LifeΓιάννης Δρυμωνάκος Συνέντευξη στη Natura nrg

Γιάννης Δρυμωνάκος Συνέντευξη στη Natura nrg

Πρωταθλητής, προπονητής κολύμβησης, άνθρωπος των media, με δική του εταιρεία αθλητικών ειδών, ο πολυπράγμονας Γιάννης Δρυμωνάκος μεταμορφώνει το χειμώνα σε καλοκαίρι, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το επετειακό τεύχος – 13 χρόνια Natura nrg.

Είναι ο Έλληνας κολυμβητής με τις περισσότερες επιτυχίες, το 2008 έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και ο γρηγορότερος Ευρωπαίος στα 200 μ. πεταλούδα, με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Από τότε, όντας αεικίνητος, δεν σταμάτησε ποτέ να μας εκπλήσσει, να εξελίσσεται ενώ ήταν από τους πρώτους που συστρατεύτηκε στο κάλεσμα της Safe Water Sports του πρώτου Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

♦ της Ευτυχίας Φράγκου

Photos: Thomas Chrisohoidis, www.thomas.com.gr

Γιάννης Δρυμωνάκος Αποκλειστική συνέντευξη στη Natura nrg

 

Βρεθήκαμε στην Βάρκιζα ένα ζεστό φθινοπωρινό πρωινό. Τον είδα να ξεπροβάλει, με ένα αθλητικό σάκο, ένα φούτερ και τις χαρακτηριστικές σαγιονάρες χειμώνα-καλοκαίρι.

Το μαγικό με τον Γιάννη είναι πως παρότι τον ξέρω χρόνια και ενώ διαρκώς εξελίσσεται έχει πάντα την ίδια ζεστασιά στον τρόπο που σου μιλάει, στον τρόπο σου απευθύνει τον λόγο. Προς όλους! Χαμογελάει και είναι πάντα παρών στη στιγμή. Τον διακρίνει η υπομονή των αθλητών και τον παρατηρούμε που αγόγγυστα μπαινοβγαίνει στη θάλασσα για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Όταν τον συστήνεις και προσπαθείς να συμπυκνώσεις σε λίγες προτάσεις την τεράστια πορεία του, κοιτάζει χαμηλά με συστολή με την ίδια απαράμιλλη ταπεινότητα και ευγένεια με την οποία ξεκίνησε. Είναι ο άνθρωπος που έχει κολυμπήσει περισσότερο από ότι έχει ίσως περπατήσει, ο Γιάννης Δρυμωνάκος είναι κοντά μας!

Γιάννη καλωσόρισες… Πρώτα από όλα θα σε ταξιδέψω στο μακρινό παρελθόν. Πώς ξεκίνησε αυτό το ατέρμονο ταξίδι με τη θάλασσα και τις πισίνες; Πώς ξεκίνησε αυτή η τεράστια πορεία;

Η πρώτη επαφή δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτή που θα περίμενες να ακούσεις. Γενικά οι πρώτες βουτιές δεν θέλω να το ωραιοποιήσω, είχαν δυσκολία και κλάμα και άλλαξα στη διαδρομή πολλές πισίνες… Η πρώτη επαφή έγινε όταν ήμουν τεσσάρων χρονών. Ήταν λίγο πριν το καλοκαίρι και έφυγα και από τις δύο κλαίγοντας. Η καθοριστική κίνηση ανήκει όμως στους γονείς μου που μετά τις διακοπές με πήγαν στο Ιλίσιο κολυμβητήριο. Μία που μπήκα και νομίζω δεν βγήκα ποτέ έκτοτε από το νερό.

Είμαστε μία ευλογημένη χώρα που βρέχεται από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και δυστυχώς έχουμε αυτόν τον τραγικό απολογισμό με περισσότερους από 200 πνιγμούς και φέτος, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν ο κόσμος γνώριζε κολύμπι.

Οι πρώτες κινήσεις έχουν ήδη γίνει από τα υπουργεία που έχουν εντάξει την κολύμβηση στα δημόσια σχολεία, βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχουν όλοι οι δήμοι το δικό τους δημοτικό κολυμβητήριο, οπότε δεν υπάρχουν οι υποδομές παντού αλλά είναι μία σπουδαία αρχή. Επιβάλλεται ασυζητητί να έχει ο κάθε δήμος το δικό του κολυμβητήριο. Από την άλλη, η Ακαδημία Κολύμβησης είναι παρούσα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει και ακόμα πιο διεισδυτική στην κοινωνία. Επίσης να μην ξεχνάμε πως η επαφή με το νερό ενδείκνυται να ξεκινά από τους πρώτους μήνες ζωής, υπάρχει πια το baby swimming για κολύμβηση σε βρέφη. Οπότε ο δρόμος είναι ένας: εκπαίδευση από μικρή ηλικία.

 Έχω κολυμπήσει σε διάφορα νερά στον κόσμο. Η Ελλάδα δεν συγκρίνεται. Ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον, η ηπιότητα της Μεσογείου… μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν έχουμε καρχαρίες και τόσο επικίνδυνα θαλάσσια πλασματα, κάτι που καθιστά τις θάλασσες μας πολύ φιλικές στα παιδιά και στον άνθρωπο.

Κεφάλαιο «Χειμερινή κολύμβηση». Ξεπηδούν σωματεία και οι τοπικές κοινωνίες οργανώνουν ομάδες χειμερινών κολυμβητών.  Η κολύμβηση το χειμώνα κερδίζει συνεχώς έδαφος και αναδεικνύεται σε μεγάλη τάση, ειδικά με την καραντίνα. Τι πρέπει να ξέρει κάποιος που έχει κάνει εξετάσεις, είναι υγιής και θέλει να γίνει χειμερινός κολυμβητής;

Πρώτον να αντέχει το κρύο. Εγώ τους θαυμάζω, γιατί έχω εκπαιδευτεί σε θερμαινόμενη πισίνα. Όσοι το τολμούν και το συνεχίζουν όλον το χρόνο δεν νιώθουν την διαφορά θερμοκρασίας, γιατί το σώμα συνηθίζει όλη αυτή την αλλαγή. Και φυσικά απολαμβάνουν τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, ευεξία και τρομερή φυσική κατάσταση.

Εμείς κάναμε μία αντισυμβατική επιλογή, παρότι αποτελείς ένα καλοκαιρινό πρόσωπο λόγω του αθλήματός σου, σε επιλέξαμε ως κεντρικό μας πρόσωπο για το διπλό επετειακό – χριστουγεννιάτικό τεύχος και για να μιλήσουμε για κολύμβηση και ασφάλεια σε μία εποχή που όλοι μιλάνε για χειμερινά σπορ. Γιατί, πιστεύουμε ότι δεν είναι αργά για να μάθει κάποιος να κολυμπά…

Δεν είναι ποτέ αργά. Και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους αναγνώστες σας ανεξαρτήτως ηλικίας να κάνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μαθήματα κολύμβησης. Διδάσκω και σε ανθρώπους που έχουν φοβίες με το νερό. Και το βασικό που διδάσκω είναι το να έχεις εμπιστοσύνη στην πλευστότητα και στην άνωση που σου δίνει το ίδιο το νερό από μόνο του αλλά και το σώμα μας.

Το θέμα είναι να καταλάβεις ότι πρέπει να εμπιστευτείς το νερό, ότι το νερό είναι ο φυσικός μας χώρος από την κοιλιά της μητέρας μας.

Το σώμα θα σε φέρνει πάντα στην επιφάνεια και μετά από αυτήν την συνειδητοποίηση όλα γίνονται πιο εύκολα.
Ανεξάρτητα πάντα από τον προσωπικό στόχο, το πλέον σημαντικό είναι να μάθεις να κολυμπάς σωστά, το οποίο δεν είναι αυτονόητο. Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει να κολυμπάει σωστά. Άλλος θέλει να βελτιώσει την τεχνική του, άλλος την ταχύτητά του, άλλος να μάθε να βουτάει σωστά κ.ο.κ.
Για εμένα όμως η πρώτη, η πιο σημαντική κατάκτηση είναι να είσαι στην επιφάνεια του νερού και να είσαι άνετος. Και το δεύτερο είναι η αναπνοή. Το να μπορείς να αναπνέεις σωστά στο νερό. Αυτά τα δύο είναι οι προτεραιότητές μου.

Είσαι ένας από τους πρεσβευτές της Safe Water Sports, ουσιαστικά εν τη γενέσει του οργανισμού, μετά τον αδικό χαμό του Μιχαήλ Πασχαλάκη. Πώς νιώθεις που οι πιο σημαντικοί αθλητές του υγρού στοιχείου συνασπιστήκατε για να γίνει η Ελλάδα η πιο ασφαλής χώρα στο νερό με έναν οργανισμό, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στην ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο;

Είμαι πολύ περήφανος που είμαι πρεσβευτής μαζί με άλλους συναθλητές της Safe Water Sports. Η αγάπη μας για το υγρό στοιχείο, είναι κάτι που αν θυμάσαι το είχαμε δουλέψει και στο σενάριο της καμπάνιας. Ο μόνος στόχος είναι να μην έχουμε καμία άλλη απώλεια στις ελληνικές θάλασσες και πισίνες. Και για αυτό είναι τόσο εμπνευστικό όλο αυτό που έχει δημιουργήσει ο Παναγιώτης Πασχαλάκης. Θα είμαι πάντα κοντά τους.

 Και επειδή η ασφάλεια είναι το πρώτο ζητούμενο, αν είχες έναν έφηβο μπροστά ποιος θα του έλεγες;  Ποιο είναι το δικό σου “υδάτινο ευαγγέλιο”;

Θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω το δικό μου απόσταγμα σε λίγες προτάσεις.

-Είτε είναι πισίνα είτε είναι θάλασσα θα πρέπει να εισέλθεις στο νερό σιγά-σιγά. Δεν θα μπεις ούτε με το κεφάλι ούτε με τα πόδια. Δεν μπαίνουμε από ύψος ποτέ.

Καλό είναι να υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κρατηθούμε (κουπαστή, ανθρώπινο χέρι, σκάλα κ.τ.λ.).

-Πρέπει να έχουμε επίγνωση της συνολικής μας κατάστασης. Να μην έχουμε πιει, να μην έχουμε φάει, να μην είμαστε κουρασμένοι.

Δεν κολυμπάμε μόνοι μας. Πάντα έστω και στην ακτή πρέπει να υπάρχει κάποιος.

-Πάντα κολυμπάμε κατά μήκος της ακτής, παράλληλα με την ακτή, όχι προς τα βαθιά.

Δεν χρειάζεται βάθος για να κολυμπήσουμε. Στους 50 πόντους μπορούμε να κολυμπήσουμε.

-Αν νιώσουμε αδιαθεσία στο νερό ή αν αλλάξει απότομα ο καιρός, παραμένουμε ψύχραιμοι. Πιανόμαστε από κάτι που επιπλέει (σανίδα, σημαδούρα), ακουμπάμε τα πόδια στον πάτο της πισίνας ή της θάλασσας γι’ αυτό και δεν πάμε βαθιά και μόλις νιώσουμε καλύτερα βγαίνουμε στην ακτή.

-Και η πλέον σημαντική συμβουλή που λέω στους μαθητές μου, έχουμε ένα μπαλόνι μέσα μας που όσο πιο γεμάτο είναι τόσο πιο ψηλά στην επιφάνεια του νερού είμαστε. Αυτά είναι τα πνευμόνια μας. Όταν παίρνουμε βαθιά ανάσα και την κρατάμε αυτό θα μας τοποθετήσει πιο ψηλά στην επιφάνεια του νερού.

Γιάννης Δρυμωνάκος Αποκλειστική συνέντευξη στη Natura nrg

⊕  Από πολύ μικρός διέγραψες μια χρυσή πορεία, σε διεθνές επίπεδο υπό σκληρές συνθήκες φαντάζομαι… Πώς ήταν τα σκληρά χρόνια του πρωταθλητισμού και των αδικιών;

Είναι και σκληρός και μοναχικός ο δρόμος. Μέσα στο νερό είσαι μόνος σου, καθώς μην ξεχνάς δεν υπάρχουν ήχοι, απομονώνεσαι. Ζεις στην απόλυτη ησυχία και παρότι φοράς γυαλάκια βλέπεις πολύ συγκεκριμένα και περιορισμένα, χωρίς περιφερειακή όραση. Εμένα ο πρωταθλητισμός με βοήθησε να βρω το κέντρο μου, έβαλε το μυαλό μου σε τάξη, και να αναγνωρίζω τι πραγματικά θέλω. Γενικά το υγρό στοιχείο είναι η ζωή μου και με ηρεμεί. Αν μείνω πάνω από 2-3 μέρες εκτός πισίνας, αν δεν μυρίζω χλώριο ή αλάτι νιώθω πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά, νιώθω το σώμα μου να υπολειτουργεί. Και φυσικά ο πρωταθλητισμός μου προσέφερε και τεράστιες συγκινήσεις.

Όταν φοράω το εθνόσημο, τη στιγμή που έβαζα το σκουφάκι με την ελληνική σημαία ένιωθα πάντα την ίδια απέραντη περηφάνεια, είναι κάτι που δεν εξηγείται με λόγια. Και ειδικά για τη χώρα μας που περιβάλλεται από τόσο μπλε το μόνο που πάντα επιθυμούσα ήταν να μπορέσω να την σηκώσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Κουβαλάς εκείνες τις στιγμές έναν ολόκληρο λαό πάνω σου, και ειδικά επειδή φημιζόμαστε για την ναυτοσύνη μας, για το πόσο θαλασσινός λαός είμαστε, αισθάνεσαι το Χρέος. Θα έπρεπε ο υγρός στίβος να είναι το εθνικό μας άθλημα.

Γιάννης Δρυμωνάκος Αποκλειστική συνέντευξη στη Natura nrg

Φιλοξενείσαι σήμερα στη Natura nrg. 13 χρόνια ζωής για εμάς. 13 χρόνια ευ ζην. Παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που ολοένα και αυξάνεται που επιθυμεί να γυμνάζεται περισσότερο, να προσέχει τι καταναλώνει σε επίπεδο διατροφικό και να ακολουθεί εν γένει μία πιο συνειδητά υγιεινή ζωή υπό την ομπρέλα του ευ ζην. Πιστεύεις ότι σ’αυτό συνετέλεσε τόσο η οικονομική κρίση όσο και η πανδημία;

Ξεκίνησε από το 2010 νομίζω. Ο κόσμος σταμάτησε τις συνεχόμενες εξόδους, δεν υπήρχε πια η ίδια ευκολία στην σπατάλη χρημάτων, και για να διοχετευτεί όλη αυτή η αγωνία και να αποσυμφορηθεί ο κόσμος από όλο αυτό το στρες, άρχισε το τρέξιμο, πήρε το ποδήλατό του, βγήκε έξω και απευθύνθηκε στην θάλασσα για να γιατρευτεί. Και συνειδητοποίησε ίσως ότι μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία της ενασχόλησης και με τον εσωτερικό του κόσμο αλλά και με το σώμα του, —η τάση αυτή πρέπει να σημειώσουμε ότι προϋπήρχε διεθνώς, σε εμάς ήρθε με μία μικρή καθυστέρηση— συνειδητοποίησε λοιπόν ότι αυτός ο προσωπικός χρόνος, τον βοήθησε πολύ περισσότερο από ότι φανταζόταν γιατί η κίνηση δεν είναι μόνο ευεξία είναι και θεραπεία. Αλλά για μένα το πλέον καταλυτικό και ελπιδοφόρο, είναι ότι γυρνούσε σπίτι πιο ευτυχισμένος, έγινε πιο αποδοτικός και κυρίως καλύτερος άνθρωπος.

Σχεδόν όλοι μας κάνουμε διατροφές, μας απασχολεί το βάρος αλλά και η υγεία μας. Σε ενδιαφέρει πλέον περισσότερο τι τρως από ότι παλιότερα παρότι δεν χρειάζεσαι δίαιτες; Σε μία εποχή μεγαλύτερης συνειδητότητας που όλο και περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν την κατανάλωση κρέατος, γίνονται flexitarians, γίνονται vegetarians ή vegans. Σε μία εποχή που όλοι και περισσότερο κοιτάμε συσκευασίες, συστατικά και τον τρόπο παρασκευής ενός προϊόντος, εσένα που σε βρίσκει όλη αυτή η ζύμωση που συμβαίνει στην κοινωνία;

Ήμουνα χοντρούλης στην εφηβεία όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, παρότι ποτέ δεν ήμουνα λάτρης του junk. Στο Σίδνεϊ έλεγα πως είμαι ο πιο βαρύς κολυμβητής των Ολυμπιακών Αγώνων και κάπως ντρεπόμουν να βγάλω το μπουρνούζι μου. Το λέω τώρα αυτό για να πω σε όλους τους αναγνώστες σας πως όλοι μας έχουμε περάσει φάσεις και διαφορετικά συναισθήματα για το σώμα μας. Κανείς μας δεν εξαιρείται από αυτό. Άλλαξα τη διατροφή μου και μετά τις έντονες προπονήσεις, άρχισαν να με αγαπάω περισσότερο. Όταν τελείωσε ο πρωταθλητισμός συνειδητοποίησα πως πρέπει να προσέξω. Άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου. Η καθημερινή άσκηση, ακόμα και όταν δεν έχω χρόνο αλλά και η υγιεινή διατροφή είναι οι βασικοί μου πυλώνες. Αυτό που θα αγοράσω θα κοιτάξω να είναι υγιεινό και να έχει κάτι να μου προσφέρει, χωρίς όμως εμμονές.

Και ειδικά θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες με όλα αυτά τα καταπιεστικά πρότυπα πρέπει όλοι να ξεκινάμε με το να μας αποδεχτούμε. Να μας αγαπήσουμε.

Τα δικά μου μυστικά δεν είναι κάτι που δεν φαντάζεστε. Είναι όλα τόσο απλά. Η συνέπεια είναι το πιο σημαντικό. Ξεκινάμε με 30′ λεπτά περπάτημα, τζόκινγκ, ποδήλατο ή κολύμβηση, ό,τι προτιμά ο καθένας, κάθε μέρα. Κάθε μέρα από λίγο. Δεν έχει νόημα να πεις θα κάνω 2-3 ώρες προπόνηση κάθε μέρα, γιατί δεν θα μπορέσεις να το κάνεις αυτό σε βάθος χρόνου. Μετά πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα βάλουμε στο στόμα μας για να το πω τελείως απλά. Να αναπληρώνεις με σωστό τρόπο την ενέργεια που έχεις καταναλώσει μέσα στη μέρα. Θέλει μικρές μετατοπίσεις για μεγάλα θαύματα, όχι μεγάλα βήματα.

Ναι γιατί δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε ότι κάνεις εσύ, δεν είμαστε όλοι Δρυμωνάκος…

Μην νομίζεις, δεν το πιστεύω αυτό. Και εγώ κάνω τις παρασπονδίες μου, όπως όλοι. Και έτσι πρέπει. Αν π.χ. έχεις λιγουρευτεί μια σοκολάτα, μία πίτσα, δεν έγινε κάτι να ενδώσεις. Φάε όμως και τη σαλάτα, φάε και το φρούτο σου. Δηλαδή κατανάλωσε μαζί και αυτά που πρέπει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό έχει γίνει τρόπος ζωής για μένα. 

Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς επιδρά το μικροβίωμα στην υγεία της καρδιάς;

Καταπιάνεσαι με άπειρα πράγματα. Πέρα από προπονητής, ασχολείσαι με την τηλεόραση, είσαι σε ενδιαφέρουσες παραγωγές, και πλέον έχεις και τη δική σου συλλογή με ρούχα. Πώς φαντάζεσαι τον Γιάννη τα επόμενα χρόνια;

Το ένα κομμάτι είναι το fitness και το wellness που θέλω να το περάσω σαν τρόπο ζωής στις επόμενες γενιές, να διδάσκω και να εμπνέω. Το δεύτερο είναι η μόδα. Τα αθλητικά ρούχα μου φέρουν την επωνυμία. https://idrymonakos.gr/ όπου μπορεί κανείς να βρει κολυμβητικά είδη, ανδρικά, γυναικεία, τα πάντα, για όλα τα σώματα και όλα τα μεγέθη.

Παρότι είσαι πάντα τόσο ταπεινός, μπορούμε να πούμε ότι είσαι εύμορφος, εύσχημος… Έπαιξε ρόλο η εξωτερική σου εμφάνιση ή επειδή είσαι αθλητής όλο αυτό το προσπέρασες;

Δεν θέλω να κρύβομαι, έχει παίξει κάποιο ρόλο μέχρι ένα σημείο. Εμένα με ενδιαφέρει να μην χάσω τον χαρακτήρα μου, αλλά και αυτά που πρεσβεύω. Δεν περιστρέφεται η ζωή μου γύρω από την εμφάνιση μου, θέλω μόνο να γίνομαι καλύτερος.

Θέλω να μας πεις μία ευχή για τα 13 χρόνια Natura nrg αλλά και για τους αναγνώστες μας που βαδίζουν όλοι σε αυτόν τον δρόμο της αυτοβελτίωσης;

Να συνεχίσετε για πολλά ακόμα χρόνια. Για μένα η συνειδητότητα είναι ο μόνος τρόπος να βαδίσουμε στα χνάρια του:

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρχει σωματική και ψυχική υγεία και εσείς με το περιοδικό και τον ΙΣΤΟΤΟΠΟ μας δείχνετε αυτόν τον δρόμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Και επειδή η αναπνοή από ότι μου είπες είναι το κεντρικό σας θέμα εύχομαι μετά από 3 χρόνια απομόνωσης και συγκαλυμμένης ανάσας, πως ήρθε η στιγμή να ανασάνουμε και να επιστρέψουμε στον τρόπο ζωής που ταιριάζει στον Έλληνα.

Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

13 χρόνια μαζί!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης