GreenΦύγαμε… ΟΙΚΟλογικά!

Φύγαμε… ΟΙΚΟλογικά!

Μετράτε τις μέρες αντίστροφα. Οι διακοπές πλησιάζουν κι εσείς προετοιμάζεστε… σωστά και οικολογικά. Φύγαμε… ΟΙΚΟλογικά!

του Δημήτρη Σταθόπουλου

Η εποχή που για όλα ευθύνονταν οι άλλοι και εμείς επιφυλάσσαμε για τους εαυτούς μας μία ιδιότυπη ασυλία, έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Όποιος ακόμη δεν έχει καταλάβει αυτή την παράμετρο της καθημερινότητάς μας, δυστυχώς πολύ σύντομα, αν όχι από τώρα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες αυτής της κατάστασης. Η περιβαλλοντική μας ευαισθησία πρέπει να εκτείνεται σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας και να κατέχει κυρίαρχο ρόλο. «Πώς να μπορώ να συμβάλλω εγώ στην προστασία του περιβάλλοντος», θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, «την ίδια στιγμή που μεγάλες εταιρείες επιβαρύνουν καθημερινά το περιβάλλον και δημιουργούν έντονες ανισορροπίες». Κι όμως… Οι απλές καθημερινές μας κινήσεις, η γνώση για τη χλωρίδα και την πανίδα μίας περιοχής, η προσεκτική και όχι αλόγιστη χρήση της ενέργειας, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων είναι μερικές μόνο από τις κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος, προκειμένου να περιορίσει το ενεργειακό αποτύπωμά του. Επίσης, αξίζει να θυμόμαστε ότι όσο πιο κοντά τόσο πιο οικολογικά και φυσικά τόσο πιο φθηνά!

Στην προετοιμασία…

 • Μη νομίζετε ότι η προετοιμασία για ένα ταξίδι διακοπών περιλαμβάνει μόνο αυτά που θα πάρουμε μαζί μας. Πριν φύγουμε από το σπίτι, φροντίζουμε, ώστε η κατάσταση στην όποια θα το αφήσουμε να εκπέμπει όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.
 • Δεν αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by, αλλά τις κλείνουμε τελείως.
 • Αν πρόκειται να λείψουμε για αρκετές ημέρες, καλό είναι να αδειάσουμε τελείως το ψυγείο και να  κάνουμε απόψυξη, ώστε να παραμείνει κλειστό.

Στο ταξίδι…

 • Το μέσο που θα επιλέξετε για να πραγματοποιήσετε το ταξίδι σας αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο.
 • Ξεκινώντας από τα αεροπορικά ταξίδια που εκλύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Μία πρώτη προσέγγιση είναι να είστε πιο διστακτικοί στην επιλογή του αεροπλάνου για τη μεταφορά σας, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που έχετε εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα το λεωφορείο ή το τρένο.
 • Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προωθούν κατάλληλες πολιτικές, προκειμένου να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αεροπορικών ταξιδιών. Αυτές οι πολιτικές μπορεί να εκτείνονται από ενέργειες ανακύκλωσης ως ενέργειες αντιστάθμισης του άνθρακα. Ενημερωθείτε για το ποιες αεροπορικές εταιρείες είναι «πράσινες»!
 • Όταν μετακινείστε με το δικό σας αυτοκίνητο, με μια απλή αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τις βλαβερές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον. Παράλληλα να εξοικονομήσετε χρήματα.
 • Διατηρήστε όσο περισσότερο μπορείτε την 4η ή την 5η ταχήτητα στην οδήγησή σας. Έτσι θα καταναλώνετε λιγότερο καύσιμο και να εκπέμπετε λιγότερους ρύπους.
 • Ελέγξτε τα λάστιχά σας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα! Εάν δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε κατά 1,2-3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Από την άλλη, όταν είναι σωστά φουσκωμένα, εξοικονομείτε κατά μέσον όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο!
 • Δε χρειάζεται να ζεσταίνετε το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσετε. Με τις νέες τεχνολογίες τα αυτοκίνητα ζεσταίνονται καθοδόν κι έτσι δεν καίνε έξτρα καύσιμα και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
 • Ανοίξτε το κλιματιστικό μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεστε. Μην το ρυθμίζετε κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου επιβαρύνοντας το αυτοκίνητο και τη… φύση!
 • Όταν οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες, ανοίξτε το παράθυρο. Όταν όμως κινείστε με ταχύτητα, ο κλιματισμός είναι λιγότερο ενεργοβόρος από τα ανοιχτά παράθυρα.
 • Στις ανηφόρες χρησιμοποιήστε σχεδόν όλο το γκάζι, αλλά στις κατηφόρες εκμεταλλευτείτε την ταχύτητα που αποκτά το όχημα και μην το χρησιμοποιείτε.

Στις διακοπές…

 • Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, ενημερωθείτε για τη χλωρίδα και την πανίδα. Ελέγξτε μήπως τα αναμνηστικά που θα αγοράσετε προέρχονται πιθανώς από ζώα ή φυτά που οι πληθυσμοί τους μειώνονται επικίνδυνα.
 • Μετά το μπάνιο σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθαρίσετε ένα μικρό ή μεγαλύτερο σημείο της παραλίας που σάς φιλοξενεί.
 • Πριν επιλέξετε το ξενοδοχείο που θα μείνετε, φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για τις κινήσεις που έχει κάνει, προκειμένου να περιορίσει το ενεργειακό του αποτύπωμα. Ενδυναμώστε επιχειρήσεις που έχουν ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια όλων για περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Και φυσικά, βοηθήστε τις οικονομικά και ενεργειακά κάνοντας λελογισμένη χρήση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας. Μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει και σβήστε τα φώτα, όταν δεν τα χρειάζεστε.
 • Για τη διατροφή σας επιλέξτε φαγητά από τοπικά προϊόντα. Έτσι, δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον για τη μετακίνηση της πρώτης ύλης.
 • Για τις τοπικές σας μετακινήσεις, νοικιάστε ένα ποδήλατο. Με αυτό τον τρόπο, κάνετε καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στο σώμα σας.
 • Διαλέξτε οργανικά αντηλιακά που δημιουργήθηκαν με σεβασμό στο περιβάλλον και θα σάς προστατεύσουν, χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
 • Γενικότερα, μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε την καθημερινότητά σας και πόσες μικρές αλλαγές μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να συνεισφέρετε και εσείς στο περιβάλλον.

Η λύση είμαστε εμείς οι ίδιοι!

Πηγή: NaturaNrg #18

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης