ΔιατροφήΕτικέτες τροφίμων. Πώς τις βλέπουν οι Έλληνες; Τις διαβάζουν;

Ετικέτες τροφίμων. Πώς τις βλέπουν οι Έλληνες; Τις διαβάζουν;

Πώς  βλέπουν οι καταναλωτές τις ετικέτες; Τι τους ενδιαφέρει; Τι τους προβληματίζει; Τις διαβάζουν; Και αν ναι, τις κατανοούν;

Οι ετικέτες των τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για όλους εκείνους που εμπλέκονται στη χρήση, την προετοιμασία ή τον έλεγχό τους, αφού έχουν ως στόχο: να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα, να τους διευκολύνουν στις πιθανές συγκρίσεις μεταξύ αυτών, να τους βοηθούν να κάνουν σωστές επιλογές, να διευκολύνουν τους κρατικούς ελέγχους και να συμβάλουν στην προώθηση των νέων προϊόντων.

Πορίσματα Πανελλαδικής Έρευνας του Ιδρύματος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Την απάντηση έδωσε η πανελλήνια έρευνα που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν αναλυτικά στην ημερίδα με τίτλο «Ετικέτες τροφίμων: σύμμαχος στις επιλογές μας» που διοργάνωσε το Ι.Α.Δ. την 9η Δεκεμβρίου 2009. Ας δούμε κάποια από τα ευρήματα της έρευνας.

1 στους 4 ερωτηθέντες διαβάζει σπάνια ή ποτέ τις ετικέτες των τροφίμων ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς (56%) τις διαβάζουν συχνά ή κάθε φορά που αγοράζουν ένα συσκευασμένο προϊόν ή αλλάζουν μάρκα. Από τους ερωτηθέντες που δεν διαβάζουν ποτέ τις ετικέτες, οι μισοί θεωρούν ότι δεν τους ενδιαφέρουν και 1 στους 3 ότι δεν έχει χρόνο.

Τι όμως διαβάζουν όσοι διαθέτουν λίγο χρόνο;

♦ Σχεδόν 7 στους 10 δηλώνουν αυθόρμητα ότι διαβάζουν την ημερομηνία λήξης, τον πίνακα συστατικών (32%) τα συντηρητικά(18%) ενώ όλα τα υπόλοιπα (λιπαρά, θερμίδες, «έψιλον», κ.α.) σε μικρότερα ποσοστά.

♦ Όσον αφορά το τι επηρεάζει τους ερωτηθέντες στην αγορά ενός προϊόντος, σχεδόν 3 στους 10 αναφέρουν αυθόρμητα ότι επηρεάζονται θετικά από την αναγραφή των βιταμινών ενώ αντίστοιχο ποσοστό αναφέρει αυθόρμητα ότι επηρεάζεται αρνητικά από την αναγραφή των «έψιλον»στη συσκευασία.

♦ Όσον αφορά αυτούς που αγοράζουν χύμα προϊόντα και ενημερώνονται για τα συστατικά τους  (45%) 8 στους 10 λαμβάνουν την ενημέρωση από τον ίδιο τον παραγωγό ή τον πωλητή.

Πηγή: NaturaNrg #02

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης