα Σκηνή θα παρουσιάσει τα έργα 4 νέων ελλήνων συγγραφέων. Ο Χαράλαμπος Γιάννου, η Νάντια Δρακούλα, η Σοφία Καψούρου και η Νατάσα Σίδερη, με τη συνδρομή 4 σκηνοθετών και μιας ενιαίας ομάδας ηθοποιών, που θα επιλεγούν μετά από ακρόαση, θα συμμετάσχουν σε ένα πειραματικό σχέδιο στήριξης της νέας ελληνικής δραματουργίας.

Υρώ Μανέ
Υρώ Μανέ

-ΤΟ ΣΠΙΤΙ του Χαράλαμπου Γιάννου. Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη
-ΤΟ ΣΧΟΙΝΑΚΙ της Νάντιας Δρακούλα. Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
-ΣΟΥΜΑΝ της Σοφίας Καψούρου.  Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
-ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΕΣ της Νατάσας Σίδερη. Σκηνοθεσία: Υρώ Μανέ

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Η σκηνή Κοτοπούλη μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες δίνοντας  το στίγμα της Σκηνής, επιβεβαιώνοντας την αρμονική συνύπαρξη των τεχνών.
-ΓΑΛΑΞΙΑΣ (προσωρινός τίτλος) Σκηνική σύνθεση του Αντώνη Φωνιαδάκη. Συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή.  Νοέμβριος 2016

Κων. Ρήγος
Κων. Ρήγος

ΑΝΕΜΟΣ  Σκηνική σύνθεση του Κωνσταντίνου Ρήγου
Δεκέμβριος 2016
-ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ του Φ. Ντοστογιέφσκι / Φεβρουάριος 2017
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
-ΟΠΕΡΕΤΤΑ του Βίτολντ Γκομπρόβιτς / Απρίλιος 2017
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
-ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ του Στρατή Τσίρκα  Συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης / Μάρτιος – Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
Τα δύο ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας συνεργάζονται για πρώτη φορά σε ένα μακρόπνοο σχέδιο, με στόχο την παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες».
Η ΛΕΣΧΗ (Θέατρο Τέχνης / Υπόγειο – Μάρτιος 2017)
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
ΑΡΙΑΓΝΗ (Εθνικό Θέατρο / Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» – Οκτώβριος 2017)
ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ (Σκηνή υπό προσδιορισμό – Δεκέμβριος 2017)
Οι σκηνοθέτες των δύο παραστάσεων θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Πειραματική Σκηνή θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό της σε επόμενη συνέντευξη τύπου, που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου

–       ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΡΟΒΕΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ
Σε προγραμματισμένες ημερομηνίες, θα πραγματοποιούνται ανοικτές πρόβες, όπου οι ενδιαφερόμενοι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της προετοιμασίας μιας παράστασης.
–       ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Σεπτέμβριος 2016
Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Θέατρο το Saint-Petersburg Theatre Season, το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός θεατρικής περιοδείας από την Αγία Πετρούπολη. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη. Οι παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν είναι οι εξής:
-ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ
του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Yury Butusov
-ΜΑΚΒΕΘ
του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.  Σκηνοθεσία: Luk Perceval ​
-ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΩΦ
του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι. Σκηνοθεσία: Evgeniya Safonova

Ν. Κούρκουλος
Ν. Κούρκουλος

-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟ
Στις 30 Ιανουαρίου 2017 κλείνουν 10 χρόνια από την απώλεια του Νίκου Κούρκουλου. Το Εθνικό Θέατρο έχει προγραμματίσει μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον άνθρωπο που υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του για 13 συνεχόμενα χρόνια και συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες τομές σε όλα τα επίπεδα, ανοίγοντας το δρόμο του μέλλοντος και αφήνοντας μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
-ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος

Ν. Χατζόπουλος
Ν. Χατζόπουλος

Στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, οι επιλογές μας σε κρίσιμες στιγμές καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα. Επηρέασαν τη μορφή της ζωής μας με τρόπους που ίσως δεν τους αναλογιζόμαστε. Αυτά τα κομβικά γεγονότα, με τις αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες, θα φωτιστούν σε μια σειρά από επτά σκηνικές παρουσιάσεις, με την συνδρομή κάθε πρόσφορου μέσου (οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, δραματοποίηση, αφήγηση, κλπ), με στόχο να θυμηθούμε, να γνωρίσουμε, αλλά και να αναζωπυρώσουμε τη συζήτηση γύρω από τη σημερινή μας ταυτότητα.
-ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ
Δεκέμβριος 2016
Συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων

Έφη Θεοδώρου
Έφη Θεοδώρου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Μια μικρή κινούμενη εγκατάσταση, ένα κοντέινερ, συναντά το κοινό στους χώρους όπου αυτό συγκεντρώνεται: στις γειτονιές της Αθήνας.
-Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ
Αίθουσα Εκδηλώσεων
Συμπαραγωγή με το Γαλλικό Ινστιτούτο
Απρίλιος 2017
Σκηνοθεσία-Μουσική: Φένια Παπαδόδημα
Μια αναδρομή στην ελληνική ιστορία, από το 1947 έως σήμερα, μέσα από τα μάτια ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλέλληνες συγγραφείς. Με τη μορφή ενός μουσικού οδοιπορικού, θα δημιουργηθεί μια παράσταση που θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: την Οδύσσεια του Ομήρου και τη σύγχρονη «Οδύσσεια» του Λακαριέρ, που, σύμφωνα με τον ίδιο, βίωνε τη σχέση του με την Ελλάδα και τα ταξίδια του σε αυτήν «σαν επιστροφή στις δικές του αληθινές ρίζες. Στην ίδια την πηγή του ανθρωπισμού».

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
Μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές παρεμβάσεις που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, το Επισκεπτήριο σε νοσοκομεία, προσφέρει τη χαρά της επαφής και της επικοινωνίας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μέσα από την αφήγηση κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Αφηγητές: Ιφιγένεια Γρίβα, Ηλίας Κουνέλας

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ
Συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ένας επαγγελματίας παραμυθάς και ο μουσικός του, αφηγούνται παραμύθια του κόσμου σε παιδιά ευπαθών ομάδων. Τη φετινή χρονιά, το Εθνικό Θέατρο θα μοιράσει τη διαδρομή των παραμυθιών ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς στη δράση αυτή συνοδοιπόρος θα είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Με τον παραμυθά Δημήτρη Προύσαλη και τον μουσικό Φίλιππο Πλακιά.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAXIS, το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει να προσφέρει βιωματικά εργαστήρια σε ασυνόδευτα παιδιά που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ
Για 11η συνεχόμενη χρονιά, τα εργαστήρια για παιδιά και εφήβους συνεχίζουν την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητά τους. Περισσότερα από 400 παιδιά συμμετέχουν στην πιο μακρόχρονη από τις εκπαιδευτικές δράσεις του Εθνικού.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΩΤΙΣΜΩΝ-ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ
2Ος χρόνος για τα εξειδικευμένα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου, που πραγματοποιούνται στο «Σχολείον», με την επιμέλεια καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code