ΔιατροφήΔίαιτα & ΑδυνάτισμαΈχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρέπει να προσέξω τη διατροφή μου;

Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρέπει να προσέξω τη διατροφή μου;

Του Ιωάννη Γιαννάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η σημαντικότερη και συχνότερη επιπλοκή του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό, η ασθενής αρχικά θα πρέπει να ενημερωθεί για το ρόλο της ινσουλίνης στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και για τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η υπερβάλλουσα έκκριση ινσουλίνης στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάκτηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, δηλαδή η απώλεια αν η ασθενής είναι υπέρβαρη και η αύξηση αν η ασθενής είναι ελλιποβαρής.

Όσον αφορά τη σύσταση της δίαιτας,

πρόσφατες διαιτολογικές συστάσεις για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών προτείνουν μία δίαιτα χαμηλή σε λίπος (περίπου το 30% της προσλαμβανόμενης ενέργειας). Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αυξημένη πρόσληψη ω-3 και ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και μονοακόρεστων, ενώ η πρόσληψη του κορεσμένου λίπους δε θα πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Οι υδατάνθρακες, συστήνεται να προσδίδουν το 45-55% της συνολικής ενέργειας, δηλαδή να μη περιοριστούν, παρόλο που υπάρχει πιθανότητα η ασθενής να έχει μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών θεωρείται αρκετά σημαντική, γιατί φαίνεται ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Πηγή: NaturaNrg #60

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης