Αρχική Ασθένειες & Θεραπείες Φυτικές τροφές για να καταπολεμήσετε την αναιμία

Φυτικές τροφές για να καταπολεμήσετε την αναιμία

H αναιμία είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν μειωθεί η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα ή όταν η αιμοσφαιρίνη έχει υποστεί κάποια αλλοίωση (π.χ. στη δρεπανοκυτταρική αναιμία η αιμοσφαιρίνη έχει ανώμαλο σχήμα, κάτι που οφείλεται σε κληρονομική μετάλλαξη).

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων (λέγονται επίσης ερυθροκύτταρα) η οποία περιέχει σίδηρο. Ο κύριος ρόλος της αιμοσφαιρίνης είναι να δεσμεύει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στο αίμα και στη συνέχεια να το απελευθερώνει στους ιστούς.

Ο σίδηρος, ως μέρος της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλει σημαντικά ώστε να προσδεθεί το οξυγόνο στο μόριο της αιμοσφαιρίνης. Στη συνέχεια, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα (παράγεται ως άχρηστο προϊόν της αναπνοής) στους πνεύμονες για να αποβληθεί με την εκπνοή.
Να σημειωθεί ότι η αναιμία δεν θεωρείται καθαυτό πάθηση αλλά σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων και διαταραχών.

Η αναιμία εμφανίζεται στο 15-20% των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση και στο 50% των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη. Στους μεσήλικες άνδρες δεν είναι συχνή καθώς εμφανίζεται μόνο στο 3%. Είναι όμως συχνή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Αντιμετώπιση της αναιμίας με τη διατροφή

H κατανάλωση τροφίµων πλούσιων στα απαραίτητα συστατικά (σίδηρο, φολικό οξύ ή βιταµίνη Β12) είναι επίσης ένας υγιής τρόπος αντιµετώπισης ήπιων µορφών αναιµίας.

⊕ Ατσερόλα, κατά της αναιμίας

Επίσης, επειδή η βιταµίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, οι τροφές που την περιέχουν σε µεγάλη ποσότητα (καρποί κίτρου και χυµοί, κουνουπίδι) πρέπει να συνοδεύουν τα γεύµατα που είναι πλούσια σε σίδηρο. Υπάρχουν όµως και µερικές τροφές που περιορίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, π.χ. µαύρο τσάι, καφές, διαιτητικά προϊόντα σε µεγάλες ποσότητες.

Προηγούμενο άρθροΔείτε καθαρά
Επόμενο άρθροΑνακαλύψτε το Kale!