Ένα από τα πιο εκλεκτά φρούτα της εποχής μας είναι η φράουλα! Ένας κόκκινος (συνήθως αφού υπάρχουν ποικιλίες και άσπρης φράουλας) καρπός με πολύ ωραία γεύση. Σαν καρπός η φράουλα κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη άσχετα με τις τεχνικές καλλιέργειας που έχει δεχθεί.
Άρθρο & φωτογραφίες: Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr
Υπάρχουν ποικιλίες φράουλας με μεγάλους καρπούς και ποικιλίες με μικρούς καρπούς σαν μούρα! Εμένα προσωπικά μου αρέσουν οι μεγαλόκαρπες φράουλες, επομένως θα φυτέψω μία τέτοια ποικιλία. Είναι σημαντικό να έχετε τις δικές σας φράουλες, διαφορετικά φροντίστε αυτές που καταναλώνετε να είναι βιολογικές. Οι φράουλες του εμπορίου είναι γεμάτες φυτοφάρμακα
Γλάστρα
Η επιλογή της γλάστρας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αν και θα σας πρότεινα να επιλέξετε ζαρντινιέρα αντί για στρογγυλή γλάστρα και θα καταλάβετε το γιατί παρακάτω!.
Χώμα
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φράουλα ως φυτό είναι το πρόβλημα της καλής αποστράγγισης! Αν το χώμα της συγκρατεί πολύ νερό, τότε θα καταλήξετε με έναν απαίσιο μαλακό καρπό! Σε αυτή τη φύτευση εγώ δεν έβαλα καθόλου κοκκινόχωμα που έχει σαν προσόν να συγκρατεί νερό! Τύρφη, κομπόστ και λίγη ποταμίσια άμμος είναι το ιδανικότερο! (Για τη δοσολογία της τύρφης με το κομπόστ συμβουλευτείτε το φυτώριο που ψωνίζετε και στο μίγμα σας συμπληρώστε 10-20% άμμο).
Η φύτευση
Αφού γεμίσετε με χώμα ένα μέρος της ζαρντινιέρας, τοποθετήστε τις φράουλες στις γωνίες ή γενικά στις άκρες της γλάστρας, ώστε οι φράουλες να κρέμονται έξω απ’ αυτή, γιατί η επαφή με το χώμα θα τις χαλάει. Αφού τις τοποθετήσετε, γεμίζετε με χώμα την υπόλοιπη γλάστρα ή ζαρντινιέρα και πιέζετε το χώμα με τα δάχτυλά σας, ώστε να κάτσει και να μην έχει κενά.
Προσοχή: μην επιλέξετε να γεμίσετε τη γλάστρα σας με πολλές φράουλες, γιατί γρήγορα θα πήξει! Η φράουλα πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και επομένως γρήγορα θα αποκτήσετε πολλά νέα φυτά που θα γεμίσουν τη μισο-άδεια ζαρντινιέρα σας.
Θέση στο μπαλκόνι
Η φράουλα γενικά αγαπάει πολύ τον ήλιο! Ειδικά όμως αγαπάει και τη σκιά, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Έτσι, φροντίστε να βρίσκεται σε μία θέση με άπλετο ήλιο μέχρι οι θερμοκρασίες να σκαρφαλώσουν τους 30+ βαθμούς, ενώ από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να είναι σε ένα ημισκιερό μέρος για να αποφεύγει τις πολύ καυτές ώρες της ημέρας!
Πότισμα
Όπως είπα και πιο πάνω, η φράουλα πρέπει να στεγνώσει καλά και μετά να ποτίζεται! Τα πολλά νερά την κάνουν να παράγει μαλακές και άνοστες φράουλες. Έτσι, μην ανησυχείτε αμέσως μόλις στεγνώνει το χώμα της και την ποτίζετε.
Λίπανση
Εδώ υπάρχει ένα μυστικό… Η φράουλα, για να γίνει γλυκιά, θέλει πολύ κάλιο. Επομένως, προτιμήστε λιπάσματα με μεγαλύτερη ποσότητα καλίου χωρίς όμως να κάνετε υπερβολές στη χρήση του. Μην ξεχνάτε να προσέξετε το καλιούχο λίπασμα που θα επιλέξετε να είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ!
Φυτοπροστασία
Γενικά ως φυτό η φράουλα είναι ανθεκτική! Όμως να θυμάστε ότι ένα μικρό πρόβλημα που παρατηρείται όταν ποτίζεται αρκετά, είναι ένας μύκητας στη ρίζα όπου γίνεται αισθητός με σταδιακή μάρανση του φυτού. Είναι εύκολα καταπολεμήσιμος με διάφορα βιολογικά σκευάσματα ή βότανα.
Εποχές φύτευσης
Άνοιξη και Φθινόπωρο
Συγκομιδή
Όπως και στη φωτογραφία φροντίστε οι φράουλές σας να είναι έξω από τη γλάστρα σαν να κρέμονται! Μόλις κοκκινίσουν, με ένα ψαλίδι κόβετε το κοτσανάκι και την τρώτε!
|
Βιολογική ευωδιαστή τομάτα… στη γλάστρα Μαϊντανός κατσαρός …στη γλάστρα |