Gazpacho-soupa-tomata

Γκασπάτσο, η δροσιά έχει γεύση Ισπανίας

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NATURABuzz, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Αναζητάτε ένα φαγητό δροσερό, εύγευστο, εύπεπτο, εύκολο στην προετοιμασία και βασισμένο στα υλικά της εποχής; Οι Ισπανοί μας προτείνουν gazpacho ή αλλιώς τη δική τους εκδοχή της χωριάτικης! Μια νοστιμιά για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους! 

Πριν βιαστείτε να πείτε “Κρύα σούπα; Αηδία!“, δοκιμάστε πρώτα το gazpacho. Νιώστε το υπέροχο κρεμώδες πάντρεμα των λαχανικών να χαϊδεύει τον ουρανίσκο σας, να σβήνει τη δίψα σας και να δροσίζει όλο το “είναι” σας, μέσα στον καύσωνα. Στο κάτω – κάτω κάτι ξέρουν και οι Ισπανοί από ζέστη, εμπιστευτείτε τους!

H συνταγή της Gazpacho*

*γκαθπάτσο, όπως το λένε οι Ισπανοί

Υλικά:

200 γρ. ψίχα λευκού ψωμιού
1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες
1 αγγούρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
2 κόκκινες και 2 πράσινες πιπεριές
7 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. παγωμένο νερό
1-2 κ.σ. ξίδι καλής ποιότητας
2 φλιτζάνια κρύο νερό
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
αλάτι – πιπέρι

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες: τις χαράζετε σε σταυρό στο κάτω μέρος και τις βουτάτε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, ώστε να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Αφαιρείτε τα κουκούτσια και τις κόβετε κυβάκια. Βάζετε το ψωμί να μουλιάσει σε παγωμένο νερό για 20 λεπτά. Κόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.

Δείτε ακόμα⇒ Ντομάτα: ποια χαρακτηριστικά καθορίζουν την καλή ποιότητα

Ξεφλουδίζετε το αγγούρι και με ένα κουτάλι αφαιρείτε προσεκτικά τα σπόρια από το εσωτερικό του. Το κόβετε σε μικρότερα κομμάτια.

Καθαρίζετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Στύβετε το ψωμί να βγάλει τα πολλά υγρά του και το βάζετε στο μπλέντερ.

Βάζετε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτετε το νερό και τα άλλα υγρά και τα αλέθετε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 3΄, ώσπου να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζετε και αν χρειάζεται διορθώνετε τη γεύση με ξίδι, αλάτι, πιπέρι. Το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει καλά. Σερβίρεται είτε σε ποτήρι σαν δροσιστικό ρόφημα είτε στο πιάτο σαν ελαφριά δροσερή σούπα τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

Μικρά και σημαντικά μυστικά

Διάσημοι σεφ μας προτείνουν η gazpacho να σερβίρεται με ψιλοκομμένες πιπεριές, αγγούρι, ελιές, κρουτόν, jamon serrano, αβοκάντο, σέλινο, σε πιατάκια, ώστε οι καθένας να προσθέσει ό,τι και όσο θέλει. Οι πιο…τολμηροί ας προσθέσουν μπακαλιάρο ή τυρί manchego, σταφύλια, κριτσίνια.

Το μυστικό της επιτυχημένης gazpacho είναι η ποιότητα των υλικών ειδικά της ντομάτας, που πρέπει να είναι ώριμη και του ελαιόλαδου που πρέπει να είναι έξτρα παρθένο. Το ψωμί δίνει στη σούπα τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή της.

Παραλλαγές της gazpacho γίνονται χρησιμοποιώντας αντί για ντομάτες άλλα λαχανικά ή ακόμα και φρούτα, όπως π.χ. αβοκάντο, αγγούρι ή πεπόνι.

Υπάρχει επίσης η εκδοχή του πράσινου gazpacho – που βασίζεται σε φυλλώδη λαχανικά – καθώς και της Μάλαγας που αντί για ντομάτα έχει αγγούρι, ξινή κρέμα, γιαούρτι, σκόρδο και ζωμό κοτόπουλου.

Πηγή: www.naturanrg.gr 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *