ΕυεξίαBody and mind«Φωτογραφήθηκαν» οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στον εγκέφαλο

«Φωτογραφήθηκαν» οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στον εγκέφαλο

Της Μαρίας Γκέκα
Σημαντική μείωση του IQ στους χρόνιους χρήστες.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της  μελέτης  αποδεικνύεται  ότι η φαιά ουσία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο THC, τη βασική ψυχοδραστική ουσία της μαριχουάνας.
Φωτογραφήθηκαν με ακρίβεια οι επιδράσεις της χρόνιας χρήσης της μαριχουάνας στον εγκέφαλο, η οποία εξαρτάται από την ηλικία της πρώτης χρήσης αλλά και τη διάρκεια της χρήσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου Εγκεφαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), οι επιστήμονες για πρώτη φορά περιγράφουν τις ανωμαλίες στη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου της μαριχουάνας μακροπρόθεσμα, μέσω τριών διαφορετικών τεχνικών μαγνητικού συντονισμού.
οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στον εγκέφαλοΤα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρόνιες χρήστες του «χόρτου» έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου στο επίπεδο του προμετωπιαίου φλοιού. Πρόκειται για το τμήμα της που συνήθως συνδέεται με τον εθισμό, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ακόμη μεγαλύτερη συνδετικότητα εγκεφάλου. “Έχουμε δει μια σταθερή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της χρήσης μαριχουάνας από το 2007 – είπε η ερευνήτρια  Francesca Filbey – ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της στην μακροπρόθεσμη παραμένει φτωχή, παρά τις αλλαγές στη νομοθεσία και η συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από αυτό σχετικό θέμα της δημόσιας υγείας.”
Ως εκ τούτου, η ομάδα επέλεξε να μελετήσει 48 ενήλικες χρήστες μαριχουάνας (τουλάχιστον 3 τσιγάρα την ημέρα) και 62 μη-χρήστες με παρόμοια χαρακτηριστικά της και της ίδιας ηλικίας. Αυτό που καθιστά αυτή την έρευνα μοναδική είναι ότι συνδυάζει τρεις διαφορετικές τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας για την αξιολόγηση διαφόρων χαρακτηριστικών του εγκεφάλου.
Τα γνωστικά τεστ απέδειξαν ότι οι χρόνια  χρήστες της μαριχουάνας έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τους εθελοντές της ομάδας ελέγχου,  αν και υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ IQ και του όγκου του προμετωπιαίου φλοιού. Όμως, αυτή η «Καλωδίωση»  του εγκεφάλου επιδεινώνεται  συνεχώς με τη μακροχρόνια χρήση της μαριχουάνας.  Τέλος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι απαιτείται επιπλέον έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο είναι αναστρέψιμες, σε περίπτωση διακοπής της χρήσης.

 Πηγή: NaturaNrg #54

 

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης