Ευπαλίνειο Υδραγωγείο: Aποκαταστάθηκε ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία αρχαίας μηχανικής
Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Life, Πολιτισμός
Ευπαλίνειο Υδραγωγείο: Aποκαταστάθηκε ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία αρχαίας μηχανικής. Ανοίγει ξανά για το κοινό στη Σάμο..
«Είναι μια εμπειρία ζωής η διάβαση του Ευπαλίνειου ορύγματος. Ας δώσουμε στους εαυτούς μας τον χρόνο να αφουγκραστούμε το μνημείο. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει για τους αρχαίους και για τους σύγχρονους μηχανικούς. Η γνωριμία με το Ευπαλίνειο είναι μια εμπειρία ζωής».
Με αυτά τα λόγια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου υπογράμμισε χθες τη σημασία που έχει το άνοιγμα, για πρώτη φορά στο κοινό, του Ευπαλίνειου Ορύγματος, το οποίο θα είναι στο εξής επισκέψιμο σε ολόκληρο το μήκος του, δηλαδή σε μήκος 1036 μέτρων σκαμμένων μέσα στο βουνό που δεσπόζει πάνω από το Πυθαγόρειο της Σάμου. Η κα Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι υλοποιήθηκε πλέον το βασικό τμήμα της μελέτης που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, κεντρικό τμήμα του οποίου αποτελεί το όρυγμα, η σήραγγα δηλαδή απ’ όπου περνούσαν οι πήλινοι αγωγοί του νερού.
Η ιστορία του
Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε γύρω στα 550 π.Χ. για να υδρεύει, με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, την αρχαία πόλη της Σάμου, δηλαδή το σημερινό Πυθαγόρειο. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο «αμφίστομο όρυγμά» του, έτσι το αναφέρει ο Ηρόδοτος, που λαξεύτηκε στον βράχο από δυο αρχαία συνεργεία τα οποία ξεκίνησαν το ένα από τη βόρεια πλευρά και το άλλο από τη νότια, και συναντήθηκαν στη μέση της διαδρομής.
Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας. Γι’ αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει εκτός από το όρυγμα, και δεξαμενή, προσαγωγό και υπόγειο αστικό αγωγό. Η αφετηρία του βρισκόταν σε φυσική πηγή κοντά στην σημερινή περιοχή των Αγιάδων.
Πότε άρχισαν οι ανασκαφές
Η συστηματική ανασκαφή του Ευπαλίνειου πραγματοποιήθηκε το 1971-73 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Διευθυντής του τότε ήταν ο Ulf Janzen ενώ ο Herman Kienast ήταν εκείνος που έκανε την πρώτη εμπεριστατωμένη μελέτη του. Όμως από τα μέσα του ΄70 μέχρι τα τέλη του 2013, για 40 χρόνια, το μοναδικό τμήμα του ορύγματος που ήταν επισκέψιμο, ήταν τα πρώτα 130 μέτρα από τη νότια είσοδό του.
Εκπονήθηκε λοιπόν από την διεπιστημονική ομάδα της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και την ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, μια μελέτη για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, και το 2012 εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στα τέλη του 2013 ξεκίνησε η υλοποίηση του βασικού τμήματος της μελέτης που αφορούσε το Όρυγμα και την αρχαία Δεξαμενή.
Το έργο κόστισε συνολικά 3,1 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι πλέον επισκέψιμο το σύνολο των 1036 μέτρων της σήραγγας.
Είναι πλέον επισκέψιμο
Ήδη προσλήφθηκαν πέντε φύλακες με επτάμηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και στο προσεχές διάστημα το έργο θα αποδοθεί στο κοινό.
Έχει εξασφαλιστεί η ευστάθεια της σήραγγας – ορύγματος, συντηρήθηκαν οι λίθινες επενδύσεις της, τοποθετήθηκαν μεταλλικές σχάρες στα ανοιχτά τμήματα της τάφρου που διατρέχει το όρυγμα, κατασκευάστηκαν προστατευμένοι διάδρομοι επίσκεψης και εγκαταστάθηκε σύστημα ήπιου φωτισμού.
Είναι σημαντικό και το ότι με την ευκαιρία των εργασιών αποκαλύφθηκαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως κτηριακά κατάλοιπα, επιγραφές των αρχαϊκών χρόνων και πλήθος κινητών αντικειμένων, νομίσματα της βυζαντινής περιόδου και οστά ζώων που εμπλουτίζουν την επιστημονική τεκμηρίωση της κατασκευής και της λειτουργίας του μνημείου σε όλη την ιστορία του.
Η σημερινή αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ορύγματος και της αρχαίας Δεξαμενής πραγματοποιήθηκε χάρη σε μια ευρεία συνεργασία.
Το έργο είχε φορέα υλοποίησης τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και εκτελέστηκε κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού από την εταιρεία EDRATEC ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, με βάση εγκεκριμένη μελέτη και με διευθυντή έργου τον πολιτικό μηχανικό Αθανάσιο Ταμπακόπουλο.
Στον κατάλογο της Unesco
Το Ευπαλίνειο γίνεται έτσι ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας. Και μαζί με το Ηραίον που εντάσσεται επίσης στον κατάλογο της Unesco και είναι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, δίνει δυναμική σε ένα λαμπρό σύνολο μνημείων, όπου περιλαμβάνονται και η Αρχαία Ακρόπολη (στην κορυφή του βουνού), επίσης τα Αρχαία Λατομεία (δίπλα σχεδόν στο μονοπάτι βόρειου-νότιου στομίου), και τα κατάλοιπα της αρχαίας Σάμου (Πυθαγόρειο).
Δείτε επίσης
- Την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά δέκα πλαστικών προϊόντων προβλέπει νομοσχ...
- Το Δεκέμβριο του 2011, στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων ένας σπόρος αγάπ...
- Η εξέλιξη της ανθρωπότητας σε 4΄Ο Σουηδός ερευνητής Hans Rosling με απλό και κατ...
- Ελληνικό καλοκαίρι, το πιο όμορφο καλοκαίρι του κόσμου. Τιρκουάζ νερά και υπέρο...
- Ξεκίνησε η πολική νύχτα στην ΑλάσκαΟι κάτοικοι της βορειότερης πολιτείας των ΗΠΑ...
- Οι λέξεις -κλειδιά που σημάδεψαν το 2020Η λέξη-κλειδί #Covid19 και οι παραλλαγές...
- Το πνεύμα των Χριστουγέννων, ειδικά φέτος, περισσότερο από ποτέ, προστάζει ποιότ...
- Εικόνες φθινοπώρου. Tο φθινόπωρο στη φύση έρχεται νωρίτερα από ότι στις πόλεις. ...
- Ένας εκπαιδευτικός από την Ιταλία, ο Carlo Mazzone, χρησιμοποιεί την τεχνολογία ...
- Ως γονείς πολλές φορές έχουμε την τάση να φωνάζουμε και να γκρινιάζουμε στα παιδ...
- Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ευθύνεται γ...
- Το 13% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέονται με τη ρύπανση, σύμφωνα με έκθ...