Σε πόσους από εσάς η φράση «υγιεινή πίτσα» ηχεί περίεργα στα αυτιά; Πόσοι από εμάς στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος δεν την αποφεύγουμε, όπως ο διάολος το λιβάνι;
Δήμητρα Γιαννακούλια, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Κι όμως! Η κατανάλωση μιας σπιτικής, με υγιεινά υλικά, πίτσας θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής…
Δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα και να δημιουργήσετε με φαντασία! Μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε ορισμένες παραμέτρους:
◗ Ζύμη: Προτιμήστε τη λεπτή και τραγανή. Έτσι, θα δώσετε έμφαση στη γεύση των επιπρόσθετων υλικών.
◗ Υλικά για πίτσα: Μην φοβηθείτε να βάλετε άφθονη σάλτσα, ροδέλες τομάτας, τοματίνια, ρόκα, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι. Λίγες ελιές, μανιτάρια και καλαμπόκι μπορούν να κάνουν την πίτσα σας ακόμα πιο γευστική!
Ακόμη…
✔ Για όσους από εσάς δεν μπορούν να φανταστούν την πίτσα τους χωρίς κρέας, προτιμήστε λίγες φέτες άπαχου κρέατος, όπως καπνιστής γαλοπούλας και λεπτά κομμάτια κοτόπουλου.
✔ Προτιμήστε τυριά με έντονες γεύσεις, ώστε να μπορέσετε να βάλετε μικρότερες ποσότητες ή λεπτές φέτες από τυριά με λιγότερα λιπαρά.
✔ Δώστε γεύση και άρωμα με διάφορα μπαχαρικά, όπως η γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι και η ρίγανη. Μικρές ποσότητες από σος χαμηλές σε λιπαρά π.χ. γλυκό τσίλι ή σάλτσα pesto, θα δώσουν στην πίτσα σας τη δική τους πινελιά γεύσης.
Κι επειδή το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση αλλά και εικόνα, φροντίστε η ποικιλία των υλικών που θα βάλετε, να ανταποκρίνεται σε ένα πολύχρωμο πιάτο θελκτικό στο μάτι! Μην ξεχάσετε να βάλετε δίπλα στο πιάτο σας άφθονη σαλάτα, ώστε να χορτάσετε ικανοποιητικά.