GreenΠεριβάλλονΦθινοπωρινές σπορές και μεταφυτεύσεις λαχανικών

Φθινοπωρινές σπορές και μεταφυτεύσεις λαχανικών

 

Τελείωσε το καλοκαίρι και με τις πρώτες βροχές παίρνουν και τα φυτά μια ανάσα. Καιρός για φθινοπωρινές σπορές και μεταφυτεύσεις.

⇒ της Nicolette Van Der Smissen – Γεωπόνος, σύμβουλος βιολογικών προϊόντων –  agrobio@otenet.gr

Όταν έχουμε καθαρίσει τα παρτέρια από τα ξερά φυτά της καλοκαιρινής σεζόν, τα προετοιμάζουμε για την επόμενη χρονιά. Ένα καλό σκάψιμο (μέχρι 20-30 cm βάθος) είναι απαραίτητο … και καλή γυμναστική. Εγώ το κάνω μ’ένα πατόφτυαρο και με την ευκαιρία βγάζω όλες τις ρίζες και πέτρες. Προσθέτουμε οργανικό λίπασμα και το ανακατεύουμε επιφανειακά με το χώμα, πριν το ισιώσουμε με τσουγκράνα.

Το χώμα

Στις γλάστρες έχω δοκιμάσει διάφορα, για να βελτιώσω το χώμα μετά τη «σοδειά». Τελικά διαπίστωσα ότι το καλύτερο -για τα λαχανικά- είναι να αντικαταστήσω το χώμα. Φτιάχνουμε το νέο χώμα, όπως το έχουμε περιγράψει επανειλημμένα εδώ. Επάνω σε ένα χοντρό φύλλο πλαστικού ανακατεύουμε χώμα από την περιοχή μας με ένα λίπασμα εμπορίου με υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας και χωρίς πρόσμιξη χημικών λιπασμάτων. «Ασφαλή» από αυτήν την άποψη είναι τα οργανικά λιπάσματα με την αναφορά «Επιτρέπεται στη Βιολογική Γεωργία». Αποφεύγουμε την τύρφη. Αν το χώμα έχει μεγάλους σβώλους που σπάνε δύσκολα, προσθέτουμε και άμμο. Κοσκινίζουμε το μίγμα και τοποθετούμε μικρές πέτρες στον πάτο της γλάστρας. Χρησιμοποιούμε το παλιό χώμα στα παρτέρια.

Διαλέξτε τα σωστά λαχανικά

Αυτήν την εποχή σπέρνουμε σπανάκι, ρόκα, αντίδια, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, κουκιά, ραπανάκια, καρότα, παντζάρια. Επίσης, βάζουμε κρεμμυδάκια (με κοκκάρι) και σκόρδο (με σκελίδες). Μεταφυτεύουμε σπορόφυτα μαρουλιού στην τελική θέση – στη Βόρεια Ελλάδα όμως μπορεί να μην προλάβουν να γίνουν πριν τις παγωνιές. Υπάρχουν και διάφορα είδη μαρουλιού που αναπτύσσονται γρήγορα και αντέχουν σε πιο κρύες θερμοκρασίες – δείτε ποιους σπόρους μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και κάντε δοκιμές.
Αγοράζουμε κατά προτίμηση βιολογικούς σπόρους – από καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε εξειδικευμένους γεωπόνους ή με παραγγελία στο διαδίκτυο (π.χ. www.e-biofeed.gr, www.biosporos.gr, www.biokipos.gr). Μπορούμε να χρησιμοποιούμε και δικούς μας ή συμβατικούς σπόρους, αν δεν είναι απολυμασμένοι.

Η σπορά

Για τη σπορά κάνουμε με το δάχτυλο ένα μικρό αυλάκι βάθους 0,5-1 cm και τοποθετούμε τους σπόρους έναν-έναν στο βάθος του αυλακιού. Η απόσταση από σπόρο σε σπόρο πρέπει να είναι αντίστοιχη με τη διάμετρο του φυτού, δηλαδή 2-10 cm. Αν σπείρουμε πιο πυκνά, πρέπει μετά το φύτρωμα να αραιώνουμε, δηλαδή να ξεριζώνουμε τα περίσσια φυτά. Σκεπάζουμε χαλαρά τους σπόρους με χώμα και ποτίζουμε.
Για τη μεταφύτευση των γυμνόρριζων φυτών κάνουμε μια τρύπα με το δάχτυλο ή ένα ξύλο στο χώμα. Για τα φυτά με μπάλα χώματος κάνουμε μια τρύπα που είναι μεγαλύτερη από την μπάλα. Εάν οι ρίζες είναι πολύ μεγάλες, κόβονται. Τα φυτά τοποθετούνται στην τρύπα, ώστε οι ρίζες τους να δείχνουν προς τα κάτω και ο λαιμός τους (σημείο ανάμεσα στη ρίζα και στα φύλλα) να βρίσκεται 0,5-1 cm κάτω από την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα. Με τα δάχτυλα συμπιέζουμε το χώμα κοντά στα φυτά και ποτίζουμε.

Πηγή: NaturaNrg #21

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης