GreenΓια σπίτι καθαρό και οικολογικό

Για σπίτι καθαρό και οικολογικό

Αφήστε τη φύση να… καθαρίσει

Το οικιακό περιβάλλον απειλείται καθημερινά από τοξικές «βόμβες» που παραμονεύουν. Πρόκειται για τα αμφίβολης ποιότητας καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν βλαπτικά υλικά, παράγωγα βαρέων μετάλλων ή άλλων τοξικών στοιχείων, η χρόνια χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία μας.

της Μαρίας Γκέκα

Η υγιεινή του σπιτιού είναι η βασική αρχή για μια σωστή διαβίωση. Ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η χρήση φυσικών προϊόντων με καθαριστική δράση, τα οποία είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Περιφρουρήστε την υγιεινή

Αερίζετε το σπίτι καθημερινά. Η πιο καλή ώρα είναι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ (αν δεν κάνει κρύο), γιατί έχει λιγότερη κίνηση, οπότε δε θα γεμίζετε το σπίτι καυσαέρια.
Βάζετε σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα. Εκτός των ζουζουνιών, κρατάνε έξω και σημαντικό μέρος σκόνης, γύρης και λοιπών ρύπων του αέρα που αναπνέουμε.
Αλλάζετε τα φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα και καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα των απορροφητήρων.
Επιλέγετε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίζετε οτιδήποτε συνθετικό ή με πολλά χημικά παράγωγα.

kichen_toolsΣτην κουζίνα: τι να κάνετε

Μεταξύ των σημείων που είναι λιγότερο ασφαλή από πλευράς υγιεινής είναι η κουζίνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα σκεύη της κουζίνας και τις επιφάνειες πάνω στις οποίες ετοιμάζεται το φαγητό κρύβονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι.
Πιο συγκεκριμένα, είναι σε κίνδυνο οτιδήποτε χρησιμοποιείται για το πλύσιμο και το στέγνωμα, το οποίο επομένως βρέχεται συχνά: σφουγγαράκια, πετσέτες, ακόμα και ο ίδιος ο νεροχύτης. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Προσοχή στον νεροχύτη

Ο νεροχύτης βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Τα σφουγγαράκια, με τη σειρά τους, αν χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο της γούρνας και έπειτα, όπως συμβαίνει συχνά, χρησιμοποιούνται και για τις κατσαρόλες και τα πιάτα γίνονται μέσο μετάδοσης των ίδιων των μικροβίων.
Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αλλάζονται συχνά. Επίσης, θα πρέπει να είναι πάντα δύο, ένα για τον καθαρισμό των επιφανειών της κουζίνας και ένα για να χρησιμοποιείται μόνο για τα σκεύη. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες: θα πρέπει να αντικαθίστανται συχνά με άλλες στεγνές και καθαρές, για να εξασφαλίζεται η υγιεινή των χεριών και των πιάτων.

Φυσικά καθαριστικά

»Ξίδι και αλάτι: Το μείγμα τους αποτελεί πολύ καλό καθαριστικό επιφανειών.
»Μαγειρική σόδα: Διαλύστε 4 κουταλιές σόδας σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και θα έχετε ένα καθαριστικό για κάθε χρήση. Το ίδιο θα συμβεί αν ρίξετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο πανί. Η μαγειρική σόδα θα καθαρίσει και θα αρωματίσει όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου…

 • Για αντικείμενα από χαλκό ανακατέψτε αλάτι και ξίδι σε ένα μπουκάλι ή βαποριζατέρ με μηχανισμό σπρέι. Κουνάτε το μείγμα, ψεκάστε στον χαλκό, περιμένετε 3 περίπου λεπτά και καθαρίζετε με ένα πανάκι.
 • Εάν τα κρυστάλλινα ποτήρια σας έχουν θαμπώσει από άλατα, τότε απλώστε επάνω τους σκόνη μαγειρικής σόδας, και τρίψτε τα με μαλακό βαμβάκι. Κατόπιν τα ξεπλένετε με χλιαρό νερό και τα σκουπίζετε με μαλακό πανί.
 • Για υπολείμματα από άλατα σε φλιτζάνια και κούπες του καφέ και του τσαγιού δοκιμάστε λευκό ξίδι. Γεμίστε την κούπα ή το δοχείο και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
 • Για απολύμανση. Ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Κατόπιν σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.
 • Για να διώξετε την κακοσμία από τα δοχεία των σκουπιδιών, τα πλένετε με νερό και ξίδι, τα αφήνετε να στεγνώσουν στον ήλιο, και τοποθετήστε κατόπιν φλούδες πορτοκαλιού, λεμονιού ή γκρέιπφρουτ.
 • Απαλλαχθείτε από τις δυσάρεστες οσμές του ψυγείου, γεμίζοντας ένα μικρό μπολ με σόδα φαγητού και ένα με κάρβουνο και τοποθετώντας τα σε κάποιο ράφι μέσα στο ψυγείο.
 • Για τους νεροχύτες, διαλύστε μερικά κουταλάκια μαγειρική σόδα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Εάν θέλετε να απομακρύνετε λίπη, προσθέστε χυμό λεμονιού ή ξίδι.
 • Μπορείτε να διώξετε τις μυρωδιές από τις αποχετεύσεις με σόδα και ξίδι. Μία κούπα μαγειρική σόδα, μία κούπα ξίδι και κατόπιν πολύ βραστό νερό είναι το μυστικό, ώστε να αποφύγετε τις αναθυμιάσεις από τη χρήση των τοξικών χημικών, που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα.
 • Καθαρίστε τις επιφάνειες των τζαμιών και των παραθύρων με νερό και ξίδι. Θα αστράφτουν.
 • Για τον καθαρισμό του φούρνου χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα και βόρακα σε σπρέι. Αφήστε το να δράσει για ένα μισάωρο και μετά σκουπίστε με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί. Αφήστε το να στεγνώσει.
 • Καθαρίστε το σερβίτσιο πορσελάνης από τα ίχνη του τσαγιού τρίβοντάς το απαλά με ένα πανί και αλάτι.
 • Μην πετάτε τα υπολείμματα του γαλλικού καφέ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρίχνετέ τα στο νεροχύτη. Θα βοηθήσουν πολύ στον καθορισμό των σωλήνων από τα λίπη.

Μη χρησιμοποιείτε ξίδι:

»Σε ξύλινα πατώματα. Είναι όξινο και, ως τέτοιο, θα θαμπώσει και θα χαλάσει το λούστρο.
»Σε χαλιά. Καλύπτει μεν τις οσμές από λεκέδες, δεν είναι όμως βέβαιο ότι καθαρίζει το λεκέ.
»Σε πέτρινες επιφάνειες. Μπορεί να χαράξει, άρα και να καταστρέψει την πέτρα. Το νερό είναι η πιο ασφαλής λύση.

Πηγή: NaturaNrg #39

 

Σπίτι καθαρό, με ‘‘οπλοστάσιο’’… φυσικό!

8 θαυματουργά φυσικά καθαριστικά

Σας έφραξε ο νεροχύτης; Ανακαλύψτε το φυσικό καθαριστικό!

Καθαρίστε το σπίτι σας με ξίδι και λεμόνι…

Υιοθετήστε 6 eco-προτάσεις για την υγεία & το περιβάλλον

Μυστικά για μια οικολογική μπουγάδα

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης