Γάλα αμυγδάλου: Φτιάξτε το εύκολα στο σπίτι!
Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές
Tο γάλα αμυγδάλου παράγεται από τη συμπίεση αμυγδάλων ή άλλων καρπών με την προσθήκη νερού. Είναι περισσότερο κρεμώδες από τα υπόλοιπα και η γεύση του θυμίζει έντονα ξηρό καρπό.
της Μαρίας Γκέκα
Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ενώ είναι και καλή πηγή αντιοξειδωτικών (βιταμίνες Α, Ε). Διαθέτει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και D (που βοηθάει στην οικοδόμηση γερών οστών και μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης).
Πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο που μαζί με το ασβέστιο ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και είναι απαραίτητα για τη μυϊκή σύσπαση.
Διατροφικό προφίλ
Ανά φλιτζάνι: 60 θερμίδες, 2,5 γρ. λιπαρά, 8 γρ. υδατάνθρακες, 150 mg νάτριο, 1 γρ. φυτικές ίνες, 1 γρ. πρωτεΐνες.
Γεύση: Κρεμώδης, πλούσια – θυμίζει ξηρό καρπό.
(+) Προσδίδει τις λιγότερες θερμίδες από όλα τα γάλατα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Επίσης, περιέχει ασβέστιο και βιταμίνες Α και D.
(-) Ενώ τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γάλα τους. Αντίθετα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
Ιδανικό για smoothies, καφέ και δημητριακά. Επίσης, δοκιμάστε το σε μια σπιτική panacotta και θα δείτε για ποιον λόγο έχει γίνει το αγαπημένο γάλα των pastry chefs σε όλο τον κόσμο.
Φτιάξτε το εύκολα στο σπίτι
Υλικά (για 250ml γάλακτος)
1 ½ κούπα αμύγδαλα βιολογικά, 4 κούπες νερό εμφιαλωμένο
Εκτέλεση
- Βάζετε τα ωμά, ανάλατα αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα καλύπτετε με νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν όλη νύχτα. Στη συνέχεια, τα ξεπλένετε καλά μέχρι το νερό που φεύγει από μέσα τους να είναι καθαρό και διάφανο.
- Κατόπιν, τα βάζετε στο μπλέντερ με εμφιαλωμένο νερό σε αναλογία 1:3 ή και λιγότερο (εάν είναι αραιό θα είναι και λιγότερο εύγευστο) και χτυπάτε καλά για 2 περίπου λεπτά. Περνάτε τον πολτό από πολύ λεπτό σουρωτήρι ή τουλουπάνι, για να απομακρύνετε το ίζημα.
- Εάν πριν το άλεσμα στο μπλέντερ έχετε ξεφλουδίσει τα αμύγδαλα, τότε μπορείτε να διατηρήσετε το γάλα στο ψυγείο για 3 ημέρες. Διαφορετικά, θα πρέπει να το καταναλώσετε αυθημερόν. Για να βελτιώσετε την ήδη τέλεια γεύση του, μπορείτε να προσθέσετε μέλι, βανίλια, κακάο, κανέλα ή ό,τι άλλο σας αρέσει!
Δείτε επίσης
- Σπιτικοί ζωμοί για την υγεία του πεπτικού . Όταν πρόκειται για καταπραϋντικά, ζε...
- Detox: μια σημαντική λέξη-κλειδί του 21ου αιώνα. Η αποτοξίνωση είναι μια συνεχής...
- Linus usitatissimus, που σημαίνει «λινάρι το χρησιμότατο». Ένας μικρός σπόρος με...
- Η φυσιολογική πορεία ανάπτυξης της γυναικείας φυσιολογίας περιλαμβάνει την περίο...
- Αναμφισβήτητα, το έχετε ακούσει συχνά: «Καταναλώστε μπρόκολο, γιατί βοηθά στην π...
- Η ιστορία αναφέρει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την αγκινάρα ως ένα από τα...
- Ο κατάλογος των superfoods συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι ερευνητές εξερευνούν ...
- Πράσινο λάχανο, κόκκινο λάχανο, λευκό, κατσαρό, λαχανάκια Βρυξελλών… ο κατάλογος...
- Baby-Led Weaning και Χορτοφαγία . Βaby Led Weaning ένας τρόπος εισαγωγής στ...
- Κανείς δεν θα αρνηθεί ότι τα λαχανικά θωρακίζουν την υγεία μας. Είναι απαραίτητα...
- Το Χειμώνα, με το που αρχίζουν τα κρύα, αλλά κι οι ιώσεις, αναζητούμε την ...