ΟμορφιάΑντιγήρανσηΕυάλωτα αγγεία: Νικήστε την 7η αιτία γήρανσης

Ευάλωτα αγγεία: Νικήστε την 7η αιτία γήρανσης

Ένα προσωπικό πρόγραμμα αντιγήρανσης λύνει με φυσικούς τρόπους -ασφαλείς και αποτελεσματικούς- τα συγκεκριμένα ζητήματα της υγείας μάς (σιωπηλά ή φανερά) και μας διατηρεί βιολογικά 35-45 ετών, με την αντίστοιχη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής.

♦ του Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, Ιατρός Αντιγήρανσης & Προαγωγής Υγείας

Θα επισημάνουμε τώρα την έβδομη αιτία πρόωρης παθολογικής γήρανσης, τα ευάλωτα αγγεία. Ήδη έχουμε αναφερθεί στα προηγούμενα τεύχη στο ορμονικό χάος, την πεσμένη άμυνα, τη φθορά μνήμης και ευφυΐας,  τις υπερβολικές (πολλές ή λίγες) ελεύθερες ρίζες, τη χρόνια ανεπαίσθητη φλεγμονή και τη φθορά του DNA και των κυττάρων μας.

Η ενίσχυση των ασθενών, ευάλωτων αγγείων είναι ίσως το πιο υποτιμημένο θέμα στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών και του καρκίνου. Τα αγγεία μας χάνουν αντοχή και ελαστικότητα για διάφορους λόγους: επειδή δεν ανακατασκευάζονται με τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία, επειδή καταπονούνται από στροβιλισμούς του αίματος λόγω απότομης υπέρτασης ή/και απόφραξης (αθηρωμάτωσης) ή από ξαφνικές συσπάσεις, επειδή τα προσβάλλουν μικρόβια, επειδή  οξειδώνονται υπερβολικά από ελεύθερες ρίζες ή καραμελοποιούνται από πολλά σάκχαρα μετά από λάθος γεύματα (ζάχαρη, αλεύρι δημητριακών, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, καλαμπόκι).

Τότε τα αγγεία μας παθαίνουν εύκολα μικρορήξεις. Αυτές τις καταλαβαίνει το ανοσολογικό (αμυντικό) μας σύστημα και πηγαίνει γρήγορα όπως- όπως να τις καλύψει. Κινητοποιείται η διαδικασία φλεγμονής, οξείδωσης και θρόμβωσης, οπότε καταφθάνουν διάφορες επισκευαστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η χοληστερίνη.

Το τέλος αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι αίσιο ή… απαίσιο

Το αίσιο θα είναι να επικαθίσουν σαν έμπλαστρο στην εστία της ρήξης-φλεγμονής-οξείδωσης-θρόμβωσης οι επισκευαστικές και καλυπτήριες ουσίες και από πάνω τους να γίνει ασβεστοποίηση της αθηρωματικής αυτής πλάκας. Τότε προκύπτουν οι λεγόμενες σταθερές αθηρωματικές πλάκες. Αυτές προκαλούν πόνο και σφίξιμο του στήθους στην προσπάθεια (σταθερή στηθάγχη) αλλά όχι έμφραγμα!

Είναι αυτές οι εστίες απόφραξης που θα δει ο καρδιολόγος στις στεφανιογραφίες και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς σας και που εκεί δε συνεπάγονται σοβαρό κίνδυνο εμφράγματος. Διότι όχι μόνο οι σταθερές αθηρωματικές πλάκες δε σπάνε εύκολα αλλά και επειδή η καρδιά προλαβαίνει να δημιουργήσει παράπλευρη κυκλοφορία στα σημεία των σταθερών αυτών στενώσεων, αποκαθιστώντας την ανεμπόδιστη αιμάτωσή της.

Υπάρχει και το απαίσιο σενάριο: Όταν μέσα μας συμβαίνει ανεξέλεγκτη ανεπαίσθητη φλεγμονή (βλέπε τον πέμπτο υπαίτιο γήρανσης στο προηγούμενο άρθρο), δημιουργείται στο σημείο της μικρορήξης του αγγείου μια προσωρινή ευάλωτη αθηρωματική κάψα που -πριν καν προλάβει να καλυφθεί από καλυπτήριες ουσίες όπως η χοληστερίνη και να σταθεροποιηθεί- σπάει και εκεί στα γρήγορα σχηματίζεται ένας θρόμβος, καθώς το σώμα προσπαθεί να περιορίσει τη διάχυση του περιεχομένου της κάψας.

Όσο πιο εύκολα πήζει το αίμα μας τόσο πιο εύκολα σχηματίζεται ο θρόμβος αυτός. Με τη σειρά του, στην πρώτη ευκαιρία ο θρόμβος θα φύγει από την αρχική εστία όπου δημιουργήθηκε και θα πάει να σφηνωθεί σε όποιο αγγείο βρει πιο κάτω, και ιδού το έμφραγμα! Και μάλιστα, επειδή όλη αυτή η διεργασία δεν έχει καμία σχέση με τη χοληστερίνη, έτσι εξηγείται το γιατί οι μισοί που παθαίνουν έμφραγμα έχουν φυσιολογικές ή χαμηλές τιμές χοληστερίνης!

Από πού άρχισαν όλα;

Μα από το ευάλωτο αδύναμο αγγείο. Έτσι χάνουν τον πόλεμο της καρδιάς και οι διαβητικοί, λόγω της καρδιακής μικροαγγειοπάθειας. Ίδιος είναι και ο μηχανισμός θρόμβωσης και εμβολής για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά. Αν και εκεί μπορεί ο αρχικός θρόμβος να προκληθεί από καρδιακή αρρυθμία. Στα άλλα, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, και πάλι υπάρχουν ευάλωτα αγγεία που δεν αντέχουν την αύξηση της πίεσης του αίματος και ρήγνυνται.

Ωστόσο, η ποιότητα των αγγείων μας σχετίζεται και με τον καρκίνο. Ο πόλεμος με τον καρκίνο χάνεται στο πεδίο των μεταστάσεων. Δηλαδή οι άνθρωποι δεν φεύγουν αδόκητα από τις αρχικές καρκινικές εστίες, αλλά από όλα τα προβλήματα που προκαλεί η γενικευμένη διασπορά του καρκίνου παντού στο σώμα.

Όμως για να καταφέρουν τα καρκινικά κύτταρα να ξεφύγουν από την αρχική εστία και να διασκορπιστούν, πρέπει πρώτα να διατρυπήσουν το συνδετικό ιστό των οργάνων μας, κατόπιν να διαπεράσουν τα αγγεία και να καταφέρουν να μπουν μέσα σε αυτά, οπότε θα κυκλοφορήσουν με το αίμα και θα πάνε να στήσουν αποικίες παντού. Αν ο συνδετικός ιστός και τα αγγεία μας είναι ισχυρά, αυτό δυσκολεύει πολύ τη διέλευση των καρκινικών κυττάρων, και άρα τις μεταστάσεις!

Οι έξυπνες εξετάσεις

Υπάρχουν έξυπνες εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να γνωρίζουμε όλα όσα αναφέρθηκαν. Μπορούμε με προηγμένη κολλαγονομετρία και μέτρηση της αγγειακής ελαστικότητας  να δούμε τι ποιότητα έχουν τα αγγεία μας, μπορούμε με προηγμένη μέτρηση του δείκτη στεφανιαίας ασβεστοποίησης να ξέρουμε αξιόπιστα τι έκταση παίρνει η αθηρωμάτωση στα αγγεία μας πριν την ανακαλύψει ο νεκροτόμος. Μπορούμε να μετρήσουμε συγκεκριμένους νέους δείκτες στο αίμα μας για να δούμε πόση τάση για φλεγμονή και θρόμβωση υπάρχει στα αγγεία μας.

Η ιατρική αντιγήρανσης χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα φυσικών θρεπτικών θεραπευτικών που συμβάλλουν ανυπολόγιστα στην αντοχή και ελαστικότητα των αγγείων μας. Πολύ σπουδαίο ρόλο σε αυτό παίζουν και εκείνες οι ορμόνες που ενισχύουν τα αγγεία και το συνδετικό μας ιστό. Επίσης, μέσα στη φύση υπάρχουν καταπληκτικά θεραπευτικά που φροντίζουν, ώστε το αίμα μας να ρέει σωστά και να μην σχηματίζει θρόμβους τόσο εύκολα. Επιπλέον, μια σειρά φυσικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μπορούν να φρενάρουν το φαύλο κύκλο της φλεγμονής-οξείδωσης-θρόμβωσης.

Πηγή: NaturaNrg #11

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code