Η ιατρική αντιγήρανσης έχει ως σκοπό να αναστρέψει την πρόωρη, παθολογική γήρανση. Δηλαδή να χάσουμε έως και 30 χρόνια πραγματικής ηλικίας, μένοντας βιολογικά 35-45 ετών, με την αντίστοιχη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής.
Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, Ιατρός Αντιγήρανσης & Προαγωγής Υγείας
Τα ζητήματα της υγείας μας -σωματικά, ψυχικά και διανοητικά- μπορούν να βρεθούν έγκαιρα με έξυπνες εξετάσεις και να θεραπευθούν με φυσικούς τρόπους, ασφαλείς και αποτελεσματικούς. Αφού βάλουμε τα θεμέλια ενός προγράμματος αντιγήρανσης που είναι το αντιστρές και η ορμονικά έξυπνη ζωή, διατροφή και άσκηση, στη συνέχεια καλούμαστε να χτίσουμε το οικοδόμημα της υγείας μας. Αυτό απαρτίζεται από τη νίκη μας πάνω στις 7 αιτίες της πρόωρης, παθολογικής γήρανσης.
Νικήστε 3η & 4η Αιτία Γήρανσης
Στα προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για την πρώτη αιτία: το ορμονικό χάος και τη δεύτερη, το εξασθενημένο αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα. Θα προχωρήσουμε τώρα στην τρίτη, πολύ σπουδαία αιτία γήρανσης που είναι η φθορά της μνήμης και της ευφυΐας μας. Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες μας είναι το να περάσουμε μεγάλο μέρος της ζωής μας διανοητικά και μνημονικά ανάπηροι. Όλοι θα θέλαμε να βελτιώσουμε τη μνήμη και τη διανοητική μας απόδοση που συχνά μας προδίδουν.
Όταν τα επίπεδα σακχάρου ανεβοκατεβαίνουν τις δύο πρώτες ώρες μετά από ορμονικά λανθασμένα γεύματα, επέρχονται πολλές ανατροπές που βλάπτουν την εγκεφαλική μας υγεία. Ηθικό δίδαγμα: πρέπει να τρώμε ορμονικά έξυπνα! Επίσης να κάνουμε αρκετό αντιστρές, διότι το στρες πολλαπλασιάζει όλη αυτή τη φθορά!
Πρακτική συμβουλή: Φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες τη νύχτα όσο δυνατόν πριν τα μεσάνυχτα, να τρώτε συχνά ανά 3-3 ½ ώρες προληπτικά πριν πεινάσετε δίνοντας έμφαση στα λαχανικά, τα όσπρια και τις πρωτεΐνες κανονικών (ποτέ χαμηλών) λιπαρών. Μη σκοτίζεστε για μικροπράγματα.
Πολλά μικρά εγκεφαλικά στη διάρκεια της ζωής
Έχει αποδειχθεί ότι ήδη από τη μέση ηλικία του ο σύγχρονος άνθρωπος παθαίνει πολλά μικρά εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια, καθώς γερνάει βιολογικά. Βασικός φταίχτης είναι η κακή ποιότητα των αγγείων που αιματώνουν τον εγκέφαλό μας και η απόφραξή τους. Όταν ο συνδετικός ιστός από τον οποίο φτιάχνονται τα αγγεία μας υστερεί, παύει να αντέχει στην πίεση και να έχει την ελαστικότητα ώστε να στέλνει αίμα και θρεπτικά στοιχεία στον εγκέφαλο. Δημιουργούνται λοιπόν στους αυλούς αυτών των αγγείων βλάβες. Μια σειρά, τώρα, από παράγοντες κινδύνου –και όχι μόνο η χοληστερόλη- απειλούν μέσω της οξείδωσης, της φλεγμονής ή της προσκόλλησης να φράξουν τα αγγεία μας στα σημεία των βλαβών, είτε δημιουργώντας αθηροσληρωτικές πλάκες, είτε αυξάνοντας την τάση του αίματος να πήζει σε θρόμβους τοπικά.
Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου είναι το υψηλό ινωδογόνο, ο υποθυρεοειδισμός, η διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη ή ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή ομοκυστεϊνη, η υψηλή λιποπρωτεϊνη Lp(a), η χαμηλή τεστοστερόνη (άνδρες και γυναίκες), τα χαμηλά οιστρογόνα και προγεστερόνη (γυναίκες), η ινσουλίνη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, τα βαρέα μέταλλα, το οξειδωτικό στρες από , η χαμηλή HDL χοληστερόλη, η χαμηλή βιταμίνη C, η χαμηλή προορμόνη DHEA, η πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή κορτιζόλη, η αύξηση φλεγμονωδών δεικτών όπως η CRP, o TNFa, η νεοπτερίνη, ο NFkB, οι ιντερλευκίνες κ.ά.
Τι πραγματικά συμβαίνει με τις Ελεύθερες ρίζες;
Θα προχωρήσουμε τώρα στην τέταρτη αιτία πρόωρης γήρανσης που είναι η ζημιά από τις υπερβολικές (πολλές ή λίγες) ελεύθερες ρίζες. Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες; Ηλεκτρικά φορτισμένες ουσίες που «κλέβουν» συνεχώς ηλεκτρόνια από τις δομές του σώματός μας, οξειδώνοντάς τις και αφήνοντας πίσω τους καταστροφές. Οι ελεύθερες ρίζες είναι σαν τις σπίθες στο τζάκι. Θέλεις αρκετές για να έχεις φωτιά αλλά δε θέλεις να ξεφύγουν από το τζάκι και να σου κάψουν το σπίτι.
Το θέμα της οξείδωσης και των αντιοξειδωτικών είναι παρεξηγημένο και συχνά παρουσιάζεται μονόπλευρα, κάτι επικίνδυνο για την υγεία. Χωρίς οξείδωση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ζωή ούτε αμυντικό σύστημα. Με υπερβολική οξείδωση φθείρεται τόσο γρήγορα όλο το σώμα που δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει. Υπερβολική οξείδωση οδηγεί επίσης σε χρόνια σιωπηλή φλεγμονή (η πέμπτη κορυφαία αιτία γήρανσης). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, για συγκεκριμένους λόγους, έχουν υπερβολικά λίγες ελεύθερες ρίζες και αν πάρουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως άκριτα συστήνεται, μπορεί ακόμα και να βλάψουν την υγεία τους.
Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ελευθέρων ριζών συνηθέστατα οφείλονται σε συγκεκριμένες ορμονικές εκτροπές, αφού πολλές ορμόνες είναι αντιοξειδωτικές ή όταν απουσιάζουν εντείνονται μέσα μας οι μηχανισμοί οξείδωσης. Συνεπώς, η πραγματικά αιτιολογική θεραπεία μείωσης των ελευθέρων ριζών δεν είναι το να παίρνουμε απλώς αντιοξειδωτικά (με αμφίβολα ή αντίθετα αποτελέσματα!) αλλά το να διορθώσουμε τις ορμονικές μας ανισορροπίες με φυσικούς τρόπους.
Στόχος: αποκατάσταση και ισορροπία
Με έξυπνες εξετάσεις μπορούμε να ξέρουμε πόση οξείδωση και ποιες ορμονικές εκτροπές συμβαίνουν στο σώμα μας, ώστε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία των ελευθέρων ριζών για ιδανική υγεία. Υπάρχουν καταπληκτικά φυσικά θεραπευτικά και στοχευμένες βελτιώσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας που θα καταφέρουν να ενδυναμώσουν και να εξομαλύνουν τους αμυντικούς μας μηχανισμούς.
Πρακτική συμβουλή!
Φροντίστε να παίρνετε μια περιεκτική πολυβιταμινούχο φόρμουλα με τις φυσικές (όχι συνθετικές) βιταμίνες σε μορφή συμπλεγμάτων, όπως απαντώνται στη φύση. Επίσης τουλάχιστον 2 γρ./ημέρα των δύο τελικών Ω3 λιπαρών οξέων (EPA, DHA) από ιχθυέλαιο (αν παίρνετε και αντιπηκτικά συνεννοηθείτε πρώτα με τον θεράποντα ιατρό σας).