Forest therapy

Καθαρός αέρας, χαλαρή διάθεση, χρόνος για σωματική εκτόνωση και πνευματική αναζήτηση… Όλα όσα σας λείπουν από την καθημερινότητά σας, τα προσφέρει το δάσος. Αρκεί μία δίωρη βόλτα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον για να επιστρέψετε στο σπίτι άλλοι άνθρωποι. Όχι τυχαία, η συνταγή κατά του στρες στα ιαπωνικά λέγεται Shinrinyoku, που σημαίνει επ’ ακριβώς «πλένομαι με δάσος». Στην περίπτωση λοιπόν του “forest therapy”, ταιριάζει γάντι λοιπόν η γνωστή ατάκα «μην το πιείτε, λουστείτε»!

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Τα οφέλη ενός περιπάτου στο δάσους

Τα οφέλη του δάσους σε ψυχοσωματικό επίπεδο είναι ανεξάντλητα. Πρόσφατες μελέτες Ιαπώνων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Σίμπα το απέδειξαν περίτρανα. Στα σχετικά τεστ συμμετείχαν περίπου 300 εθελοντές, οι οποίοι πέρασαν μία ολόκληρη μέρα στο δάσος και την επόμενη μέρα σε ένα αστικό περιβάλλον. Οι συγκριτικοί έλεγχοι έδειξαν ότι η παραμονή στο πράσινο περιβάλλον έριξε τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που παρατήρησαν όμως οι επιστήμονες, ήταν η αύξηση κατά 53% των κυττάρων ΝΚ, τα οποία έχουν έργο να καταπολεμούν τους ιούς, τα βακτήρια, ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν τα οφέλη για τους μυϊκούς ιστούς, οι οποίοι τονώθηκαν σημαντικά, καθώς και για τα οστά τα οποία ενισχύθηκαν, αλλά και για τις αρθρώσεις που χάρη στην κίνηση, «λαδώθηκαν». Η πεζοπορία ωφέλησε αισθητά και το αναπνευστικό σύστημα. Καθώς τα φυτά παράγουν οξυγόνο, οι πνεύμονες ανέπνευσαν ουσιαστικά στο πράσινο περιβάλλον, όπου ο αέρας δεν ήταν μολυσμένος.

Αναγεννηθείτε

Η σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα δέντρα έχει πολύ βαθιές ρίζες, σχεδόν ιερές. Κάθε βήμα αποτελεί ένα τονωτικό και ευεργετικό μασάζ για όλο το σώμα, αλλά και μία ευκαιρία για διαλογισμό, ξεκαθάρισμα των σκέψεων, ανακούφιση της εσωτερικής έντασης, αντιμετώπιση των προβλημάτων κάτω από ένα νέο φως. Καθώς το δέρμα ιδρώνει, απελευθερώνει όχι μόνο τις τοξίνες του οργανισμού, αλλά και όσα βαραίνουν την ψυχή.
Το περπάτημα διεγείρει επίσης όλες τις αισθήσεις. Η μυρωδιά του χώματος μας φέρνει σε επαφή με την πιο γήινη και ενστικτώδη πλευρά μας. Το άρωμα των φυτών, η γεύση των καρπών και του πηγαίου νερού μας μαθαίνουν να είμαστε δεκτικοί στη θρέψη. Ο ήχος από ένα τρεχούμενο ρυάκι, το θρόισμα των φύλλων ή την κίνηση ενός ζώου διεγείρουν την ακοή και οξύνουν την προσοχή στα στοιχεία του περιβάλλοντος. Τα παιχνίδια σκότους-φωτός μαγνητίζουν την όραση και αλλάζουν συνεχώς την οπτική μας γωνία. Όσο για την αίσθηση της αφής, το πάτημα στο στερεό έδαφος μάς μεταφέρει την ενέργεια της γης και μας κάνει να νιώθουμε κυριολεκτικά όρθιοι.

Barefoot hikers και deep walkers

Με στόχο την ενίσχυση αυτής της πολυαισθητήριας εμπειρίας, έχουν γεννηθεί τα τελευταία χρόνια διάφορες ομάδες που προωθούν πιο ενσυνείδητες τεχνικές πεζοπορίας. Σε απόλυτη επαφή με τη γη έρχονται οι οπαδοί του λεγόμενου “barefoot hiking” (ξιπόλητη πεζοπορία). «Τα πόδια είναι η επαφή μας με τη Γη και τις ενέργειες που τη διαρρέουν. Τα γυμνά πόδια μπορούν να αισθανθούν την καρδιά της Μητέρας Φύσης», αυτές είναι οι ιδέες που ενστερνίζονται οι «ξιπόλητοι πεζοπόροι», οι οποίοι αρχικά εκπαιδεύουν τα πέλματά τους σε καταπράσινους κήπους και στη συνέχεια διοργανώνουν εκδρομές σε δάση.

Όπως εξηγούν, δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από την πεζοπορία με γυμνά πόδια, αφού εισπράττουν υπέροχα συναισθήματα από την άμεση επαφή με το χώμα, το γρασίδι, τις πευκοβελόνες, τη λάσπη, τις πέτρες, τα ρυάκια. Πέρα από φυσιολάτρες, είναι και υπέρμαχοι της οικολογίας, υποστηρίζοντας ότι αν μη τι άλλο το αποτύπωμα του παπουτσιού στη φύση δεν συγκρίνεται με το αθώο αποτύπωμα του ποδιού. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.barefooters.org

Το κίνημα “Deep Walking”

Πιο ενσυνείδητες είναι και οι πεζοπορίες που διοργανώνουν οι οπαδοί του κινήματος “deep walking” (βαθύ περπάτημα), που στόχο έχει την εσωτερική αναζήτηση, την απλότητα και την καταναλωτική αφύπνιση. Οι “deep walkers” πραγματοποιούν μακρινές εξορμήσεις με τα πόδια. Ξυπνάνε πολύ πρωί, κάνουν σωματικές ασκήσεις όπως Qi Gong πριν το πρωινό και πέφτουν επίσης νωρίς για ύπνο. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, διαβάζουν αναγνώσματα που προάγουν τον διαλογισμό και την βαθύτερη ανάπτυξη.  Ακούνε, μοιράζονται, τρέφονται αποκλειστικά με χορτοφαγικά γεύματα. Σέβονται τη ζωή σε όλες τις μορφές της, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε οικολογικές λεπτομέρειες. Έχουν συναίσθηση του αποτυπώματος που αφήνουν ως ταξιδιώτες πάνω στη Γη. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.deepwaking.org.

Πώς να διοργανώσετε τις δικές σας πεζοπορίες

Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών

  • Φέτος, γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και το πρόγραμμα των εκδρομών του είναι πιο πλούσιο από κάθε άλλη χρονιά. Με κοντινές αλλά και πιο μακρινές εξορμήσεις για ορεινή πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλασία και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος εκδίδει και το περιοδικό «Φυσιολατρικοί Ορίζοντες». Εκεί αποκαλύπτει νέες διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.poa.gr ή καλέστε στο 210-8218401.

Φλαμπούρι

  • Είναι το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών στην Πάρνηθα, σε υψόμετρο 1.158 μέτρων, πνιγμένο στα έλατα. Με μία θέα μαγευτική προς τις κορφές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, αλλά και του λεκανοπεδίου της Αττικής. Είναι ανοιχτό όλον το χρόνο. Διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να επιλέξετε διαδρομές από βόλτα 30 λεπτών έως και πεζοπορία πολλών ωρών, αλλά ακόμα και βραδινή εξόρμηση στο δάσος! Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.flabouri.gr ή καλέστε στο 210-2464666.

Βριλησσός

Έχει την έδρα του στα Βριλήσσια, στους πρόποδες του όρους της Πεντέλης και είναι ένας σύλλογος που υποστηρίζει τη φυσιολατρική κίνηση. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ποικιλία διαδρομών ως προς το επίπεδο δυσκολίας. Σκοπός του είναι η γνωριμία με την ελληνική φύση, η ανάπτυξη φυσιολατρικού πνεύματος. Επίσης, η εξοικείωση με τα αθλήματα της υπαίθρου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.vrilisos.gr ή καλέστε στο 6977-766675.

Οδοιπορικός Σύλλογος Πειραιά

Έχει ιδρυθεί από το 1928 και διοργανώνει μονοήμερες αλλά και πολυήμερες εκδρομές για πεζοπορία σε διάφορους κοντινούς προορισμούς. Στον Υμηττό, τον Παρνασσό, τον Καρακόλιθο, την Κίρφη, την Εύβοια. Διαθέτει μάλιστα το δικό του καταφύγιο στην Ανάβρα Φθιώτιδας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.odoiporikos.gr ή καλέστε στο 210-4177561.

Σέιχ-Σου

Είναι το πιο γνωστό περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Καλαμβάνει τις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου–Ασβεστοχωρίου. Όλοι οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας μπορούν να το επισκεφτούν για μία απλή πεζοπορία. Ή εναλλακτικά για να συμμετάσχουν σε κάποια περιβαλλοντική εθελοντική δράση, που θα τους φέρει πιο κοντά στη φύση. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.seihsou.gr ή καλέστε στο 2310-886010. Για πιο οργανωμένες δραστηριότητες στα δάση και τα βουνά της Θεσσαλονίκης, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ορειβατικής & Αναρριχητικής Λέσχης Θεσσαλονίκης (www.oalth.gr). Εναλλακτικά καλέστε στο 2310-518116.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πάτρας

Ο επίσημος ορειβατικός σύλλογος της Αχαΐας μπορεί να προτείνει αλλά και να οργανώσει για τους κατοίκους της διάφορες πεζοπορικές εξορμήσεις. Στον Παναχαϊκό, τον Χέλμο, τον Ερύμανθο και άλλα τοπικά δάση και ορεινά καταφύγια. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.eospatras.com ή καλέστε στο 2610-273912..

 

Πηγή: NaturaNrg #37

Sas-endiaferei_arrow

Keep walking

Γυμναστική στη φύση

Πώς να αυξήσω τον μεταβολισμό μου;

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης