ΥγείαΦλεβική θρόμβωση

Φλεβική θρόμβωση

Κάθε χρόνο, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, σε ολόκληρο τον πλανήτη, διαγιγνώσκονται με φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. Η νόσος αυτή αποτελεί την 3η πιο συχνή αιτία καρδιαγγειακής πάθησης, μετά τα καρδιακά εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

του Γεώργιου I. Ρόκα, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο METROPOLITAN, www.angio-laser-center.gr

Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης με κύριο σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τη νόσο και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται σήμερα.

Φλεβική θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου, δηλαδή πηγμένου αίματος στο εσωτερικό των φλεβών. Σχετίζεται με τη φλεβική ανεπάρκεια και με το χρόνο ροής του αίματος στο φλεβικό σύστημα, με τον τραυματισμό των φλεβών των κάτω άκρων, καθώς επίσης και με συνθήκες αφυδάτωσης.

Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων αποτελεί την κύρια αιτία φλεβικής θρόμβωσης στα κάτω άκρα και επομένως οι ασθενείς που πάσχουν έχουν αυξημένα ποσοστά φλεβικών θρομβώσεων και αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Πρόκειται για μία επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση που πρέπει να διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα. Τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος της φλεβικής ανεπάρκειας αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου της θρόμβωσης και όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί το θέμα της φλεβικής ανεπάρκειας τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος για τον ίδιο τον ασθενή.

Διαβάστε επίσης ⇒ Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα η επανάσταση στην όψη της επιδερμίδας σας

♦ Η θρόμβωση (θρομβοφλεβίτιδα) μπορεί να αφορά:

 • τις εσωτερικές φλέβες (εν τω βάθει) ή
 • τις επιφανειακές (επιπολής).

Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία δημιουργείται θρόμβος (πηγμένο αίμα) μέσα σε μια βαθειά (εσωτερική) φλέβα, σε αντιδιαστολή με την θρόμβωση των κιρσών που αφορά επιφανειακές φλέβες, στην επιφάνεια του δέρματος. Γενικότερα η θρόμβωση των εσωτερικών φλεβών (εν τω βάθει) είναι πιο επικίνδυνη και δημιουργεί πιο συχνά πνευμονική εμβολή απ’ ότι η θρόμβωση των εξωτερικών (επιπολής) φλεβών. Όμως και η θρόμβωση των μεγάλων επιφανειακών κιρσών μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Συμπτώματα θρόμβωσης

Οι μισοί περίπου από τους ασθενείς με «εσωτερική» θρόμβωση αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματά τους, είτε διότι είναι πολύ ήπια, είτε διότι απλά δεν τα αντιλαμβάνονται. Τα κλασσικά συμπτώματα μιας εσωτερικής θρόμβωσης, είναι:

 • Ξαφνικός και συνεχής πόνος στο εσωτερικό της γάμπας ή του μηρού
 • Βαθύς πόνος στο πόδι, ο οποίος επιδεινώνεται με την άσκηση και την ορθοστασία
 • Ζεστό δέρμα, ερυθρότητα και οίδημα του ποδιού
 • Αίσθημα κούρασης στο κάτω άκρο
 • Επιφανειακές φλέβες, οι οποίες είναι πιο εμφανείς και διογκωμένες

Διάγνωση

 • Triplex φλεβών κάτω άκρων: είναι ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης της θρόμβωσης των επιφανειακών ή των εσωτερικών φλεβών.
 • Μαγνητική φλεβογραφία: γίνεται συνήθως για διάγνωση θρομβώσεων της κοιλίας.

Αντιμετώπιση – Θεραπεία

 • Ειδική αντιπηκτική αγωγή, η οποία έχει ως στόχο τη μη επέκταση του θρόμβου σε γειτονικές φλέβες και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας της πνευμονικής εμβολής.
 • Ισχυρή εξωτερική συμπίεση του πάσχοντος σκέλους με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, συνήθως κλάση 2.
 • Υπάρχει πιθανότητα μία εκτεταμένη θρόμβωση να χρειαστεί νοσηλεία για να υποχωρήσει.

Θρόμβωση και πνευμονική εμβολή

Η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους καθώς θρόμβοι από τα κάτω άκρα (επιπολής ή εν τω βάθει φλέβες) μπορούν να αποσπαστούν σε μία εκτεταμένη θρόμβωση, να μπουν σε συστηματική κυκλοφορία, να φτάσουν την καρδιά και από εκεί να εμβολίσουν (αποφράξουν) κάποια από τις μεγάλες ή μικρές πνευμονικές αρτηρίες.

Ανάλογα με το μέγεθος της πνευμονικής αρτηρίας που έχει αποφραχθεί έχουμε και ανάλογα συμπτώματα. Δηλαδή αν αποφραχθεί κάποιος μεγάλος κλάδος μιας εκ των πνευμονικών αρτηριών μπορεί η πνευμονική εμβολή να είναι και θανατηφόρα. Εκδηλώνεται με πόνο στο θώρακα, δύσπνοια, αίμα στα πτύελα και βήχα.

Η διάγνωση της πνευμονικής εμβολής γίνεται με αξονική αγγειογραφία των πνευμονικών αρτηριών και είναι μία κατάσταση που συνήθως αντιμετωπίζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

♦ Εν αρχή ην η Πρόληψη

Η φλεβική θρόμβωση προλαμβάνεται. 7 στις 10 περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης μπορούν εύκολα να προληφθούν. Μάθετε πώς!

 • Καταρχήν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό. Στη συνέχεια, αν έχετε αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας. Η έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό μπορεί με ασφάλεια να αντιμετωπίσει μια θρόμβωση.
 • Στην καθημερινή μας ζωή είναι πολύ σημαντική η κίνηση, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων. Η κάθε μορφής κίνηση και κυρίως το περπάτημα βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος είναι:

 1. Κρατήστε το ένα πόδι σε ορθή γωνία για 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό. Κάντε αμέσως μετά το ίδιο από το άλλο πόδι.
 2. Ακουμπήστε με τα δύο χέρια σας στον τοίχο και σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας. Μετά σταθείτε πατώντας μόνο στις φτέρνες σας. Επαναλάβετε εναλλάξ για 5-10 φορές.
 3. Σκύψετε πάνω από το μπροστινό πόδι ενώ τεντώνετε το μυ της πλάτης. Κρατήστε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα και μετά αλλάξτε πόδι.
 • Ακόμη, κι αν κάνετε καθιστική εργασία κάθε 2 ώρες σηκωθείτε, τεντώστε τα πόδια σας και περπατήστε.
 • Πίνετε πολύ νερό. Η αφυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων.
 • Αποφύγετε το κάπνισμα και γενικότερα φροντίστε να κάνετε υγιεινή διατροφή.

Πηγή: Naturanrg129o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code