ΥγείαΑποκρυπτογραφήστε την εξέταση αίματός σας!

Αποκρυπτογραφήστε την εξέταση αίματός σας!

Το φθινόπωρο είναι εποχή ανανέωσης και αναδιοργάνωσης. Οργανώνουμε τη ζωή μας, το σπίτι μας, τη δουλειά μας… Στο γενικότερο λοιπόν κλίμα (αναδι)οργάνωσης του φθινοπώρου, είναι σημαντικό να διαθέσουμε λίγο χρόνο για την υγεία μας και το ετήσιο τσεκάπ μας. Κι αν μέχρι τώρα δεν έχετε προκαθορίσει ένα συστηματικό προληπτικό έλεγχο για την υγεία σας, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε και να φροντίσετε να το στριμώξετε κάπου στο πρόγραμμά σας! Μάθετε, λοιπόν, πώς θα αποκρυπτογραφήστε την εξέταση αίματός σας!

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει το ετήσιο check up;

Περιλαμβάνει τη γενική εξέταση αίματος, τις βιοχημικές εξετάσεις και τη γενική ούρων.
Με τη ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ προσδιορίζονται:

 • Ο Αιματοκρίτης και η Αιμοσφαιρίνη για τον έλεγχο της αναιμίας
 • O αριθμός και ο τύπος των Λευκών Αιμοσφαιρίων για τον έλεγχο των λοιμώξεων από μικρόβια και ιούς.
 • O αριθμός των Αιμοπεταλίων για τον έλεγχο της πηκτικότητος του αίματος.

Οι ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ είναι:

 • Σάκχαρο για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, και την παρακολούθηση της νόσου σε διαβητικούς ασθενείς.
 • Ουρία, Κρεατινίνη και για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών.
 • Ουρικό οξύ
 • Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.
 • Τρανσαμινάσες, Αλκαλική φασφατάση, γ – GT για τον έλεγχο της λειτουργίας του ήπατος.

Κάθε φορά που παίρνετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος νιώθετε ότι δεν καταλαβαίνετε τίποτα; Θέλετε να μάθετε να διαβάζετε την εξέταση αίματός σας ακριβώς όπως και ο γιατρός σας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο; Ενημερωθείτε από τον παρακάτω οδηγό και ελέγξτε και τον εαυτό σας!

Γενική εξέταση αίματος!

Ελέγχει Φυσιολογικές τιμές
Ερυθρά αιμοσφαίρια 4.500.000-5.500.000 μl (άντρες)
4.200.000-5.000.000 μl (γυναίκες)
Αιματοκρίτης (γυναίκες) 42, +/- 5 %
Αιματοκρίτης (άντρες) 45, +/- 5 %
Λευκά αιμοσφαίρια 5.000-10.000 μl
Αιμοπετάλια 150.000-400.000 μl
 1. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγουν την αιμοσφαιρίνη, η οποία με τη βοήθεια του σιδήρου «συλλαμβάνει» το οξυγόνο από τους πνεύμονες και το μεταφέρει στους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Εκεί ανταλλάσσεται το οξυγόνο με το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μεταφέρεται στους πνεύμονες, από όπου αποβάλλεται διαμέσου της αναπνοής.
 2. Ο χαμηλός αιματοκρίτης δηλώνει αναιμία. Μια κατάσταση που οφείλεται στη μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, με συνέπεια να μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο στους ιστούς.
 3. Εάν ο αιματοκρίτης είναι υψηλός, τότε παρουσιάζεται η πολυερυθραιμία.
 4. Ανάλογα με το είδος τους, τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν αντισώματα (λεμφοκύτταρα), τα οποία καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν μολύνσεις. Άλλα λευκά αιμοσφαίρια τα ουδετερόφιλα, καταστρέφουν με άλλους τρόπους τους ξένους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο αίμα. Τέλος, τα ηωσινόφιλα είναι και αυτά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία όταν αυξάνονται δείχνουν συνήθως αλλεργία.
 5. Τα λευκά αιμοσφαίρια ξεπερνούν τη φυσιολογική τιμή, όταν παρουσιάζεται κάποια λοίμωξη, μικρόβιο ή ιός στον οργανισμό.
 6. Τα αιμοπετάλια φράζουν το σημείο τραυματισμού ενός αγγείου σχηματίζοντας ένα αιμοστατικό αιμοπεταλιακό θρόμβο πήζοντας το αίμα. Αν τα αιμοπετάλια αυξηθούν, τότε υπάρχει κίνδυνος θρομβοκυττάρωσης, ενώ αν μειωθούν προκαλείται θρομβοπενία και αυξάνεται ο κίνδυνος για μικροαιμορραγίες.

Διαβάστε επίσης⇒ Τι ξέρεις για την καρδιά σου;

Μήπως σας λείπει ο σίδηρος;

Για να ελέγξετε τις «αποθήκες» του σιδήρου δεν αρκεί να δείτε μόνο τις δικές του τιμές. Πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξετε και την τιμή της φερριτίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το σίδηρο στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα ο σίδηρος αποθηκεύεται στον οργανισμό στο συκώτι, τον σπλήνα, τους μυς και το μυελό των οστών με τη μορφή ειδικών πρωτεϊνών: τη φερριτίνη και την αιμοσιδηρίνη. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας που ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία. Μόνο οι βιοχημικές εξετάσεις του αίματος μπορούν να δείξουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, όπως επίσης και των πρωτεϊνών που το μεταφέρουν και τον αποθηκεύουν. Ακόμα, η απλή μέτρηση του σιδήρου στο αίμα, έστω και εάν αυτή είναι χαμηλή, δεν επιτρέπει να δείξει εάν υπάρχει έλλειψη σιδήρου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται ένας πλήρης έλεγχος του μεταβολισμού του σιδήρου για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έλλειψη ή όχι.

Τι ελέγχεται Φυσιολογικές τιμές
Σίδηρος 50-150 μg%
Φερριτίνη 10-130 ng/mL (γυναίκες)
20-400 ng/mL (άντρες)

Κοιτάξτε τη χοληστερίνη σας!

Σε μια βιοχημική εξέταση αίματος μπορούμε να μετρήσουμε την CHL (ολική χοληστερίνη), την HDL (καλή χοληστερίνη) και την LDL (κακή χοληστερίνη).

Τι ελέγχεται
Φυσιολογικές τιμές
Ολική χοληστερίνη (CHL)
Καλή χοληστερίνη (HDL) >35 mg% (άντρες)
  >45 mg% (γυναίκες)
Κακή χοληστερίνη (LDL)  <160 mg%
Τριγλυκερίδια  <150 mg%
 1. Ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός συνδυασμός είναι η αυξημένη κακή χοληστερίνη σε συνδυασμό με την μειωμένη καλή χοληστερίνη.
 2. Εξίσου ανησυχητική, βέβαια, είναι και η αύξηση της ολικής χοληστερίνης.
 3. Ένα άτομο πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αγγεία του, όταν στις εξετάσεις του παρουσιάζει:v   αυξημένη ολική χοληστερίνη και φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων.v   αυξημένη ολική χοληστερίνη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.v   μειωμένη HDL χοληστερίνη.
 4. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν είναι αυξημένα τα τριγλυκερίδια, τα οποία θεωρούνται σημαντικά λιπίδια του αίματος.

Ελέγξτε το σάκχαρό σας!

Ο έλεγχος του σακχάρου μέσω των βιοχημικών εξετάσεων είναι αρκετός, έτσι ώστε να φανεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Όταν το σάκχαρο υπερβαίνει το ανώτατο φυσιολογικό όριο, τότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου κυμαίνονται μεταξύ 60-110 mg%. Ακόμα, το ουρικό οξύ πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2,5-7 mg%. Οι αυξημένες τιμές του ίσως μαρτυρούν ουρική αρθρίτιδα, καθώς και ύπαρξη πέτρας στα νεφρά.

Ελέγξτε την κατάσταση των νεφρών σας!

Τι ελέγχεται
Φυσιολογικές τιμές
Ουρία 10-50 mg%
Κρεατινίνη ορού <1,4 mEq/l (άντρες)
<1,2 mEq/l (γυναίκες)
Κάλιο ορού 3,5-5 mEq/l
Νάτριο ορού 136-148 mEq/l
 1. Η αύξηση της ουρίας μαρτυρεί πιθανή βλάβη της νεφρικής λειτουργίας. Βέβαια, μπορεί να αυξηθεί ακόμα και αν δεν πίνετε αρκετό νερό ή όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και κυρίως κρέατος.
 2. Αν η αυξημένη ουρία συνδυάζεται με αυξημένη κρεατινίνη, τότε η ένδειξη βλάβης της νεφρικής λειτουργίας ενισχύεται.
 3. Το κάλιο και το νάτριο αποτελούν δυο ηλεκτρολύτες, οι οποίοι ρυθμίζονται από τα νεφρά. Αν διαταραχθεί η τιμή τους, τότε εντείνουν την ανησυχία σχετικά με την νεφρική δυσλειτουργία.
 4. Το κάλιο είναι ακόμα βασικό και για την λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος, ενώ το νάτριο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον ανθρώπινο οργανισμό και για άλλες πολύπλοκες κυτταρικές λειτουργίες.

Εξετάστε το θυρεοειδή σας!

Τι ελέγχεται Φυσιολογικές τιμές
TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη) 0,3-5,1 μU/ml
T3 (τριιωδοθυρονίνη) 0,8-2,0 ng/ml
T4 (θυροξίνη) 4,5-12,5 μg/dl

Στην ορμονολογική εξέταση αίματος μπορούν να μετρηθούν ακόμα και οι ορμόνες που ελέγχουν το θυρεοειδή ή παράγονται από αυτόν, όπως η TSH, η T4 και η T3.

 • Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, τότε η TSH σας θα είναι αυξημένη, ενώ αντίθετα στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού θα είναι αισθητά χαμηλή.
 • Συνήθως, από μόνη της η TSH επαρκεί για να φανεί κάποιο πρόβλημα.
 • Οι T3 και T4 είναι ορμόνες απαραίτητες για μια πιο ακριβή διάγνωση.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται το ήπαρ;

Τυχόν διαταραχές στις παρακάτω τιμές σχετίζονται με δυσλειτουργία του ήπατος.

 1. Αν η χολερυθρίνη και η αλκαλική φωσφατάση είναι αυξημένες, τότε ίσως να υπάρχουν αποφρακτικές παθήσεις των χοληφόρων οδών.
 2. Τυχόν αυξήσεις των τρανσαμινάσων σχετίζονται με φλεγμονές του ήπατος.
Τι ελέγχεται Φυσιολογικές τιμές
Ολική Χολερυθρίνη 0,30-1,20 mg/dl
Αλκαλική Φωσφατάση Ορού 70-300 U/1
γ-GT 9-52 U/1 (άντρες)
5-32 U/1 (γυναίκες)
Οξαλική τρανσαμινάση (SFOT) 0-46 U/1
Πυρουβική τρανσαμινάση (SGPT) 0-49 U/1

της Μαρίας Γκέκα

Πηγή Natura nrg #75

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code