ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΦλεγμονώδεις νόσοι του Εντέρου Αυτοάνοσα και Bιταμίνη D

Φλεγμονώδεις νόσοι του Εντέρου Αυτοάνοσα και Bιταμίνη D

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι μια ομάδα αυτοάνοσων ασθενειών που αφορούν κυρίως στην ελκώδη κολίτιδα και στη νόσο του Crohn. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι διαρκώς αυξανόμενη σε όλον τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια, σε σημείο που να χαρακτηρίζονται ως παγκόσμια νόσος. Πρόκειται για νοσήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων ατόμων και τη συνολική υγεία του οργανισμού τους, τόσο λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του εντέρου όσο και εξαιτίας των παρενεργειών της φαρμακευτικής θεραπείας που πρέπει να λαμβάνουν, συνήθως ισόβια.

του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, MD, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να είναι το επίκεντρο έντονης έρευνας με θετικά αποτελέσματα σε όλες σχεδόν τις πλευρές της υγείας και, κυρίως, στο πεδίο των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3 ή χοληκαλισιφερόλη, η οποία φωτοσυντίθεται στο ανθρώπινο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β.

Ελάχιστες τροφές περιέχουν βιταμίνη D3, κι αυτές σε μικρές ποσότητες. Για το λόγο αυτό, η έλλειψή της αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία των ανθρώπων. Η κυριότερη πηγή πρόσληψης βιταμίνης D είναι η λογική έκθεση του γυμνού σώματος  στον ήλιο (10-12 λεπτά έκθεσης στον ήλιο του 35% του γυμνού σώματος παράγουν 1000ΙU).

Παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή της βιταμίνης D3 στο δέρμα είναι η χρήση φωτοπροστατευτικών ουσιών του δέρματος, η πυκνότητα της μελανίνης του δέρματος, η ώρα της ημέρας που εκτίθεται το δέρμα στον ήλιο (καταλληλότερη ώρα είναι το μεσημέρι του καλοκαιριού, από τις 11-1 μμ διότι οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα και αφθονεί η υπεριώδης ακτινοβολία Β), η εποχή του έτους (το καλοκαίρι παράγεται άφθονη βιταμίνη D3, ενώ το χειμώνα παράγεται ελάχιστη έως καθόλου), το γεωγραφικό πλάτος και η ηλικία (το δέρμα των ηλικιωμένων παράγει ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3).

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D = Αύξηση φλεγμονωδών νόσων

Νέα δεδομένα ενισχύουν τη συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με την αύξηση της εμφάνισης νοσημάτων, όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την ψωρίαση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά. Ταυτόχρονα, πρόσφατες μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδά της με την αυξημένη επίπτωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αλλά και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά την εκδήλωση της νόσου και προτείνουν τη χρήση της ως πρόσθετο θεραπευτικό παράγοντα.

Όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της βιταμίνης D τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και τόσο πιο έντονη είναι και η συμπτωματολογία. Η θετική επίδραση της βιταμίνης D ασκείται μέσα από πολλαπλούς μηχανισμούς.

woman, sun-Φλεγμονώδεις νόσοι του Εντέρου Αυτοάνοσα και Bιταμίνη DAσπίδα υγείας

Τι προσφέρει στον οργανισμό;

• Ανοσορρυθμιστική δράση

Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα αποκαθιστά την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και τους ιστούς. Δεν ενισχύει απλώς το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά το επαναφέρει στην αρχική φυσιολογική του λειτουργία.  Αυτή, η απώλεια της αναγνώρισης των ίδιων των κυττάρων σε έναν οργανισμό, είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση των αυτοάνοσων ασθενειών. Η ανοσορρυθμιστική δράση της D είναι ζωτικής σημασίας τόσο στην αυτοανοσία όσο και στον καρκίνο.

• Έλεγχος των παθογόνων μικροοργανισμών

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την παραγωγή 200 ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών και για την ομαλή λειτουργία και ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση λοιμώξεων και ανεπαρκή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Rochester ανακάλυψαν άμεση συσχέτιση της εντερικής χλωρίδας με τη δράση της βιταμίνης D, ενώ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη παρουσία παθογόνων οργανισμών στο έντερο.  Η αλλοίωση της φυσιολογικής ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn.

• Άμεση αντιφλεγμονώδη δράση

Η βιταμίνη D έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που εκφράζεται μέσα από ειδικούς υποδοχείς (VDR: Vitamin D Receptors). Το έντερο είναι ένας από τους ιστούς που παρουσιάζουν από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υποδοχέων για τη βιταμίνη D.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

• Πόνος στα οστά: Ειδικά το χειμώνα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D στους ενήλικες τους κάνει να αισθάνονται ένα γενικευμένο άλγος στα οστά και τους μυς και οι αρθρώσεις τους είναι λίγο πιο σκληρές όταν σηκώνονται το πρωί.
• Έχετε πεσμένη ψυχική διάθεση: Η βιταμίνη D βελτιώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό (νευροδιαβιβαστής), η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ψυχική διάθεση.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα έχουν συσχετισθεί με τα ακόλουθα:

  • Αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο
  • Νοητικές διαταραχές σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
  • Σοβαρό άσθμα στα παιδιά
  • Καρκίνο

Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αγωγή μιας σειράς από διαφορετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υπέρτασης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Tα ιδανικά επίπεδα βιταμίνης D

Η επίτευξη ιδανικών επίπεδων βιταμίνης D πρέπει να είναι στόχος τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Η μέτρηση των επιπέδων της 25 OH D3 θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα. Ιδανικές θεωρούνται τιμές που κυμαίνονται από 50-80 ng/dl.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοανοσία μπορεί να εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη D και να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και υψηλότερες τιμές για να μπορέσει το σώμα τους να εκφράσει πλήρως τη δράση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση και την παράλληλη μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων που μας επιτρέπουν να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την ανταπόκριση του οργανισμού.

Πηγή: NaturaNrg #63

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης