Food Trends 2019 - Ποιες τροφές θα γίνουν μόδα;

Food Trends 2019 – Ποιες τροφές θα γίνουν μόδα;

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Green, NrgFoods, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Καλωσορίζοντας  τη νέα χρονιά, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα εισερχόμενων τάσεων και προϊόντων στο χώρο της υγιεινής διατροφής που θα κατακλύσουν τα ράφια της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων, αλλά και εστιατόρια, streed food καντίνες, social media!

♥ Της Μαρίας Γκέκα

Και μπορεί ο κουρκουμάς και το golden milk να κατέκλυσαν το Instagram το 2018, αλλά για το 2019 προβλέπεται τη σκυτάλη να πάρουν άλλες χορτοφαγικές τροφές, μεταξύ άλλων και τα μανιτάρια, που ίσως είναι και πιο φωτογενή!

⌊⌊ Οι τάσεις στην υγιεινή διατροφή αυτή τη χρονιά είναι χορτοφαγικές!⌉⌉

Οι διατροφικές συνήθειες χωρών από την Ασία και την Αυστραλία, μέχρι τις δυτικές ακτές της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, θα επηρεάσουν σημαντικά το τι θα τρώμε όλοι το 2019. Για την ακρίβεια, προβλέπεται ότι θα προστίθενται πιο συχνά στα φαγητά, υλικά όπως πάστα γαρίδας, ενώ τα μήλα και οι μπανάνες στα smoothies αλλά και τα cocktails θα αντικατασταθούν από εξωτικά φρούτα όπως guava, passion fruit και dragon fruit.

Κι αν έχετε παρατηρήσει την αυξανόμενη δημοτικότητα του γάλακτος βρώμης, τους τελευταίους μήνες, ετοιμαστείτε να δείτε περισσότερα από αυτά. Και φυσικά το χούμους και ταχίνι θα το δούμε πολύ ακόμη και σε γεύση παγωτού!!!

Το γάλα βρώμης …ακόμη πιο δημοφιλές!!!

gala-vromis-dhmitriakaΤο γάλα βρώμης ίσως να είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα μες στο 2019. Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα φυτικά γάλατα.

Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου, δεν έχει πολλές θερμίδες (περίπου 94 θερμίδες/250 ml – χωρίς γλυκαντικές ουσίες).

Mπορεί να καταναλωθεί στον καφέ, μαζί με δημητριακά, σκέτο, με κάποιο γλυκαντικό (ζάχαρη, μέλι, σιρόπι αγαύης) και με πολλούς άλλους τρόπους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, το γάλα βρώμης μπορεί να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, όσο και της υπέρτασης, ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.

Η moringa θα πάρει το θρόνο του matcha;

Εάν δεν είστε πολύ του καφέ και  θέλετε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα αναζωογονητικό ποτό, τότε η moringa μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Φυσικά στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, το moringa είναι ένα φυτό που είναι απόλυτα βρώσιμο, από τα στελέχη μέχρι τα φύλλα και τους σπόρους και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως: βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το κάλιο.

♦ Μπορείτε να την αγοράσετε σε μορφή τσαγιού στα καταστήματα υγιεινής διατροφής και έχει μια γλυκιά, γήινη γεύση.

Ταχίνι, το νέο φιστικοβούτυρο

Το ταχίνι, θα είναι το νέο φιστικοβούτυρο για το 2019. Με άλλα λόγια, πάρα πολλές συνταγές της vegetarian-και όχι μόνο-κουζίνας θα βασίζονται στο ταχίνι και όχι στο φιστικοβούτυρο. Η αλήθεια είναι ότι για εμάς τους Έλληνες, το ταχίνι έχει κεφαλαιώδη θέση στη νηστεία της Σαρακοστής. Ήρθε η ώρα να το αγαπήσουμε και τις υπόλοιπες 325 μέρες του χρόνου!

Ζάαταρ το πιο μοδάτο μίγμα μπαχαρικών

zaatar-mpaxarikoΗ πιο καυτή τάση αυτή τη στιγμή στα καρυκεύματα είναι ένα μίγμα μπαχαρικών που μας έρχεται από τη Μέση Ανατολή και ονομάζεται «ζάαταρ».

Το θρεπτικό και μυρωδάτο μίγμα από καβουρντισμένο σουσάμι, αλεσμένους κόκκους από ξινούτσικο σούμακ – που συγγενεύει με το σχοίνο – και ξερό αλεσμένο βότανο ζαατάρ είναι γνωστό στον κόσμο με το όνομα του αρωματικού αυτού της Μέσης Ανατολής.

Μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από αραβική ή ελληνική πίτα και να την ψήσετε για να απολαύσετε ένα πραγματικά αραβικό έδεσμα.

Στη Συρία, το ζάαταρ τρώγεται ως πρωινό: βουτάτε κομματάκια αραβικής πίτας μέσα σε ελαιόλαδο και μετά στο ζάαταρ και το τρώτε.

Οι Άραβες πιστεύουν ότι δίνει ενέργεια και είναι ιδανικό για να «στρώσει» το στομάχι σας.

Φυτικά τρόφιμα – υποκατάστατα κρέατος

Τα φυτικά προϊόντα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι πείθονται να βγάλουν το κρέας από τη διατροφή τους! Τα μανιτάρια ήδη έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, αφού αποτελούν μια εξαιρετική τροφή – υποκατάστατο και του κρέατος.

Αυτή το χρόνο θα δούμε, επίσης, «χοιρινό» ρολό φτιαγμένο από μανιτάρια και «καπνιστό βοδινό» από πρωτεΐνες σόγιας. Και φυσικά …το jackfruit θα απογειωθεί σε δημοτικότητα. Ο καρπός είναι ιθαγενής της Νοτιοανατολικής Ασία ενώ καλλιεργείται και σε μέρη της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Οι Αμερικανοί το έχουν χρησιμοποιήσει ως υποκατάστατο κρέατος εδώ και μερικά χρόνια, αλλά το 2019 θα είναι η χρονιά του!


pagoto-xortofagiko

 ⌊ ⌊ Αν αναρωτιέστε …τι άλλο θα γίνει παγωτό, μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά ως φαίνεται η φαντασία στα παγωτά δεν έχει όρια! Αρκεί να σκεφτείτε ότι, από όσα λέγονται, το 2019 θα είναι η χρονιά των popsicles αβοκάντο, και των παγωτών από χούμους και ταχίνι.⌋⌋

Προϊόντα Kάνναβης

Ήδη οι σπόροι κάνναβης είναι αρκετά δημοφιλές superfood, ωστόσο τη νέα χρονιά προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση για τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής με κάνναβη. Τα παράγωγα της κάνναβης (Cannabis sativa), αποτελούν σπουδαία διατροφικά προϊόντα, στα οποία περιέχονται φυτικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες.

Βρώσιμα φύκια

Ναι, το 2019 τα θαλάσσια φύκια δεν θα τα βρίσκεις μόνο στο σούσι. Θα δούμε εναλλακτικά βούτυρα με φύκια, noodles και σνακς από σπόρους νούφαρου. Aκόμη, φυτικά υποκατάστατα τόνου αλλά και υποκατάστατα αλλαντικών από φύκια αναμένεται να βρουν τη θέση τους στα ράφια των καταστημάτων.

Bούτυρο καρύδας και ghee

Αφού τα λιπαρά έχουν αποβάλει για τα καλά την ταμπέλα των απαγορευμένων (σ’ αυτό έχουν συμβάλλει και οι δίαιτες paleo και κετογονική) τα υγιεινά λιπαρά θα είναι must στη διατροφή μας το 2019.

voutyro-gheeΕκτός από βαζάκια με βούτυρο καρύδας, μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις αναμένεται να γνωρίσουν και έτοιμα σνακ που θα τα περιέχουν. Επίσης, δημοφιλές σε ευρύτερο κόσμο θα γίνει και το ghee, ένα είδος διαυγασμένου βουτύρου που έχει χρησιμοποιηθεί στη νοτιοανατολική κουζίνα της Ασίας και στην ιατρική της Αγιουρβέδα για χιλιάδες χρόνια.

Προβιοτικά

Tα προβιοτικά θα είναι από τα food trends που θα μας απασχολήσουν έντονα αυτή τη χρονιά και όχι άδικα, μιας και βελτιώνουν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα του ανθρώπου, προλαμβάνουν και θεραπεύουν τη διάρροια και την κολπίτιδα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, το ευερέθιστο έντερο, την ελκώδη κολίτιδα κ.ά. Επίσης, αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο κατά της δυσκοιλιότητας και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πείτε αντίο σε καλαμάκια και καλωσορίστε τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες

oxi-plastika-kalamakiaΈνα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δυτικού κόσμου είναι η χρήση πλαστικού για τις συσκευασίες των τροφών.

Προβλέπεται ότι είναι ένα θέμα που θα ωθήσει πολλές εταιρίες να αλλάξουν τον τρόπο που πακετάρουν τα προϊόντα τους αλλά και τον τρόπο που ψωνίζουμε.

Θα λανσάρουν συσκευασίες από υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν αλλά και να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως το κερί μέλισσας.

Πηγή: naturanrg #100, www.naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *