Φυτικές πρωτεΐνες: μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
♥ Γράφει η Μαρία Γκέκα
- Μια δίαιτα με υψηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη.
- Μια 30ετής μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν υψηλότερη αναλογία φυτικής πρωτεΐνης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου.
- Οι ειδικοί λένε ότι οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν υψηλές ποσότητες ινών και υγιή λίπη τα οποία μπορούν να έχουν καρδιομεταβολικά –και όχι μόνο-οφέλη.
Νέα και εντελώς πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition (1) διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν υψηλότερη αναλογία φυτικής πρωτεΐνης προς ζωική έχουν 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και 27% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη.
Η εστίαση λοιπόν σε άπαχες πρωτεΐνες είναι πιο ωφέλιμη για την καρδιά και πράγματι οι δίαιτες που επικεντρώνονται σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης -καθώς αυξάνεται η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός- βοήθησαν πολύ σ’ αυτό. Η κινόα, το edamame και τα ρεβίθια είναι παραδείγματα των φυτικών πρωτεϊνών που χρειάζεται όλοι να βάλουμε στη διατροφή μας.
Τι έδειξε η έρευνα;
Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν 30 χρόνια δεδομένων σχετικά με την υγεία της καρδιάς, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σχεδόν 203.000 ανδρών και γυναικών. Έλαβαν υπόψη το ιστορικό υγείας των συμμετεχόντων, τον τρόπο ζωής τους, καθώς και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν κάθε τέσσερα χρόνια για να αναφέρουν λεπτομερώς τη διατροφή τους ως μέρος αυτών των μελετών.
Από αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές υπολόγισαν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών των συμμετεχόντων σε γραμμάρια, συμπεριλαμβανομένων τόσο των φυτικών όσο και των ζωικών. Κατά το τελικό στάδιο της έρευνας διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν υψηλότερη αναλογία φυτικής προς ζωική πρωτεΐνη παρουσίαζαν σύμφωνα με εξετάσεις που υποβλήθηκαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και στεφανιαία νόσο.
Η επιστημονική ομάδα της μελέτης αναφέρει ότι η μείωση του κινδύνου για αυτές τις ασθένειες είναι πιθανό να οφείλεται στην αντικατάσταση του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με πηγές φυτικών πρωτεϊνών όπως σπόρους και όσπρια.
Αυτές οι φυτικές πρωτεΐνες συσχετίζονται συχνά με υψηλότερες ποσότητες υγιεινών λιπών, ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Έχουν επίσης βρεθεί ότι βελτιώνουν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι οι φλεγμονώδεις βιοδείκτες, η αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια του αίματος.
Γιατί η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προστατέψει την υγεία της καρδιάς;
“Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρχίσουμε να μετατοπίζουμε τη διατροφή μας προς τις φυτικές πρωτεΐνες”, δήλωσε ο Frank Hu, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και ο Fredrick J. Stare καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο σχολείο του Χάρβαρντ. “Μπορούμε να το κάνουμε μειώνοντας το κρέας, ειδικά τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, και τρώγοντας περισσότερα όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ένα τέτοιο διαιτητικό μοτίβο είναι ευεργετικό όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την υγεία του πλανήτη μας.” (2)
Ο Christopher Gardner, PhD, καθηγητής στην επιστήμη διατροφής στο Στάνφορντ, λέει ότι τα ευρήματα είναι καινοτόμα αλλά δεν προκαλούν έκπληξη, αναφέροντας ότι η ευεργετική δράση των φυτικών πρωτεϊνών στην καρδιά οφείλεται στις παρουσία των ινών και στην απουσία του κορεσμένου λίπους. Αντίθετα, τα ζωικά τρόφιμα έχουν μηδενικές ίνες και είναι οι κύριες πηγές κορεσμένου λίπους.
Τα οφέλη της φυτικής διατροφής στην υγεία
Αυτή η νέα έρευνα είναι μια ακόμη μελέτη που υποστηρίζει πλήθος προηγούμενων σχετικών ερευνών, καθώς και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που μας προτρέπει να αλλάξουμε τη διατροφή μας, δίνοντας ως πρότυπο τη μεσογειακή διατροφή. Πράγματι, η μεσογειακή διατροφή, αναδεικνύεται σταθερά κορυφαίο διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, ζωικού λίπους και επεξεργασμένων τροφίμων, οδηγούν σε μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.
Διαβάστε ακόμα ⇒ Ελλείψεις θρεπτικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν Ομίχλη εγκεφάλου
Αντικαθιστώντας μια μερίδα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα με τροφές ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, που μας παρέχουν φυτική πρωτεΐνη, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι και 47%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τροφές αυτές έχουν θρεπτικά συστατικά πέραν της πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών, που σχετίζονται με μείωση του κινδύνου κι άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως του καρκίνου του εντέρου και του διαβήτη τύπου 2.
Πηγές:
1.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916524007378



