Είναι το φαγητό η νέα μόδα της εποχής μας; ”Όχι” απαντούν μερικοί από τους πιο έμπειρους και δημοφιλείς Έλληνες food bloggers που ισχυρίζονται ότι το φαγητό ήταν πάντα της μόδας. Το food blogging όμως, το μοίρασμα των ιδεών γύρω από τη μαγειρική, το άνοιγμα της κουζίνας μας στα μάτια του αναρίθμητου πλήθους του διαδικτύου κι η μετατροπή μιας προσωπικής διαδικτυακής σελίδας γύρω από το συναρπαστικό κόσμο των γεύσεων, των μυρωδιών και των αρωμάτων σε επαγγελματική δραστηριότητα είναι σίγουρα μια μεγάλη τάση της εποχής. Μάλιστα, απ’ ό,τι δείχνει ξεκάθαρα ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των food bloggers αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού, ήρθε για να μείνει.
Της Δήμητρας Τριανταφύλλου
Η Natura.nrg αναζήτησε μερικούς από τους πιο αγαπητούς Έλληνες food bloggers και τους έθεσε μια σειρά επίκαιρων ερωτημάτων γύρω από το λατρεμένο μας φαγητό. Σας τους παρουσιάζουμε!
Μαριλού Παντάκη
Ιδρύτρια του ‘Madame Ginger’, ενός από τα πιο νεανικά blog γύρω από τη μαγειρική- αντιμετωπίζει το…αντικείμενο του πόθου με χαλαρό στυλ, χαρούμενη διάθεση και μοντέρνα αισθητική. Μαζί με τη Madame Ginger διαβάζετε και τιε συνταγές μιας εξίσου νεανικής ομάδας συνεργατών.
Πώς αποφασίσατε να εντάξετε την κουζίνα σας στο διαδίκτυο, πόσο εύκολο/ δύσκολο ήταν και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;
Το αποφάσισα, όταν συνειδητοποίησα ότι όλες οι συνταγές της προγιαγιάς μου είχαν χαθεί. Κανείς μας δεν τις είχε ποτέ καταγράψει και έφυγαν μαζί της. Στεναχωρήθηκα πολύ όταν κατάλαβα ότι δεν θα ξαναφάω ποτέ τους θεϊκούς πατατοκεφτέδες της κι έτσι αποφάσισα να κάνω μια καταγραφή τόσο των δικών μου συνταγών, όσο και της μαμάς μου, της γιαγιάς μου, αλλά και άλλων γιαγιάδων. Υπήρχε πολύ μεγάλη υποστήριξη από φίλους και γνωστούς, πολύ συχνή ανανέωση στο περιεχόμενο και έγινε αρκετά γνωστό από τα πρώτα του βήματα. Σήμερα έχουμε πολλούς ανθρώπους που μας διαβάζουν καθημερινά και μας αγαπάνε και είμαι τρομερά χαρούμενη για αυτό. Ο κόσμος είναι πια πολύ εξοικειωμένος με το internet και τα food blogs.
Τι σας προσφέρει το food blogging και γενικώς το μοίρασμα των συνταγών σας με όλο αυτό το άγνωστο κοινό στο διαδίκτυο;
Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω πόση χαρά μπορεί να σου φέρει ένα blog. Η επικοινωνία με τον κόσμο, η αγάπη που εκφράζει πολλές φορές μέσα από τα μηνύματά του αλλά και το feedback που μας δίνουν κάθε φορά για τις συνταγές και τα άρθρα μας, σου φέρνουν μόνο συναισθήματα χαράς και περηφάνιας. Μετά υπάρχουν και οι άνθρωποι που γνωρίζεις στην πορεία, πολλοί με τους οποίους συνεργάζεσαι, με άλλους γίνεσαι φίλος και με κάποιους αποκτάς ακόμα και πολύ δυνατές σχέσεις, σχέσεις ζωής. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν εκεί: στους ανθρώπους και στη χαρά του να μοιράζεσαι αυτό που αγαπάς πιο πολύ.
Ποιες παρατηρείτε από το κοινό ότι είναι οι τάσεις στη μαγειρική/ ζαχαροπλαστική σήμερα;
O κόσμος, οι νοικοκυρές, οι εργένηδες και γενικώς όποιος μαγειρεύει, έχει βαρεθεί τις φανφάρες. Πολύπλοκα πιάτα, με περίεργα υλικά, ακατανόητες ονομασίες, μεγάλο κόστος: όλα αυτά είναι απαγορευτικά για τα σημερινά σπιτικά. Το μυστικό είναι να μπορείς να λύσεις τα χέρια μιας εργαζόμενης μητέρας, με εύκολα, γρήγορα, νόστιμα και οικονομικα φαγητά. Η κάθε οικογένεια ή παρέα που τρώει γύρω από ένα τραπέζι, δεν θέλει να τρώει μηχανικά, άνοστα φαγητά ή να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το φαγητό τους. Η τάση είναι μία: Back to basics. Το φαγητό που σου θυμίζει ένα καλοκαίρι με τη γιαγιά και κοστίζει τίποτα. Comfort food for the win!
Γιατί ξαφνικά το φαγητό έγινε τόσο της μόδας;
Το φαγητό πάντα ήταν της μόδας. Ανέκαθεν κάναμε μεγάλα τραπέζια και επισκεπτόμασταν εστιατόρια και ταβέρνες. Πολλές δεκαετίες τώρα, οι οικογένειες τρώνε μαζί τις Κυριακές, οι παρέες επισκέπτονται μεταμεσονύχτια τις καντίνες και τα κορίτσια φτιάχνουν πρωινό στα αγόρια που αγαπούν. Οι νοικοκυρές έχουν σπαταλήσει ατελείωτες ώρες στα τηλέφωνα και στον απογευματινό καφέ για να αναλύσουν τον τέλειο μουσακά και οι φοιτητές κάνουν μια κουζίνα χάλια για να φτιάξουν τελικά δύο αυγά.
Το φαγητό ήταν, είναι και θα είναι τάση. Απλώς τα τελευταία χρόνια ανακάλυψε η τηλεόραση ότι αυτό πουλάει, το έκανε μόδα, έκανε τους chef celebrities και γέμισε το πρόγραμμά της με εκπομπές μαγειρικής και reality shows.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Πάντα υπάρχουν πολλά πλάνα, όνειρα και σχέδια. Στην άμεση προτεραιότητά μας είναι να προωθήσουμε την αγγλική version του Madame Ginger στο εξωτερικό και ανυπομονούμε να ανοίξουμε το e-shop μας στο οποία θα πουλάμε κυρίως χειροποίητα πράγματα που αφορούν φυσικά το φαγητό και τα πάντα γύρω από αυτό.
…………………………………………………………………………………………
Θέμις Καρδιόλακα
Συγγραφέας του βιβλίου”Μαμά, δεν τρώω πράσινα” (εκδ. Μίνωας), ιδρύτρια του site mamaknows.gr και παρουσιάστρια της web ραδιοφωνικής εκπομπής (στον ifeelkid.gr) “Τι ακούω η μάνα” μαζί με την επίσης food blogger, Γωγώ Παπαδιονυσίου- ‘Mamatsita’
Πώς αποφασίσατε να εντάξετε την κουζίνα σας στο διαδίκτυο και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;
Mετά την έκδοση του βιβλίου μου “Μαμά, δεν τρώω πράσινα”, το οποίο παρουσιάζει στις μαμάδες τρόπους για να καταφέρουν να κάνουν τα παιδιά τους να φάνε λαχανικά, ξεκίνησα να λαμβάνω αρκετά email και μηνύματα από μαμάδες, οι οποίες μου έλεγαν πόσο πολύ τους έχω βοηθήσει σε αυτήν τους την προσπάθεια.
Και όσο περνούσε ο καιρός, τόσο και περισσότερες με ευχαριστούσαν, γιατί δε μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι το παιδί τους θα φάει π.χ. πατζάρι. Σκέφτηκα λοιπόν ότι 38 συνταγές που υπάρχουν στο βιβλίο δεν είναι αρκετές. Και γι’ αυτόν το λόγο αποφάσισα να ξεκινήσω να φτιάχνω και άλλες και να τις μοιράζομαι με όλες τις μαμάδες. Μόνο που στο site δεν υπάρχουν συνταγές μόνο με (κρυμμένα) λαχανικά. Υπάρχουν συνταγές που θεωρώ ότι είναι kids friendly, υγιεινές, διαφορετικές, εύκολες και γρήγορες, γιατί οι μαμάδες έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε, που δε μπορούμε να είμαστε όλη την ημέρα στην κουζίνα! Το site ανέβηκε σχετικά πρόσφατα, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας του.
Τι σας προσφέρει το food blogging και γενικώς το μοίρασμα των συνταγών σας με όλο αυτό το άγνωστο κοινό στο διαδίκτυο;
Το να μοιράζεσαι γενικά είναι κάτι όμορφο (αν είσαι δοτικός ως άνθρωπος, τουλάχιστον). Το να μοιράζεσαι πράγματα τα οποία κάνουν τους άλλους χαρούμενους ή τους βοηθάνε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, είναι ακόμα πιο όμορφο. Το να μοιράζομαι λοιπόν συνταγές με μαμάδες, οι οποίες δεν μπορούν να ταΐσουν τα τρισχαρτωμένα τους παιδάκια λαχανικά ή άλλες υγιεινές τροφές είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα. Όταν ειδικά τα μηνύματα τα οποία λαμβάνω είναι τόσο θετικά, αυτό με κάνει να θέλω να μοιράζομαι συνταγές με αυτόν τον άγνωστο κόσμο ακόμα περισσότερο.
Ποιες παρατηρείτε από το κοινό ότι είναι οι τάσεις στη μαγειρική/ ζαχαροπλαστική σήμερα;
Αυτό που βλέπω, όχι μόνο από το site, αλλά και από το βιβλίο μου, είναι ότι ο κόσμος, όσο και να αγαπάει τη μαγειρική, δε θέλει να περνάει πολλές ώρες στην κουζίνα. Αυτό που θέλει είναι να μπορεί να μαγειρεύει κάτι γευστικό, το οποίο όμως θα είναι εύκολο και γρήγορο. Αναζητάει ο κόσμος δηλαδή αυτό που λέμε “comfort food”. Επίσης, παρατηρείται μία έντονη στροφή προς την κατανάλωση υγιεινών τροφών αλλά και τοπικών ελληνικών προϊόντων, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι πολύ αξιόλογα και αξίζουν μεγαλύτερης προβολής. Τέλος, υπάρχει μία αναπτυσσόμενη τάση προς ειδικά διατροφολόγια, όπως για παράδειγμα αυτά που αποκλείουν συστατικά σαν τη λακτόζη, τη γλουτένη, τους ξηρούς καρπούς κ.λπ.
Γιατί ξαφνικά το φαγητό έγινε τόσο της μόδας;
Δε θεωρώ ότι ξαφνικά το φαγητό έγινε τόσο της μόδας. Το ενδιαφέρον πάντα υπήρχε. Πάντα ψάχναμε να βρούμε το καινούργιο ωραίο εστιατόριο να πάμε να φάμε, πάντα αναζητούσαμε να βρούμε το φρέσκο υλικό για να μαγειρέψουμε ή μία ιδιαίτερη συνταγή. Αυτό που συμβαίνει απλώς τα τελευταία χρόνια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν εκτοξεύσει πάρα πολύ το ενδιαφέρον για το φαγητό προβάλλοντάς το τόσο πολύ. Οι εκπομπές μαγειρικής είναι –πλέον- δεκάδες, τα site και food blogs πολύ περισσότερα και δεν είναι τυχαίο πως ό,τι τρώμε το φωτογραφίζουμε και το ανεβάζουμε για να το μοιραστούμε με τους φίλους μας.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη διαδικασία συγγραφής του δεύτερου βιβλίου μου. Δεν έχει να κάνει με πράσινα, αλλά και πάλι θα αφορά στην παιδική διατροφή. Παράλληλα, συνεχίζεται η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου σε πόλεις ανά την Ελλάδα. Επίσης, συνεχίζω και φέτος τη ραδιοφωνική μου εκπομπή στον παιδικό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό www.ifeelkid.gr με την παρέα της αγαπημένης food blogger, ‘Μamatsita’, κάθε Πέμπτη πρωί στις 11. Και φυσικά, διάθεση και ενέργεια για καινούργια πράγματα πάντα υπάρχει!
…………………………………………………………………………………………………………………..
Antoine Τσατσαρής
Ιδρυτής του babykouzina.com, ενός site στοχευμένου σε μια υγιεινή, δημιουργική κι ευφάνταστη παιδική διατροφή. Αυστηρός κριτής των παιχνιδιάρικων -και με σούπερ χαρούμενο food styling- συνταγών του, η τετράχρονη κόρη του Κιάρα.
Πώς αποφασίσατε να εντάξετε την κουζίνα σας στο διαδίκτυο, πόσο εύκολο/ δύσκολο ήταν και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;
Το babykouzina.com γεννήθηκε με τον ερχομό στον κόσμο της κόρης μου και από την επιθυμία μου να δημιουργήσω για εκείνη φαγητά εύγευστα, με φρέσκα και αγνά υλικά. Πολύ γρήγορα το μαγείρεμα εξελίχθηκε σε παιχνίδι στη κουζίνα με τη συμμετοχή της Κιάρας, μέσα από το οποίο αρχίζει να διαμορφώνει μια σωστή διατροφική αντίληψη. Η εξέλιξη αυτή με ενθουσίασε και με οδήγησε να θέλω να τη μοιραστώ έτσι απλά με όσους μπαμπάδες και μαμάδες μπορούσα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και εξακολουθεί να είναι εξίσου άμεση και θετική, αφού το babykouzina.com είναι το σπίτι μου που μπαίνει στα σπίτια των άλλων γονιών και συνομιλεί άμεσα μαζί τους για ό,τι έχει να κάνει με τη καθημερινότητα του φαγητού και το πώς αυτή μπορεί να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία και για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.
Τι σας προσφέρει το food blogging και γενικώς το μοίρασμα των συνταγών σας με όλο αυτό το άγνωστο κοινό στο διαδίκτυο;
Με ενθουσιάζει το να μοιράζομαι με όλους τα γευστικά παιχνίδια που σκαρώνω με την κόρη μου για την κόρη μου. Το παιδί μου με κάνει να βλέπω τον κόσμο με ένα τρόπο που τείνουμε να ξεχάσουμε μεγαλώνοντας. Άγνωστοι είναι και παραμένουν όσοι δεν θέλουν να δουν τα πράγματα με παιδικά μάτια, απλώς με φαντασία και χαμόγελο. Το babykouzina δεν είναι μόνο μια απλή παράθεση συνταγών αλλά ένα δημιουργικό “γευστικό” παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους που τους δένει μεταξύ τους ακόμα περισσότερο.
Ποιες παρατηρείτε από το κοινό ότι είναι οι τάσεις στη μαγειρική/ ζαχαροπλαστική για τα παιδιά τους σήμερα;
Πιστεύω ότι τα φρέσκα, αγνά και κυρίως μεσογειακά υλικά διαμορφώνουν καθοριστικά τις σύγχρονες τάσεις στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι νέοι γονείς προσπαθούμε πράγματι πολύ να μαγειρεύουμε υγιεινά για τα παιδιά μας, πιάτα με σωστές διατροφικές αξίες, γιατί θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτά. Άλλωστε το προσπαθούμε και για τους εαυτούς μας.
Γιατί ξαφνικά το φαγητό έγινε τόσο της μόδας;
Το φαγητό ήταν πάντα της μόδας, δεν έγινε τώρα. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον. Θα μπορούσα μάλλον να πω ότι το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκε μια τάση να αποδειχθεί ότι η υγιεινή και καλή διατροφή δεν είναι απαραίτητα άοσμη, άγευστη και βαρετή.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Η κουζίνα μου μεγαλώνει μαζί με το παιδί μου. Γι’ αυτό θα ήθελα στο μέλλον κι άλλοι γονείς να συμμετέχουν στο babykouzina, εμπλουτίζοντάς το με τις δικές τους ιδέες και συνταγές, εμπνεόμενοι και καινούργιες που θα προκύψουν από το παιχνίδι τους στην κουζίνα με το παιδί τους. Και πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον να φιλοξενήσω στο site τις γνώμες των ίδιων των παιδιών και τις παρατηρήσεις τους, έστω και μέσω των γονιών τους όταν πρόκειται για πολύ μικρά παιδιά που δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα.
…………………………………………………………………………………..
Εύα Μονοχάρη
Από τους πρώτους που εισήγαγαν το food blogging στην Ελλάδα και σήμερα μια από τις πιο γνωστές και δραστήριες υπογραφές στο χώρο της διαδικτυακής μαγειρικής, ιδρύτρια των τριών blog: www.funkycook.gr, www.gluko.gr και www.instafood.gr
Πώς αποφασίσατε να εντάξετε την κουζίνα σας στο διαδίκτυο και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;
Ξεκίνησα το blogging από το 2007 και από το 2011 πιο εντατικά και μεθοδικά. Άρχισα να γράφω στο blog τις συνταγές που μου άρεσαν και μαγείρευα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αργότερα βλέποντας την ανταπόκριση του κοινού ήθελα να μην προβάλω απλώς μια συνταγή, αλλά να μπορώ να μοιράζομαι μαζί του ό,τι θα του φαινόταν χρήσιμο, θα του έδινε ιδέες και θα του γνώριζε ίσως πράγματα που δεν ήξερε. Δεν μπορώ να πω τι είναι εύκολο ή δύσκολο στο να μπορείς να κρατάς το κοινό σου σε ενδιαφέρον, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό, σίγουρα χρειάζεται δουλειά σε βάθος χρόνου, ειλικρίνεια και να σέβεσαι το κοινό που σε παρακολουθεί. Σήμερα τα social media και η σωστή διαχείρισή τους μπορούν να κάνουν ένα blog πιο εύκολα γνωστό και, αν διαθέτει ένα αξιόλογο και ολοκληρωμένο περιεχόμενο, η επιτυχία γίνεται εύκολος στόχος.
Πώς το ένα blog έγιναν τρία;
Το blogging προκαλεί εθισμό, πολύ εύκολα η ιδέα ενός project παίρνει «ζωή» σε μια ιστοσελίδα και έτσι προέκυψαν και τα άλλα δύο blogs. Σύντομα το gluko.gr θα ανανεωθεί σε συνεργασία με την ‘Sugar Buzz’ -aka Αθηνά Πάνου-, η οποία έχει εκδώσει δύο βιβλία με θέμα το γλυκό και είναι από τις καλύτερες bloggers στη ζαχαροπλαστική.
Τι σας προσφέρει το food blogging και γενικώς το μοίρασμα των συνταγών σας με όλο αυτό το άγνωστο κοινό στο διαδίκτυο;
Είναι κάτι περισσότερο από χόμπι, όπως και η μαγειρική είναι ο δικός μου μικρόκοσμος που μου επιτρέπει να δημιουργώ, να απολαμβάνω και τελικά να μοιράζομαι τη μαγειρική και τη γαστρονομία στην πιο απλή της μορφή, την οικιακή, με ανθρώπους που ταυτίζονται οι απόψεις μας.
Ποιες παρατηρείτε από το κοινό ότι είναι οι τάσεις στη μαγειρική/ ζαχαροπλαστική σήμερα;
Σίγουρα υπάρχει μια τάση για προσεγμένη διατροφή, ο κόσμος ψάχνεται πιο πολύ, προσθέτει στην καθημερινή του διατροφή υγιεινά υλικά και τρόπους μαγειρέματος. Αρέσουν τα απλά και εύκολα φαγητά και γλυκά, οι παραδοσιακές συνταγές και τα τοπικά υλικά.
Οι Έλληνες αγαπούν το καλό φαγητό και όλοι βρισκόμαστε σε ένα καλό μεταβατικό στάδιο όπου εκτιμάμε την σημασία της εποχικότητας των υλικών και το μέτρο.
Γιατί ξαφνικά το φαγητό έγινε τόσο της μόδας;
Νομίζω μαζικά ο κόσμος στράφηκε στην προβολή του φαγητού μέσα από τα social media, γιατί το φαγητό απευθύνεται σε όλους, έχει πέραση και είναι όντως μια τάση περισσότερο στην προβολή του. Όπως και να έχει, το φαγητό υπήρχε και θα υπάρχει στην καθημερινότητα όλων μας, ο κόσμος μπορεί να το επικοινωνήσει παντού σε κάθε στιγμή. Εξάλλου, πίσω από το φαγητό υπάρχουν οι λέξεις ανάγκη, προσφορά και αγάπη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου παραδοσιακά το φαγητό συνδέεται με πολλές στιγμές της ζωής μας.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Στα άμεσα πλάνα μου είναι η μετάφραση του Funky Cook στα αγγλικά, υπάρχουν διάφορες ιδέες που θα ήθελα να αναπτύξω σχετικά με τα υπόλοιπα blogs μου, θα ήθελα επίσης να καταφέρω να συνδυάσω τα παιδαγωγικά με την μαγειρική σε μια μορφή που ακόμη δεν έχω σκεφτεί, να συνεχίσει η ομάδα μου ‘Food4Good’ να προσφέρει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όμως αυτό που προέχει είναι να συνεχίσω μέσα στο Funky Cook να κρατώ «ζωντανό» το ενδιαφέρον του κοινού για τη μαγειρική, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι, με νέες θεματολογίες.
……………………………………………………………………………………………………………
Ελένη Βονισάκου
Ιδρύτρια του blog ”The Foodie Corner ”, προτείνει μια κουζίνα δημιουργική, λιτή και στιλάτη. Στο ίδιο πνεύμα ακολουθεί κι η αισθητική του άκρως προσεγμένου blog της, www.thefoodiecorner.gr/
Πώς αποφασίσατε να εντάξετε την κουζίνα σας στο διαδίκτυο, πόσο εύκολο/ δύσκολο ήταν και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;
Τα πρώτα μου βήματα στο food blogging τα έκανα ως χόμπι, με ένα αγγλόφωνο μπλογκ. Μου άρεσε πολύ το μαγείρεμα, η συλλογή συνταγών και η ανάγνωση ξένων μπλογκς, οπότε ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσω και εγώ ένα δικό μου. Στην αρχή νόμιζα πως θα το διαβάζουν μόνο οι δικοί μου, και η ψυχρολουσία ήρθε όταν συνειδητοποίησα πως ούτε εκείνοι το διάβαζαν! Σιγά-σιγά όμως απέκτησα αναγνώστες κυρίως από το εξωτερικό, και τελικά έφτασα στην απόφαση να παρατήσω τη δουλειά μου και να αφοσιωθώ σε αυτό. Ξεκίνησα το ‘The Foodie Corner’, αρχικά μόνο στα ελληνικά, και μπήκα ξανά στον αγώνα χτισίματος καινούργιου κοινού, τώρα πια στην Ελλάδα. Τη δεύτερη φορά τα πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα, και η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή από νωρίς. Ευτυχώς, γιατί οι δικοί μου ακόμα δεν…
Τι σας προσφέρει το food blogging και γενικώς το μοίρασμα των συνταγών σας με όλο αυτό το άγνωστο κοινό στο διαδίκτυο;
Όταν άρχισα να μαγειρεύω, συνειδητοποίησα πως η μεγαλύτερη χαρά για μένα ήταν οι αντιδράσεις απόλαυσης (εε, συνήθως!) αυτών που δοκίμαζαν τα φαγητά μου. Ένιωθα πως ήθελα να μοιράζομαι με όλους αυτά που έφτιαχνα. Επειδή δεν είναι πρακτικό να βγαίνω με τα ταψιά στους δρόμους, το food blogging είναι ο τρόπος μου να στέλνω στον κόσμο εικονικά ταπεράκια. Πέρα από τα αστεία όμως, έχω καταφέρει να συνδυάσω το επάγγελμά μου με κάτι που αγαπώ πάρα πολύ. Και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γι’αυτό.
Ποιες παρατηρείτε από το κοινό ότι είναι οι τάσεις στη μαγειρική/ ζαχαροπλαστική σήμερα;
Θα μιλήσω ειλικρινά και θα πω πως ακόμα το ψάχνω. Γενικά, αρέσουν σίγουρα τα γλυκά, ειδικά αν είναι εύκολα, γρήγορα και σοκολατένια. Θεωρητικά θέλουμε όλοι να φάμε πιο υγιεινά και ελαφριά, αλλά η εικόνα ενός λαχταριστού γλυκού θα κερδίσει σχεδόν πάντα στα «κλικς»!
Γιατί ξαφνικά το φαγητό έγινε τόσο της μόδας;
Να πω λόγω κρίσης; Δεν έχω πειστεί. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο νομίζω. Σίγουρα βγαίνουμε λιγότερο από ό,τι παλαιότερα, οπότε θα κοιτάξουμε να φάμε καλύτερα στο σπίτι μας, αλλά είναι και λίγο κατάσταση κότας και αυγού. Πιο ήρθε πρώτο; Η μεγάλη προβολή της μαγειρικής από τα μέσα και το διαδίκτυο δημιούργησαν τη ζήτηση, ή ήταν η ζήτηση που μας έφερε τόσες λαχταριστές εικόνες στη ζωή μας;
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Ωχ, πολλές ιδέες και λίγος χρόνος! Και συνεχώς ανοίγονται καινούργιες πόρτες, τις οποίες δεν είχα καν φανταστεί. Οι στόχοι μου όμως για τον δεύτερο χρόνο ζωής του TFC είναι να μεγαλώσω κι άλλο τη διαδικτυακή παρέα μας και να συστήσω σε περισσότερους φίλους το αγαπημένο μου gadget κουζίνας, το slow cooker*.
*Λεπτομέρειες για τη συσκευή slow cooker υπάρχουν στο blog στη σχετική κατηγορία.