LifeΆνθρωποιΓιάννης Μπουτάρης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Γιάννης Μπουτάρης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Σήμερα ο δήμος δεν είναι φιλικός προς τους πολίτες! Γιάννης Μπουτάρης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Το όνομα του είναι συνυφασμένο με την οινική επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, αλλά και με τη δράση του στον Αρκτούρο, την περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, στο Νυμφαίο Φλωρίνης. Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, νεοεκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλάει στο Natura NRG για την αγαπημένη του πόλη, αλλά και τις προοπτικές της μέσα από λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και βασίζονται στον εθελοντισμό και την καινοτομία.

«Για να παρακινηθεί ο πολίτης να κάνει πράγματα για την πόλη του, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί ένας κρίκος… μία σύνδεση, ανάμεσα σε αυτόν και στην πόλη», σημειώνει, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη σημασία που δίνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο κίνημα του εθελοντισμού. «Απαιτείται η δημιουργία ομάδων εθελοντών, όπου με τη σωστή οργάνωση ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα μπορεί να προσφέρει για τη γειτονιά του και όχι μόνο!

Μιλάει χωρίς περιστροφές και προπάντων χωρίς τη διάθεση να στρογγυλέψει τα πράγματα! «Ο δήμος της Θεσσαλονίκης σήμερα δεν είναι φιλικός προς τους πολίτες του! Αυτό πρέπει να αλλάξει…» σημειώνει, ενώ θέτει ως στόχο τη δημιουργία μίας πόλης που θα την αγαπούν οι κάτοικοί της και θα προσπαθούν να μην την βρωμίζουν…»

Ένα μεγάλο θέμα για το νέο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης είναι να καταφέρει να εντάξει την ανακύκλωση στη φιλοσοφία των πολιτών. «Σήμερα η ανακύκλωση δεν ξεπερνάει το 1%, είναι σαν να μην υπάρχει!» σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας: «Άμεσος στόχος μας είναι η σύμβαση με την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης και η προώθηση των δυνατοτήτων που απορρέουν από αυτήν τη συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σύνολο των απορριμμάτων, το 60% μπορεί να ανακυκλωθεί». Σε αυτό το επίπεδο ο κ. Μπουτάρης κάνει λόγο και για τα αντισταθμιστικά οφέλη που μπορεί να υπάρξουν από τη διεύρυνση του ποσοστού ανακύκλωσης τόσο από τα οικιακά απορρίμματα όσο και από τα μαγαζιά. «Θα υπάρξει άμεση σχέση ανάμεσα στα δημοτικά τέλη και τον όγκο των σκουπιδιών, που θα προκύπτουν από κάθε επιχείρηση. Επίσης, υπάρχει η σκέψη ακόμη και της επιβολής προστίμων, εάν αυτά τα απορρίμματα δεν είναι συμπιεσμένα, καταλαμβάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο.

Πράσινη πόλη

Στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής αλλά και της παράλληλης πράσινης… ματιάς, μία σκέψη του νέου δημάρχου, όπως μάς την αναλύει είναι η δημιουργία συμμετοχικών κήπων στις γειτονιές. «Μία σκέψη είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΚΑΠΗ, να καλλιεργούν ένα μικρό χώρο, είτε αυτός είναι μέσα σε κάποιο πάρκο, είτε όπου αλλού υπάρχει η δυνατότητα κι έτσι να αισθάνονται πιο δημιουργικοί, πιο δυναμικοί!  Ξαναζωντανεύει ο άνθρωπος, όταν του δώσεις το έναυσμα να ασχοληθεί με μία εργασία. Εκτός βέβαια από αυτήν την περίπτωση θα προωθήσουμε την ιδέα των συμμετοχικών κήπων και για τους νεότερους κατοίκους αυτής της πόλης».

Όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Μπουτάρης αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Δεδομένου ότι ο δήμος μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι 4 εκατ. ευρώ από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ από κοινού με το πανεπιστήμιο, είτε στις ταράτσες του πανεπιστημίου είτε στο δημαρχείο είτε σε σχολεία. Το πρόγραμμα μάλιστα αυτό υπάρχει σκέψη να διευρυνθεί και στους πολίτες με ανταποδοτικό όφελος για τους μικροεπενδυτές.

Αρκτούρος. Νέο κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν στο Νυμφαίο Φλώρινας τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή. Κατά την τελετή ο κ. Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως ο «Αρκτούρος» εκτός από την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με την άγρια ζωή, έχει στους στόχους του την ανάδειξη μιας «άλλης» Ελλάδας, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή. Το Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του Ιδρύματος «Σταυρός Νιάρχος» και σε συνεργασία με την κοινότητα Νυμφαίου και απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και με διαφορετικά επίπεδα γνώσεων στα θέματα που πραγματεύεται. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τη βιολογία, την οικολογία και την προστασία της καφέ αρκούδας προέκυψαν από την έρευνα και μελέτη της επιστημονικής ομάδας του «Αρκτούρου». Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης θα λειτουργεί καθημερινά για τους επισκέπτες και τα σχολεία από τις 10.00 ως τις 19.00 και τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Πηγή: Natura NRG τεύχος 12

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης