fbpx
fitika-rofimata-gousto-karidia-amigdala

Φυτικά ροφήματα για κάθε γούστο

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NATURADaily, NrgFoods, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Στο εμπόριο πλέον, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φυτικά ροφήματα ως υποκατάστατα του ζωικού γάλακτος, και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο στα πλαίσια μιας πιο υγιεινής διατροφής.

της Σοφίας Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc                    www.siniditidiatrofi.gr

Τις περισσότερες φορές τα ροφήματα αυτά είναι χωρίς λακτόζη, γλουτένη και ζάχαρη, επομένως είναι κατάλληλα για άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τα παραπάνω συστατικά, κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να ελέγχεται κάθε φορά στη συσκευασία του αντίστοιχου προϊόντος.

Για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό κόστος που έχουν οι συσκευασίες του εμπορίου και να ωφεληθούμε περισσότερο από τα θρεπτικά συστατικά τους, μπορούμε να τα παρασκευάζουμε στο σπίτι με απλές πρακτικές και μάλιστα, χωρίς μεγάλη ή καθόλου φύρα.

♥Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό με εξαιρετικές ιδιότητες κυρίως ως προς τη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, αποτελεί φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα, ενώ είναι καλύτερα ανεκτή σε άτομα που έχουν ενοχλήσεις από τη γλουτένη. Ένα σπιτικό ρόφημα μας δίνει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βρώμη και συνεπώς στα θρεπτικά της συστατικά. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει έως 4mg σιδήρου, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες μας σε σίδηρο κατά 20%!

Σας ενδιαφέρει επίσης ⇒Μπισκότα Βρώμης

Ρόφημα βρώμης

Υλικά

1 κούπα νιφάδες βρώμης, 3 κούπες νερό, 1 κουτ. σούπας βύνη ρυζιού, ½ κουτ. γλυκού αλάτι, 1 πρέζα βανίλια bourbon.

Διαδικασία

Τα χτυπάμε στο μπλέντερ για περίπου 1 λεπτό και σουρώνουμε σε ένα καθαρό βαμβακερό τουλουπάνι. Τα υπολείμματα από τον πολτό βρώμης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά η αλμυρά φαγητά.

♥Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα, ο βασιλιάς των ξηρών καρπών, είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους σε όλο τον κόσμο. Μειώνουν την όρεξη, προκαλούν κορεσμό, ευνοούν την απώλεια βάρους και είναι πλούσια σε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι σπιτικό ρόφημα αμυγδάλου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε ασβέστιο κατά 47%!

Ρόφημα αμυγδάλου

Υλικά

1φλ αμύγδαλα ανάλατα κ άψητα, με φλούδα (ή χωρίς). Αν έχουν φλούδα το χρώμα του ροφήματος θα είναι σκούρο, αλλά πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά.

fitika-rofimata-gala-amygdalou

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα για 12 ώρες σε λίγο νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Χτυπάμε καλά σε ένα μπλέντερ μέχρι να θρυμματιστούν μαζί με το νερό και να γίνουν ένα ομογενές μείγμα. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια για πιο γλυκιά γεύση. Τα σουρώνουμε σε τουλουπάνι και το το ρόφημα είναι έτοιμο!

Boundy αμυγδάλου

Η πούλπα αμυγδάλου που μας έμεινε, μπορούμε να τη στεγνώσουμε στο φούρνο πάνω σε μια λαδόκολλα σε χαμηλή θερμοκρασία ( 80-100C°) για 10 με 20 λεπτά. Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο φυσικό γλυκαντικό ή/και αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κομματάκια.

Σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια ή παραλληλόγραμμα και τα περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά και είναι έτοιμα!

♥Σπόροι κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι για τους χορτοφάγους η τελευταία λέξη της μόδας. Με την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη να «χτυπάει» κόκκινο, δεν θα έλειπε από κανένα αθλητικό smoothie! Δεν παραβλέπουμε όμως και την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για τις περισσότερες βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης ⇒ Κάνναβη Sativa. Άκρως ευεργετική για την υγεία

spori-kannabis

Ρόφημα σπόρων κάνναβης

Αλέθω στο μπλέντερ 1 φλ. αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης μαζί με 3 φλ. νερό, μία πρέζα αλάτι, προαιρετικά 1 κουτ. γλυκού σιρόπι ρυζιού . Σουρώνω το γάλα σε τουλουπάνι και σερβίρω.

♥Κάστανο

Το κάστανο, διατροφικά πρόκειται για έναν πλούσιο καρπό. Η φύση προβλέπει και μας προσφέρει την εκάστοτε εποχή, τροφές που εξυπηρετούν τη θρέψη μας και μας εξασφαλίζουν θερμίδες, λίπος και ενέργεια για τις επόμενες περιόδους. Ένα μέτριο κάστανο έχει περίπου 26 θερμίδες, όσο περίπου 3 αμύγδαλα, ωφέλιμα λιπαρά και ένα 7-8% φυτική ίνα. Το κάλιο που περιέχει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση ενώ το μαγνήσιο την πείνα. Βιταμίνες όπως C, φολλικό οξύ και Β1 βρίσκονται στον καρπό αυτό επίσης σε αφθονία. Διατηρούνται αναλλοίωτα σε βαθιά κατάψυξη για 6 μήνες.

kastano

Ρόφημα κάστανου

Ψήνω και ξεφλουδίζω περίπου 12 κάστανα. Τα αλέθω στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.

Προσθέτω ελάχιστη κανέλα Κεϋλάνης, μια πρέζα αλάτι, 500 ml χλιαρό νερό και αν θέλω κάποιο γλυκαντικό. Ξαναχτυπάω, σουρώνω και κρυώνω το γάλα (φυλάω την πάστα για κάποια άλλη παρασκευή, όπως τούρτα από κάστανο ή αλμυρά κεφτεδάκια). Αραιώνω με άλλα 300 ml νερό αν θέλω να το πιω σα γάλα γιατί θα είναι αρκετά πηχτό.

♦Τις συνταγές επιμελήθηκαν οι συνεργάτες μου Στάθης Αλεξάνδρου, vegan chef και Ζαννής Ζουγανέλης, χημικός/ vegan αλχημιστής.

Πηγή: www.naturanrg.grNatura Nrg #110

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *