fbpx
woman-pregnancy-Φυσικός Τοκετός: Ακολουθώντας τη φύση-naturanrg

Φυσικός Τοκετός: Ακολουθώντας τη φύση

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Μαμά, Οικογένεια, Ολιστικές Θεραπείες, Υγεία

 

 

Ο Λεμπουαγιέ, πρώτος τη δεκαετία του 1970, με το μνημειώδες βιβλίο του «Για μια γέννηση χωρίς βία», ξύπνησε τον κόσμο δείχνοντας σε όλους μας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται στον κόσμο με οδύνη και πόνους, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ζωής τους. Η γυναίκα πρέπει να πιστέψει ξανά πως έχει τη δύναμη, την ικανότητα και τη βαθιά γνώση να φέρει στον κόσμο το παιδί της με τις δικές της και μόνο δυνάμεις, και ότι σε φυσιολογικές συνθήκες (οι οποίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση) χρειάζεται πολύ λίγη εξωτερική βοήθεια.

 

της Μαρίας Γκέκα, Επιστημονικός συνεργάτης: Ευάγγελος Γκικόντες, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος 

Όπως η εγκυμοσύνη, έτσι και ο τοκετός είναι μια φυσιολογική λειτουργία. Το σώμα της γυναίκας είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να γεννά, να παράγει ζωή. Η κάθε έγκυος γυναίκα οφείλει απέναντι στον εαυτό της και στο παιδί της να προετοιμαστεί για να γεννήσει φυσικά το παιδί της, να ελευθερωθεί από τους φόβους της,  να γίνει η ίδια δημιουργός του παιδιού της και να αποκτήσει αυτή τη ξεχωριστή δύναμη που θα της αλλάξει  τη ζωή.

Πρέπει να τονίσουμε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο φυσιολογικό και το φυσικό τοκετό, αφού πολλές φορές οι δυο αυτοί όροι συγχέονται μεταξύ τους. Φυσιολογικός είναι ο τοκετός κατά τον οποίο το νεογνό γεννιέται από τον κόλπο της μητέρας του (όχι με καισαρική τομή). Ενώ φυσικός, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι ο τοκετός χωρίς παρεμβάσεις.

Ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί να γίνει φυσικός αν η μητέρα επιλέξει να γεννήσει ακολουθώντας τα ακούσματα της φύσης, έτσι όπως γεννούν όλα τα θηλαστικά πάνω στη γη. Στις ιδιωτικές κλινικές και τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας οι φυσιολογικοί τοκετοί δεν είναι φυσικοί, εκτός από κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις γυναικολόγων – μαιευτήρων που αναλαμβάνουν να κάνουν φυσικό τοκετό.

Ένας τοκετός λέγεται φυσικός όταν δεν υπάρχει καμία ιατρική παρέμβαση στη διάρκειά του. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την πρόκληση του τοκετού, το σπάσιμο των νερών, τη χρήση φαρμάκου για επιτάχυνση του τοκετού . Την αναισθησία, τη χρήση βεντούζας ή εμβρυουλκών, τη καισαρική τομή.. Το σώμα της γυναίκας ξεκινά αυτόματα τον τοκετό και με τους δικούς του ρυθμούς καταλήγει στη γέννα του νεογνού από τον κόλπο.

Ας δούμε κάποιους τρόπους και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τη μέλλουσα μητέρα:

woman-pregnancy-meditation-Φυσικός Τοκετός: Ακολουθώντας τη φύση-naturanrgΆσκηση

Μία φυσική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιεί η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η σωστή άσκηση, μας επισημαίνει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος – ομοιοπαθητικός Ευάγγελος Γκικόντες. Διευθυντής του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής «Διαγνωστική Έρευνα»

Η άσκηση ποτέ δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική. Είναι γνωστό ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ειδικά τμήματα γιόγκα για εγκυμοσύνη και τοκετό. Συνδυάζουν τη μη έντονη άσκηση, με την προετοιμασία. Επίσης, το κολύμπι και το ποδήλατο μπορούν να βοηθήσουν. Το κολύμπι επειδή χρησιμοποιεί όλους τους μυς του σώματος . Επίσης το νερό υποστηρίζει το βάρος του σώματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιθυμητό όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.

Το ποδήλατο είναι μία καλή αερόβια άσκηση και βοηθά στη διεύρυνση της πυελικής εξόδου, αλλά δεν πρέπει να γίνεται με υπερβολή. Η γυναίκα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι όσο πλησιάζει η μέρα του τοκετού η ικανότητά της για άσκηση μειώνεται. Είναι σημαντικό να συνεχίζει όσο μπορεί, γιατί θα χρειαστεί  δύναμη και ενέργεια την ώρα του τοκετού.

Ανώδυνος τοκετός

Η σωστή προετοιμασία, τόσο του σώματος όσο και της ψυχολογικής κατάστασης είναι πολύ σημαντική, για την αποφυγή του άγχους, φοβιών και παρόμοιων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν την ώρα του τοκετού. Η σωστή προετοιμασία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα στην εγκυμοσύνη (στις 8-12 εβδομάδες), τονίζει ο κ. Γκικόντες.

Με την κατάλληλη προετοιμασία που γίνεται με την παρακολούθηση ειδικευμένου ατόμου σε τμήματα ανώδυνου τοκετού, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει πάρα πολλά προβλήματα.  Μαθαίνει να ξεχνά τις φοβίες της και να μην αφήσει οτιδήποτε να επηρεάσει τις συσπάσεις της μήτρας.

Φυτοθεραπεία

Βοηθάει πριν τον τοκετό να φάει η γυναίκα λίγο μέλι, ή να πιει αφέψημα από το βότανο “Αγίου Ιωάννη” – γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή St-John’s-wort- που υπάρχει και σε κάψουλες.

Μασάζ κατά τη διάρκεια του τοκετού

Το μασάζ γίνεται στον τοκετό από ειδικό ή και από την ίδια γυναίκα στα εξής 6 σημεία:
  • εκεί που ενώνεται ο αντίχειρας με το δείκτη,
  • στο εσωτερικό μέρος των ποδιών πάνω από τον αστράγαλο,
  • γύρω από την οσφυϊκή μοίρα στην πλάτη,
  • στο εσωτερικό μέρος του ποδιού κάτω από τον αστράγαλο,
  • εκεί που ενώνεται ο λαιμός με την πλάτη,
  • στο νύχι του μικρού δαχτύλου του ποδιού και συγκεκριμένα λίγο πάνω από αυτό.

Πηγή: NaturaNrg #03

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *