GreenFishtips πώς να ψαρεύουμε, για να έχουμε!

Fishtips πώς να ψαρεύουμε, για να έχουμε!

Αν και μάθαμε από μικροί ότι τον κολιό τον τρώμε τον Αύγουστο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε.  Η κατανάλωση των ψαριών κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους, οδηγεί στη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων. Fishtips πώς να ψαρεύουμε, για να έχουμε!

Στις ιχθυόσκαλες βρίσκει κανείς από γόπες, μαρίδες, αθερίνες και σκουμπριά μέχρι και ξιφίες σε πολύ μικρά μεγέθη. Τα ψάρια αυτά είναι παράνομα, αλλά διακινούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στις αγορές και τα εστιατόρια. Eίναι προφανής η έλλειψη σοβαρών ελέγχων σ΄όλο τον κύκλο της αγοράς.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 82% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο είναι υπεραλιευμένο.

  ♦ της Τάνιας Μαρκουτσά

Εν όψει του καλοκαιριού, το WWF Ελλάς ξεκινά εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε ένα εύχρηστο εργαλείο με συμβουλές και προτάσεις για τους καταναλωτές. Στο “Fishtips“ παρουσιάζονται κάποια από τα πιο εμπορικά ελληνικά ψάρια, τα ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη προς κατανάλωση, όπως αυτά ορίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και η εποχή αναπαραγωγής τους (όπως αυτή προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας).
Η αλίευση και κατανάλωση ψαριών σε λάθος εποχή και κάτω από τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι από τους βασικούς λόγους μείωσης των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
O Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλασσίων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, μας εξηγεί πώς προέκυψε η ανάγκη για το fishtips και σε ποιούς απευθύνεται.
«Το Fishtips είναι οι συμβουλές και οι προτάσεις του WWF Ελλάς σχετικά με την αγορά ελληνικών ψαριών. Προέκυψε ως ένα εργαλείο προς τους Έλληνες καταναλωτές, δεδομένου ότι στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο τα περισσότερα είδη ψαριών έχουν υπεραλιευθεί. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την κατάσταση του κάθε είδους ψαριού των ελληνικών θαλασσών, οπότε ο καταναλωτής ακούει μεν ότι υπάρχει μείωση των ιχθυοαποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης, βρίσκεται όμως σε αδιέξοδο όσον αφορά τις επιλογές του όταν θέλει να επιλέξει ψάρι αγοράζοντας ή παραγγέλνοντας σε εστιατόριο».

Ποτέ στην περίοδο της αναπαραγωγής

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 82% των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο είναι υπεραλιευμένο. Στην Ελλάδα πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών έχουν υπεραλιευθεί, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορούν πλέον να αναπαραχθούν και να διατηρήσουν τους πληθυσμούς τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η αλίευση ψαριών κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους, όταν αυτά είναι «αυγωμένα» και δεν έχουν προλάβει να γεννήσουν, αλλά και νεαρών ψαριών που δεν έχουν προλάβει ακόμα να αναπαραχθούν. Επίσης, κάποια είδη, όπως η γόπα και ο σαργός, αλλάζουν φύλο στην πορεία της ζωής τους, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να ωριμάσουν για  να αναπαράγονται οι πληθυσμοί τους.

fishtipsΜη βιάζεσαι, άστο να μεγαλώσει

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για τη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για τα αλιεύματα που καταναλώνουμε. «Παρόλο που η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων αποτελεί ευθύνη της πολιτείας, η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι ελλιπής, ενώ δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία τους», δηλώνει ο Γιώργος Παξιμάδης. «Ένα αυτονόητο βήμα θα ήταν να μην υπάρχει αλιευτική δραστηριότητα σε περιοχές και κατά τις εποχές που συγκεντρώνονται νεαρά ψάρια ή που αναπαράγονται ενήλικα», τονίζει. «Η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη ακόμη, αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρή και υπάρχουν πάρα πολλά γενναία βήματα που πρέπει να γίνουν από το ελληνικό κράτος για τη σωστή διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου μας. Παράλληλα, οι καταναλωτές – ο καθένας μας δηλαδή – μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία των ιχθυοαποθεμάτων με το να κάνει τις σωστές επιλογές!».
Και πώς θα θυμόμαστε όλα αυτά τα ψάρια; Πώς θα ξέρω αν μπορώ ή όχι να καταναλώσω ένα συγκεκριμένο ψάρι κάθε εποχή; «Είναι πράγματι δύσκολο να θυμάται κανείς το ελάχιστο μέγεθος και την εποχή αναπαραγωγής, γι’αυτό και το WWF Ελλάς βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης σχετικής εφαρμογής για smartphones» μάς λέει ο υπεύθυνος του wwf.

Τα σβήνουμε από τις συνταγές μας

Υπάρχουν όμως κάποια είδη ψαριών που δεν πρέπει να αγοράζουμε ποτέ κι αυτά είναι η πίνα, ο πετροσωλήνας, το χτένι, ο ερυθρός τόνος, ο ξιφίας, ο ροφός, ο γαλέος, και οι καρχαρίες. Επίσης, δεν πρέπει να αγοράζουμε ποτέ γόνο! «Το ότι ο γόνος οποιουδήποτε είδους θαλασσινού εξακολουθεί να πουλιέται παράνομα στην Ελλάδα και να προτιμάται από τους καταναλωτές ως λιχουδιά, είναι κάτι που πρέπει απλώς να σταματήσει» λέει ο κύριος Παξιμάδης ξεκαθαρίζοντας πως αυτό είναι «και ευθύνη του καταναλωτή».
INFO: To “Fishtips” είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wwf.gr/fishtips, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί αντίστοιχη εφαρμογή και για smartphones.
Οι βασικές συμβουλές προς τους λάτρεις του ελληνικού ψαριού, είναι οι εξής:

  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση νεαρών ψαριών και αλιευμάτων κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ψαριών κατά την εποχή της αναπαραγωγής τους.
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση προστατευόμενων (και άρα παράνομων) και απειλούμενων ειδών θαλάσσιων οργανισμών.

Πηγή: NaturaNrg #29

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης