GreenFree & Real

Free & Real

Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι»!

Oι Free & Real (www.freeandreal.org) είναι μια «άγνωστη» για τα ελληνικά δρώμενα, ωστόσο διάσημη στο εξωτερικό, οικοκοινότητα η οποία δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια από μια ομάδα «γενναίων» νέων. Δύο ώρες και κάτι μακριά από την Αθήνα, στο χωριό Άγιος της βόρειας Εύβοιας, μια παρέα κατέθεσε ένα όραμα ψυχής και το κάνει πραγματικότητα. Το όραμα ήταν να δημιουργηθεί μια αυτοδύναμη οικολογική κοινότητα στην Εύβοια, η οποία θα λειτουργήσει ως σχολείο αυτάρκειας και ως πρότυπο μοντέλο, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, και συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα σε όλους.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Όπως εξιστορούν οι ίδιοι την ίδρυσή τους, «τέσσερις άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές σκέψεις, συμπεριφορές και ανησυχίες, τέσσερις διαφορετικοί κόσμοι αλλά με κοινό όνειρο, έμελε να «συγκρουστούμε» σε μία έκρηξη ιδεών, θέλησης και τόλμης, και για μία στιγμή, οι γκρίζες αποχρώσεις της καθημερινότητας χάθηκαν πίσω από έγχρωμα χαμόγελα και σπινθηροβόλα βλέμματα.
Οι συναντήσεις μας καθιερώθηκαν και οι πρώτες ιδέες για δράση και αλλαγή είχαν ήδη πέσει στο τραπέζι όταν αρκετός κόσμος, γνωστοί και φίλοι, συγγενείς και παρέες άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για αυτήν την ιδέα αλλαγής που γεννιόταν. Οι συνευρέσεις έγιναν ολοένα και πιο συχνές, και σε λιγότερο από 2 μήνες είχαν έρθει σε επαφή μαζί μας πάνω από 100 άνθρωποι, οι οποίοι προσέφεραν με μεράκι το χρόνο τους, το χώρο τους, τις επαγγελματικές τους ιδιότητες, τις ιδέες τους, την ενέργειά τους, το χαμόγελό τους, τη γνώση και τις ικανότητές τους, ακόμη και τον εποικοδομητικό αντίλογο που χρειαζόταν αυτή η προσπάθεια για να κάνει τα πρώτα βήματα».
Free & Real NaturaNrgΤον Ιανουάριο του 2009 γεννήθηκε το όνομα “Αληθινά Ελεύθερα” και την άνοιξη του ίδιου έτους, ύστερα από πολλές συζητήσεις, προτάσεις, ζυμώσεις, φωνές και χαμόγελα, ίδρυσαν τη μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση “FREE & REAL – Αληθινά Ελεύθερα”, με έδρα την Αθήνα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν πόρτες σε δήμους, κοινότητες, οργανώσεις, πανεπιστήμια, ιδρύματα, κρατικούς και παγκόσμιους φορείς – που χωρίς κάποια νομική υπόσταση δεν ήταν εύκολο– και με σκοπό να ερευνήσουν και να κάνουν πράξη όλα αυτά που οραματίζονται. Σύνθημά τους το «ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι»!

Πρόκειται για μια οικοκοινότητα που ερευνά και σταδιακά εφαρμόζει ένα μοντέλο πλήρους αυτάρκειας. Στόχος τους, μια κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα και τις ανάγκες κάθε ατόμου, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί για να καλύψει της ανάγκες της μόνο τους φυσικούς πόρους που διαθέτει.

Free & Real Telaithrion NaturaNrg

Το Τελαίθριoν Project;

Με δυναμική και άνοιγμα στην κοινωνία τα μέλη της κοινότητας προσπαθούν να ολοκληρώσουν ένα εγχείρημα το οποίο χαρακτηρίζουν ως όνειρο ζωής: να δημιουργήσουν το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορεί να αποτελεί πρότυπο για τις μελλοντικές οικο-κοινότητες.
To «Τελαίθριoν Project» θα είναι μια κοινότητα 12.000 τ.μ σε κυκλικό σχεδιασμό που θα χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα με δασόκηπο και λίμνες και θα χρησιμοποιεί για τις ενεργειακές της ανάγκες ένα σύστημα πολλαπλών πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σημαντικότερο όμως, θα είναι ένα σχολείο προσβάσιμο σε όσους έχουν το «μικρόβιο» της αλλαγής. Ο χώρος βρίσκεται κοντά στην κορυφή του Όρους Τελαίθριον, στα 450 μέτρα υψόμετρο. Γύρω από τον κεντρικό θόλο, που έχει ήδη δημιουργηθεί, θα τοποθετηθούν άλλοι 4 μικρότεροι θόλοι, όπου ο ένας θα είναι κουζίνα, ο άλλος ξυλουργείο και οι άλλοι δύο θα είναι πολυχώροι για διάφορα events. Περιμετρικά θα υπάρχουν 3 συγκροτήματα από yurt, όπου θα μένουν οι κάτοικοι και φιλοξενούμενοι της οικοκοινότητας.
Free & Real NaturaNrgΑνοικτοί σε νέες γνώσεις και προκλήσεις, οι δημιουργοί του «Τελαίθριον» πειραματίζονται με τον εαυτό τους, τα όρια και τις αντοχές τους, τις σχέσεις και τα συναισθήματά τους, όχι κυνηγώντας την ουτοπία αλλά ζώντας μέσα σε αυτή. Οι ίδιοι παραδέχονται «ότι η ζωή στη φύση έχει πολλές δυσκολίες, αλλά πολλά περισσότερα μαθήματα. Με ξεκάθαρο στόχο  και σεβασμό στις ικανότητες του άλλου μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε». Η ζωή κυλάει με πολλές ώρες γεωργικής εργασίας -φύτεμα και συλλογή σπόρων, μελισσοκομικές εργασίες- κατασκευές, πρακτικά σεμινάρια και εργαστήρια ανοιχτά σε όλους έναντι μικρού ανταλλάγματος, δράσεις πάνω στην υγεία και την διατροφή, μέχρι γιόγκα και ακροβατικά. Η διατροφή τους είναι χορτοφαγική και ωμοφαγική ζώντας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα. Στην οικοκοινότητα παράγεται οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φύση. Για παράδειγμα, φρουχάτα (υποκατάστατο της ζάχαρης), πάστα καρότου, πιπεριάς κι ελιάς, φυσική οδοντόκρεμα, φυσικό υγρό πιάτων, φυσικό αφρόλουτρο (δηλαδή μη χημικά), αλάτι με μπαχαρικά, λιαστές ντομάτες, μαρμελάδες, ελαιόλαδο, σαπούνια.
Τη ζωή και τη δράση τους έχουν παρουσιάσει με εκτενή ρεπορτάζ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κόσμου στα σεμινάρια στις εκδηλώσεις και workshops που διοργανώνονται συνεχώς στο χώρο. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε αυτά που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες:

  • 12 -14 Μαΐου: Σεμινάριο Εναέρια Ακροβατικά, Καλισθένιξ, Ιαματικά Λουτρά και Γνωριμία με το Εγχείρημα Τελαίθριον
  • 19 Μαΐου – 21 Μαΐου: Σεμινάριο Tai Chi, Sound Therapy, Ιαματικά Λουτρά
  • 26 Μαΐου28 Μαΐου. Θεωρητικό σεμινάριο με θέμα: Yoga, Ιαματικά Λουτρά και Γνωριμία με το Εγχείρημα Τελαίθριον.
  • 23 Ιουνίου  2 Ιουλίου: δεκαήμερο, πρακτικό και θεωρητικό εργαστήριο, σε συνεργασία με το SEYN (Sustainable Energy Youth Network) με θέμα: Εφαρμογές ήπιας τεχνολογίας, (DIY), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

Free & Real Spiral Knights Eco-Fest 2017 NaturaNrg

  • και φυσικά εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το μεγάλο γεγονός, το φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου. Ήδη, η πρώτη καμπάνια τους για το φετινό Spiral Knights Eco-Fest 2017 είναι στον αέρα! Έχετε την ευκαιρία να κλείσετε από νωρίς τη θέση σας και να υποστηρίξετε την δημιουργία ενός ακόμα πιο επικού οίκο-φεστιβάλ! Διαλέξτε ένα από τα πολλά ανταλλάγματα που προσφέρουν και γίνετε μέρος των Spiral Knights!

 

Info:

Στη σελίδα τους στο Facebook μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις τους από την πρώτη μέρα έως και σήμερα. Περισσότερες πληροφορίες www.freeandreal.org

Πηγή: NaturaNrg #82

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης