fbpx
euerethisto-entero

Ευερέθιστο έντερο και Ομοιοπαθητική Ιατρική

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Αυτοάνοσα, Ολιστικές Θεραπείες, Υγεία

Παλαιότερα γνωρίσαμε τη διαταραχή αυτή με τον ανακριβή όρο «σπαστική κολίτις», μια που η κατάληξη -ίτις στην ιατρική παραπέμπει σε φλεγμονή, πράγμα που εδώ δεν συμβαίνει. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, με όλο και πιο συχνή εμφάνιση στον πληθυσμό. Η μεγαλύτερη επίπτωση εμφανίζεται σε γυναίκες μέσης ηλικίας, μια που 20% περίπου αυτών θα παρουσιάσουν από ήπια έως έντονα συμπτώματα του συνδρόμου. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια σαφής μετακίνηση της επίπτωσης αυτής σε μικρότερες ηλικίες.

Σπύρος Α. Κυβέλλος –Ιατρός, Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής • www.vithoulkas.com  • www.homeopathy.gr • www.classical-homeopathy.gr

Πρόκειται για λειτουργική και όχι οργανική διαταραχή του εντέρου, για αυτό και η διάγνωση τίθεται με βάση την κλινική εικόνα και εξ’αποκλεισμού άλλων διαταραχών και κυρίως των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς  που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο είναι κυρίως κοιλιακά άλγη, διαταραχές κενώσεων, μετεωρισμοί και επιτακτική αφόδευση.

Μολονότι φαίνεται ότι, ενίοτε, τα παραπάνω συμπτώματα σχετίζονται  με διατροφικές συνήθειες, στην πραγματικότητα το άγχος και η προσωπικότητα του ασθενούς είναι αυτά που καθορίζουν τη βαρύτητα και την εξέλιξη της διαταραχής.

Πράγματι είναι πλέον αποδεκτό επιστημονικά ότι το δίκτυο των νευρικών κυττάρων του εντέρου λειτουργεί σχεδόν σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πάνω από τριάντα νευροδιαβιβαστές μεταξύ των οποίων και η σεροτονίνη, σχετιζόμενη με τη βίωση της ευεξίας, παράγονται στο έντερο, εμπλεκόμενοι στη νευρική επικοινωνία τόσο των διαφόρων τμημάτων του γαστρεντερικού μεταξύ τους όσο και με τον κρανιακό εγκέφαλο.

Φαίνεται λοιπόν ότι η συμπτωματολογία του ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται ακριβώς με την υπερδραστηριότητα αυτού του δικτύου και την ευερεθιστότητά του σε εξωτερικά και εσωτερικά στρεσσογόνα ερεθίσματα. Ακόμα και στη λαϊκή παράδοση, πλήθος εκφράσεων έχουν συσχετίσει συμπεριφορές και συναισθήματα με τις συνήθειες του εντέρου, όπως: ο «δυσκοίλιος», ο «σφιχτός» άνθρωπος, «δεν τον χωνεύω», «στριμμένο έντερο» κ.ά.

entero-art2Mόνιμη ίαση

Ενώ από πλευράς κλασικής Ιατρικής, η προτεινόμενη αγωγή είναι πάντα συμπτωματική, με προτροπή στη μείωση του στρες, μία υπόσχεση απόλυτης και μόνιμης ίασης του συνδρόμου προέρχεται από την  Ομοιοπαθητική Ιατρική.

Η Ομοιοπαθητική Ιατρική έχει σαν βασική αρχή τη χορήγηση υπερ-αραιωμένων φυσικών διαλυμάτων που έχουν ως στόχο την ανοσο-διέγερση και ανοσο-τροποποίηση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Δεν στοχεύει στην καταστολή του συμπτώματος, βλέπει το σύμπτωμα σαν προσπάθεια του οργανισμού να πετύχει ομοιοστασία. Ως εκ τούτου, στοχεύει στην ίαση του ασθενούς και όχι μόνο στην καταστολή των συμπτωμάτων μίας ασθένειας. Η αγωγή που προτείνεται είναι πάντα εξατομικευμένη, ανάλογα με το ιδιαίτερο νευρο-ενδοκρινο-ανοσολογικό προφίλ του ασθενούς και την προσωπικότητά του.
Αυτή η προσέγγιση βρίσκει μία εξαιρετική εφαρμογή στη θεραπεία των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.  Μια που τα κοιλιακά συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πολύ κοινά και εναλλασσόμενα, οι ψυχολογικές εκτροπές που χαρακτηρίζουν τους ασθενείς, οι ιδιαίτερες αντιδράσεις τους στους στρεσσογόνους παράγοντες και η προδιάθεσή τους είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή του κατάλληλου εξατομικευμένου Ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Εξατομικευμένες προσεγγίσεις

Ας δούμε μερικά απλά παραδείγματα εξατομικευμένων προσεγγίσεων προσωπικοτήτων στην Ομοιοπαθητική Ιατρική για ασθενείς που πάσχουν ή έχουν προδιάθεση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, με έμφαση στο συνδυασμό ψυχικών χαρακτηριστικών:

  1. Άγχος, τελειοθηρία, ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, εριστικότητα, κριτική, ευθιξία.
  2. Φοβία, δειλία, αποφυγή αντιπαράθεσης παρά μόνο με οικείους, ντροπή.
  3. Ανυπομονησία, παρορμητισμός, επιρρέπεια  σε πανικό, έλεγχος του ιδίου πράγματος πολλές φορές, κατακλυσμός σκέψεων και αρνητικών σεναρίων.
  4. Καταπίεση, αίσθηση απαξίωσης και αγανάκτησης, αναστολή έκφρασης των συναισθημάτων και ενίοτε εκρηκτικές αντιδράσεις.
  5. Θλίψη αλλά με αδυναμία κλάματος, κρυφός ρομαντισμός και ευαισθησία, αναστεναγμοί, υστερόμορφες αντιδράσεις.

Όλοι αυτοί, και πολλοί παραπάνω βέβαια, συνδυασμοί ψυχικών χαρακτηριστικών αφορούν ασθενείς που μπορεί να έχουν τα ίδια  συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου, όπως εναλλαγές κενώσεων, μετεωρισμούς, κοιλιακό πόνο, τάση επιτακτικής αφόδευσης. Καμία ωστόσο πραγματική θεραπεία δεν θα έχει επιτυχία, εάν δεν ληφθούν υπόψιν τα παραπάνω ιδιαίτερα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ασθενών και οι συνδυασμοί τους. Πράγματι οι παραπάνω αναφερόμενες «προσωπικότητες» ασθενών ανταποκρίνονται ο καθένας  σε διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα και μόνο με προσεκτική διερεύνηση αυτών των χαρακτηριστικών, θα επέλθει, όχι πρόσκαιρη ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά ουσιαστικά μόνιμη ίαση των ασθενών, τόσο από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όσο και από το σύνδρομο των ψυχικών εκτροπών που τα συνοδεύουν και τα πυροδοτούν.

Για αυτό το λόγο, όπως είναι γνωστό, οι ασθενείς που θεραπεύονται με την Ομοιοπαθητική Ιατρική, μεταβιβάζουν τη θεραπευτική τους εμπειρία με θέρμη. Γίνονται υγιείς φορείς ομοιοστασίας, θεραπεύοντας το «όλον» με αφορμή το «μέρος».

Πηγή: NaturaNrg #26

 

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *