GreenΦάρμες αίματος αλόγων

Φάρμες αίματος αλόγων

Σα να είναι βγαλμένες από ταινία τρόμου οι φάρμες αίματος αλόγων: γαντζώνουν μηχανήματα αφαίμαξης σε εκατοντάδες έγκυα άλογα και τους στραγγίζουν το αίμα – κάποια εξασθενούν τόσο που λιποθυμούν και πεθαίνουν.

  ♦ της Μαρίας Γκέκα

Μια νέα μυστική έρευνα που διενεργήθηκε από δύο φιλοζωικές ΜΚΟ: την Αμερικάνικη «Animals Angels (AA)» και την ευρωπαϊκή με έδρα τη Ζυρίχη, «Animal Welfare Foundation» αποκάλυψε ένα φρικτό, βασανιστικό τρόπο που οι άνθρωποι έχουν βρει για να εκμεταλλεύονται τα ζώα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα άλογα, με σκοπό, τι άλλο, το κέρδος πολλών εκατομμυρίων δολαρίων… Φάρμες αίματος αλόγων

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Συγκλονιστικές μαρτυρίες έχουν φέρει στο φως την ύπαρξη «αγροκτημάτων αίματος» στις ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή και η Ουρουγουάη. Τα «αγροκτήματα αίματος» αποτελούν επιχειρήσεις ιδιαίτερα προσοδοφόρες, αποφέροντας κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπου κοπάδια αλόγων εκτρέφονται σε φάρμες μόνο και μόνο για σκοπούς εξαγωγής του αίματός τους. Το αίμα λαμβάνεται από έγκυες φοράδες, διότι περιέχει μια πολύτιμη ορμόνη που χρησιμοποιείται από εταιρείες σε όλη την ΗΠΑ και στο εξωτερικό για μια ποικιλία εφαρμογών, όπως η βιολογική έρευνα, διαγνωστικές μελέτες αλλά και κτηνιατρικά φάρμακα, κυρίως ένα φάρμακο που απαιτείται από τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος, καθώς βοηθά στην αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής τους.

Γιατί τόση βαρβαρότητα; Πόσο περισσότερο χοιρινό έχουμε ανάγκη να φάμε; Ήδη, όπως αναφέρει η αρθρογράφος του «Guardian», Michele Hanson, στο Ηνωμένο Βασίλειο σφαγιάζονται 3 γουρούνια το δευτερόλεπτο για τις ανάγκες κατανάλωσης!

Αφαίμαξη μέχρι θανάτου

Αυτή η ορμόνη, η PMSG εξάγεται από το αίμα των αλόγων κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και τα άλογα εξαναγκάζονται σε απανωτές τεχνητές εγκυμοσύνες και αφού τους γίνει αφαίμαξη, σε εκτρώσεις. Για όσο αντέξουν. Η αφαίμαξη τους δημιουργεί αναιμία ενώ πολλά τα ζώα βιώνουν καταστάσεις έντονου σοκ. Πολλά από τα άλογα από ένα σημείο και μετά δεν μπορούν πια να εγκυμονήσουν ή αποβάλλουν.

Η φιλοζωική Animals Angels (AA), που δραστηριοποιείται σε όλη την αμερικανική ήπειρο καταγγέλλει ότι πολλές εταιρείες των ΗΠΑ εμπλέκονται σ’ αυτό το εμπόριο αίματος, κάποιες απ’ αυτές διατηρούν και ιδιόκτητες φάρμες ενώ άλλες αγοράζουν το τελικό προϊόν από τις διεθνείς θυγατρικές τους, οι οποίες με τη σειρά τους αποκτούν την «πολύτιμη» ορμόνη PMSG κατευθείαν από πηγές στην Αργεντινή ή την Ουρουγουάη. Για παράδειγμα, η εταιρεία Syntex Uruguay SA, μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της PMSG, εξήγαγε για το 2014 μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προϊόν αξίας 8.000.000 δολαρίων, φανταστείτε σε όλο τον κόσμο…

Βέβαια, το πιο σοκαριστικό σκέλος της ιστορίας είναι ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεται το αίμα του ζώου και η συγκεκριμένη ορμόνη. Υπάρχουν αναφορές ότι τα άλογα είναι γαντζωμένα σε ειδικά μηχανήματα αφαίμαξης και συχνά εξασθενούν τόσο πολύ που λιποθυμούν και ξεψυχούν. Τότε στέλνονται σε σφαγεία στην Ευρώπη, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Animal Welfare Foundation αρκετές φορές το κρέας τους πωλείται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το ψήφισμα

Η Animal Welfare Foundation καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια αιματηρή – πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση – που λειτουργεί για πάνω από 30 χρόνια στις χώρες αυτές, χωρίς κανέναν έλεγχο, και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη πρέπει να είναι ενήμερη γι’ αυτήν.
Η ΕΕ είχε δηλώσει ότι προτίθεται να πάρει μέτρα εναντίον του άγριου αυτού βασανισμού των ζώων. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα.
Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα στο avaaz.org συγκεντρώνονται υπογραφές προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ και να σταματήσει αυτή η βάρβαρη πρακτική.

«Πίσω από το βιομηχανικό βασανισμό αλόγων βρίσκονται και ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες που πωλούν το αίμα σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες για να αυξήσουν την παραγωγή κρέατος! Σας καλούμε να απαγορεύσετε τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται με βάναυσες μεθόδους και βασανισμό ζώων. Ως πρωτοπόρος στα δικαιώματα των ζώων, η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει τα πρότυπά της και στα προϊόντα που εισάγει», αναφέρει το ψήφισμα.
Ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.700.000 υπογραφές και η δράση συνεχίζεται!!!

*Ο πίνακας δείχνει ενδεικτικά πόσο κοστίζουν το αίμα και το πλάσμα των αλόγων

Κόστος αίματος και πλάσματος αλόγων
Πηγή: Natura Nrg #79

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης