ΥγείαΟλιστικές ΘεραπείεςΦθόριο: Ναι ή όχι στις οδοντόκρεμες;

Φθόριο: Ναι ή όχι στις οδοντόκρεμες;

Πολλές συζητήσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια και πολλές απόψεις φαίνονται να διίστανται σε σχέση με το αν είναι καλό ή όχι να περιέχουν οι οδοντόκρεμες φθόριο. Όπως όμως συμβαίνει συνήθως η αλήθεια βρίσκεται λίγο πιο βαθιά, στις συνθήκες, στις προϋποθέσεις, στα “ψιλά γράμματα” και χρειάζεται περισσότερη έρευνα και προσοχή.

♦ της Σοφίας Παπαδοπούλου, Χημικός,
Πρόεδρος Αγιουρβέδα Ελλάς
σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Herbal Healthcare

Είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες ότι το φθόριο είναι ό,τι καλύτερο για τα δόντια μας, επειδή εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας και τα δυναμώνει. Όμως η κατανάλωση φθορίου στη φυσική μορφή του είναι αδύνατη, επειδή βρίσκεται πάντοτε συνδεδεμένο με άλλα στοιχεία, όπως ασβέστιο ή νάτριο τα οποία είναι γνωστά ως «φθορίδια». Από επίσημες δημοσιευμένες μελέτες που διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες πριν από 50 περίπου χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα φθορίδια έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία των δοντιών. Eνισχύουν την αδαμαντίνη (σμάλτο), και προλαμβάνουν την τερηδόνα. Το φθόριο που επί το πλείστον  χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες είναι το φθορίδιο του νατρίου.

Πρόσφατα ωστόσο, έχουν προκύψει συζητήσεις σχετικά με το γεγονός ότι το φθοριούχο νάτριο, το οποίο αποτελεί συστατικό σε όλες σχεδόν τις οδοντόκρεμες, στην πραγματικότητα είναι τοξική ουσία η οποία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου, όπως αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου, ορμονικές διαταραχές, επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, πρόκληση κόπωσης, αύξηση του σωματικού βάρους και τριχόπτωση. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη φθοριούχου νατρίου μπορεί να προκαλέσει οδοντική φθορίωση η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Μία από τις πιθανότερες αιτίες που τα παιδιά υποφέρουν συχνά από φθορίωση είναι επειδή, παρά το γεγονός ότι τα συμβουλεύουμε για το αντίθετο, καταπίνουν στα κρυφά την οδοντόκρεμα καθώς τους αρέσει η γεύση της.

Ωστόσο, παρόλο που οι εμπειρογνώμονες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η ποσότητα του φθοριούχου νατρίου που περιέχουν οι οδοντόκρεμες υπολογίζεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκαλεί καμία βλάβη εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η μακροχρόνια χρήση μιας οδοντόκρεμας που περιέχει τοξικές ουσίες και η οποία χρησιμοποιείται επίσης από τα παιδιά μας, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία.

“Καλό και κακό” φθόριο

Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών για υγιεινές οδοντόκρεμες, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να παράγουν οδοντόκρεμες χωρίς φθόριο, δηλαδή οδοντόκρεμες που δεν περιέχουν το επιβλαβές (αν και σε αβλαβείς δόσεις) φθοριούχο νάτριο.

Η Himalaya, η μεγαλύτερη παραγωγός αγιουβερδικών προϊόντων από το 1930, προσφέρει μια τελείως διαφορετική λύση: την οδοντόκρεμα Dental Cream η οποία περιέχει μεν φθόριο αλλά σε διαφορετική μορφή – φθοριούχο ασβέστιο. Σε αντίθεση με το φθοριούχο νάτριο, το φθοριούχο ασβέστιο είναι μια ένωση φθορίου φυσικής προέλευσης, που προσφέρει τα ίδια ακριβώς (θετικά) αποτελέσματα – ενισχύει το σμάλτο και βοηθάει τα δόντια να μένουν υγιή. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι απορροφάται από τον οργανισμό σε πολύ μικρότερο βαθμό και δεν δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους για την υγεία όπως το φθοριούχο νάτριο.

Οι εκπρόσωποι της αγιουρβεδικής ιατρικής έχουν διεξάγει σε βάθος μελέτες του κόσμου των φυτών και έχουν ανακαλύψει τον τρόπο να χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά για την βελτίωση και τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς. Ειδικότερα η αγιουρβεδική φαρμακολογία είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος όπου δύο πολύ βασικές αρχές της είναι:

  • αφενός οι πρώτες ύλες να είναι φυσικές όπου οι δραστικές ουσίες συνοδεύονται και με τους ανάλογους “βιοκαταλύτες”, και άλλα.
  • αφετέρου η συλλογή, η επεξεργασία, η συσκευασία τους να γίνονται με τέτοιους τρόπους, ώστε στην χρήση τους τα αγιουρβεδικά προιόντα να μην διαταράσσουν τους μηχανισμούς ομοιόστασης – αυτοθεραπείας.

Να μην διαταράσσουν τη ζωτική μας δύναμη που σύμφωνα και με όλα τα ολιστικά θεραπευτικά συστήματα, μπορεί να επηρεάσει – ρυθμίσει όλες τις ψυχοσωματικές μας λειτουργίες…

Πληροφορίες: Ayurveda Hellas S.A., Νίκης 28 Αθήνα, Τ. 2103632350, www.ayurveda-hellas.gr

Πηγή: Naturanrg#105, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης