ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΦωτοευαισθησία: όταν ο ήλιος γίνεται εχθρός!

Φωτοευαισθησία: όταν ο ήλιος γίνεται εχθρός!

 

Το καλοκαίρι ο ήλιος είναι δυνατός και οι θερμοκρασίες υψηλές. Αυτές οι συνθήκες σε κάποια άτομα που λαμβάνουν φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση, γνωστή ως φωτοευαισθησία.

Τι είναι η φωτοευαισθησία;

Φωτοευαισθησία (ή ευαισθησία στον ήλιο) είναι η φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από το συνδυασμό του ηλιακού φωτός και ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών. Αυτή προκαλεί ερυθρότητα (ερύθημα) του δέρματος που μπορεί να μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Προκειμένου να εμφανιστεί μια αντίδραση φωτοευαισθησίας, πρέπει να συνυπάρχουν το φάρμακο φωτοευαισθητοποίησης και η πηγή φωτός. Γενικά, αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να διαιρεθούν σε: φωτοτοξικές ( μπορεί να συμβούν μέσα σε λίγες ώρες από την έκθεση στον ήλιο) και φωτοαλλεργικές (μπορεί να εμφανιστούν ύστερα από αρκετές ημέρες).

Ποια φάρμακα να αποφύγετε

Ποικίλα αντιβιοτικά, αντισταμινικά και παυσίπονα ανήκουν στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στον ήλιο και τη ζέστη. Επίσης, φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της ακμής, αντιμυκητιασικά, ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (για τη θεραπεία της αρθρίτιδας), κάποια αντιυπερτασικά και αντιαρρυθμικά, ορισμένα φάρμακα για διαβητικούς, για τη θεραπεία της ψωρίασης και αντιψυχωσικά.

Αν πρέπει να παίρνετε φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία, οφείλετε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, να φοράτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να μην αφήνετε μέρη του σώματός σας ακάλυπτα και να συμβουλεύεστε αμέσως γιατρό αν παρουσιαστούν συμπτώματα.

Πηγή: NaturaNrg

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης