ΕυεξίαBody and mindGarden Therapy… θεραπεία ψυχής

Garden Therapy… θεραπεία ψυχής

Αν δεν έχετε ανακαλύψει τις θεραπευτικές ιδιότητες της κηπουρικής, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να τις δοκιμάσετε. Θα εξασφαλίσετε, μαζί με την ψυχική σας ηρεμία, κι έναν υπέροχο κήπο ή μπαλκόνι.

♦ της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Η ενασχόληση με τον κήπο αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. Οι επιστήμονες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή θεραπείας για πάνω από 300 χρόνια, αφού ανακάλυψαν ότι η εργασία στη φύση έχει θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σήμερα, αρκετές εκατοντάδες οργανισμοί στην Ευρώπη, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με ψυχιατρικά περιστατικά, αλλά και νευρολογικές παθήσεις, περιλαμβάνουν την κηπουρική στο ρεπερτόριό τους ως μέθοδο θεραπείας. Ακόμη και άτομα εθισμένα σε ουσίες μπορούν να βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ενασχόλησή τους με τον κήπο, μιας και ανοίγεται μπροστά στα μάτια τους ένας νέος υγιής κόσμος.

Tώρα την άνοιξη σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να επισκεφτείτε το φυτώριο της γειτονιάς σας και να προμηθευτείτε πολύχρωμα φυτά για τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.

Είναι άλλωστε η κατ’ εξοχήν εποχή για το ξεχορτάριασμα, το σκάλισμα, τη μεταφύτευση, το πότισμα, την άνθιση… Την άνθιση όμως όχι μόνο των φυτών, αλλά και της δικής σας ευεξίας, αφού η ενασχόληση με τον κήπο αποδεικνύεται φάρμακο για το σώμα, αλλά και την ψυχή.

Τα οφέλη μάλιστα είναι τόσα πολλά που πλέον το “garden therapy” έχει φτάσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές φυσικές εναλλακτικές θεραπείες για πολλές κοινές διαταραχές. Διαβάστε λοιπόν όλους τους λόγους για να μην επιδίδεστε στην κηπουρική μόνο την άνοιξη!

Ο θεραπευτικός κήπος

Αν και ο κήπος δεν θεραπεύει με τη στενή έννοια του όρου, δεδομένου ότι δεν είναι φάρμακο, αποτελεί αναμφισβήτητα μία απαραίτητη «τροφή» για τη θεραπεία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Όπως εξηγούν οι ειδικοί της περιβαλλοντικής ψυχολογίας, που μελετούν τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπινων εμπειριών με τις σχετιζόμενες όψεις του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, η ενασχόληση με τα φυτά  ευνοεί τη θετική σκέψη, την ελπίδα, την επιθυμία δημιουργικότητας και αντίστασης απέναντι στον αρνητισμό, την απόσταση από τα καθημερινά προβλήματα και άγχη.

Υπάρχουν δύο είδη θεραπευτικού κήπου: αυτόν που τον παρατηρεί κανείς από το παράθυρο του σπιτιού του και ανακαλύπτει την ομορφιά και τη γαλήνη του πράσινου, και αυτόν που τον φροντίζει ο ίδιος συμμετέχοντας ενεργά στην άνθισή του.

Ποιες παθήσεις μπορούν να θεραπευτούν με την κηπουρική;

Μεγάλο τμήμα των χρόνια φλεγμονωδών, εκφυλιστικών, αυτοάνοσων, ψυχιατρικών και νευρολογικών ασθενειών που η συμβατική ιατρική δεν καταφέρνει να καταπολεμήσει. Ακόμα, το «garden therapy” μπορεί να προλάβει καρδιαγγειακές, μεταβολικές και οστεοαρθριτικές νόσους. Αρκεί να είναι κανείς πρόθυμος να απαρνηθεί τη βολή ενός χαπιού και να αφιερώσει χρόνο σε πιο κοπιαστικές αλλά συνάμα λυτρωτικές ενέργειες για τη σωματική και ψυχική ευεξία του.

Με την κηπουρική κινητοποιείται όλο το σώμα. Πρόκειται για ένα είδος άσκησης που βελτιώνει τις κινητικές ικανότητες, το μυϊκό συντονισμό, αλλά και τον τόνο των χεριών και των ποδιών. Έχει υπολογιστεί ότι αρκούν 20 λεπτά καθημερινής ενασχόλησης για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας. Την ίδια στιγμή, επωφελείται και το πνεύμα, καθώς το πράσινο αποσπά το μυαλό από τις καθημερινές έννοιες και κρατάει μακριά το άγχος. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ακόμα ότι μία βόλτα στο πάρκο βοηθάει το μυαλό να ηρεμήσει και τη σκέψη να ανασυνταχθεί, ενώ ενισχύει την αίσθηση ότι ανήκει κανείς σε έναν πιο μεγάλο κόσμο, προσφέροντάς του έτσι κάποια σημεία αναφοράς και ένα δέσιμο που του χαρίζει ασφάλεια.

Σε διεθνές επίπεδο, έχουν αναπτυχθεί ιδιωτικές κλινικές στις οποίες χρησιμοποιείται η κηπουρική ως φάρμακο για οξείες περιπτώσεις κατάθλιψης και σχιζοφρένειας. Σε επίπεδο παραλληλισμού, τα νεαρά φυτά θεωρούνται εύθραυστα και ανυπεράσπιστα, όπως ακριβώς και οι ασθενείς. Η προσοχή λοιπόν αποσπάται από τα δικά τους προβλήματα  και αφιερώνεται στις ανάγκες ενός άλλου ζωντανού οργανισμού. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι όμορφο παρά την ψυχική αναπηρία τους, ακόμα κι αν η νόσος τούς έχει αφαιρέσει, παροδικά ή μόνιμα, τον έλεγχο ορισμένων ικανοτήτων. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται η αυτοεκτίμηση, η ενέργεια, ο αυτοέλεγχος αλλά και η δύναμη απεξάρτησης από εθιστικές ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά κ.ά.).

Η επαφή με τα λουλούδια και τα φυτά αποδεικνύεται θεραπευτική και για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης ή υπερκινητικότητας.

Η κηπουρική ενισχύει τον συντονισμό μεταξύ χεριών και ματιών, ενώ διεγείρει και την περιέργεια, την παρατήρηση, την υπομονή, τη συμφιλίωση με την απλότητα, αλλά και τη φαντασία. Πολύτιμη αποδεικνύεται όμως και για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που πέρα από τα οφέλη σε επίπεδο σωματικής κίνησης, τους δίνει ένα κίνητρο για να μην κλείνονται στο σπίτι, να βγαίνουν στην ύπαιθρο, να κοινωνικοποιούνται, να γίνονται και πάλι παιδιά. Όπως έχουν επιβεβαιώσει επίσης επιστημονικές έρευνες, η κηπουρική βελτιώνει τις λειτουργικές και πνευματικές επιδόσεις όσων πάσχουν από γεροντική άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι 5 θεραπευτικές στιγμές στην κηπουρική

Πότισμα, φύτεμα, μεταφύτευση… Ανακαλύψτε τι συμβολίζουν για το ασυνείδητο οι πέντε φάσεις της κηπουρικής.
Προετοιμασία: μοιάζει σαν να προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στη ζωή μας. Το ξεχορτάριασμα, η καταπολέμηση των ζουζουνιών, η απομάκρυνση των πετρών και το σκάλισμα της γης συμβολίζουν την υπερπήδηση των εμποδίων, τον εσωτερικό απολογισμό, την αναγνώριση των λαθών και την αλλαγή ρότας.
Φύτεμα: είναι μία πράξη που σηματοδοτεί εμπιστοσύνη στο μέλλον, αλλά και μία άσκηση υπομονής που καταπολεμάει την επιθυμία μας να πραγματοποιούνται όλα εδώ και τώρα. Ο κήπος μάς διδάσκει ότι δεν μπορούμε να απαιτούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο: τα φύλλα συνεχίζουν να πέφτουν ακόμα κι αν έχουμε μαζέψει τα πεσμένα, ενώ παρομοίως τα χορτάρια που ξεριζώσαμε, συνεχίζουν με φύονται.
Μεταφύτευση: μας επιτρέπει να επιδοθούμε σε μία νέα περιπέτεια και απελευθερώνει τη δημιουργικότητά μας. Η επιλογή του κατάλληλου σημείου και της κατάλληλης στιγμής προπονεί την ικανότητα λήψης αποφάσεων και προγραμματισμού. Η μεταφύτευση συμβολίζει την αλλαγή, την επιθυμία να αφήσουμε έναν δρόμο που δεν μας οδηγεί πουθενά και να ακολουθήσουμε έναν άλλον πιο υποσχόμενο.
Κλάδεμα: συμβολίζει το θάρρος να κόψουμε τα ξερά κλαδιά της ζωής μας και να ανανεωθούμε. Είναι μία ενέργεια που μας βοηθάει να εντοπίσουμε και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας και να ανακαλύψουμε από την αρχή όλα όσα είναι για μας σημαντικά για να ανθίσουμε στην πορεία της διαδρομής μας. Είναι απαραίτητο να μάθουμε να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της φύσης και την άτακτη τάξη της.
Φροντίδα: μας μαθαίνει να αφιερωνόμαστε στους άλλους ανιδιοτελώς. Η βοήθεια των άλλων μας κάνει να αισθανόμαστε χρήσιμοι, μας προσφέρει μία θέση μέσα στην κοινωνία και μας αποσπά από τα δικά μας προβλήματα, βοηθώντας μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή είναι σκληρή για όλους.

Πηγή: NaturaNrg #49

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης