ΕυεξίαBody and mindΓιατί αγαπάμε τη Γιόγκα Νίντρα… και σας την προτείνουμε!

Γιατί αγαπάμε τη Γιόγκα Νίντρα… και σας την προτείνουμε!

Επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από μια γεμάτη μέρα, πόσες φορές δεν έχετε πει «Χρειάζομαι λίγη χαλάρωση»; Με τη λέξη χαλάρωση οι περισσότεροι φαντάζονται τον εαυτό τους ξαπλωμένο σε μια πολυθρόνα με μια κούπα καφέ ή με ένα ποτό μπροστά από την τηλεόραση. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι δραστηριότητες έχουν ως μόνο στόχο να διεγείρουν τις αισθήσεις μας ακόμη περισσότερο και να μας απομακρύνουν από τη γνήσια και βαθιά χαλάρωση.

της Maja Zilih, Yoga Alliance International Experienced Registered Yoga teacher,

ιδρύτρια του Athens Yoga Center

Η Γιόγκα προσφέρει μια τεχνική πραγματικής χαλάρωσης με πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Τι είναι λοιπόν η Γιόγκα Νίντρα, ή Διαυγής Χαλάρωση;

Γιόγκα Νίντρα ή Διαυγής Χαλάρωση είναι μια θεραπευτική συστηματική μέθοδος βαθιάς χαλάρωσης που κάνουμε συνήθως στο τέλος του μαθήματος γιόγκα για 10-15 λεπτά, ή ως ξεχωριστή πρακτική διάρκειας 35-50 λεπτών. Χαλαρώνει το σώμα και φέρνει το νου σε κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και αρμονίας. Καθώς είναι μια πρακτική όπου κανείς παραμένει μεταξύ ξύπνιας και κατάστασης ύπνου, διευκολύνει την πρόσβασή μας στον υποσυνείδητο νου. Η γιόγκα νίντρα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη Δύση ως μορφή διαλογισμού και θεραπείας.

Τι συμβαίνει στη διαυγή χαλάρωση;

Ο νους ησυχάζει και απελευθερώνεται η ψυχοσωματική ένταση. Μετά από κάποια ώρα η καρδιά αρχίζει να χτυπάει αργά, η αναπνοή γίνεται πολύ λεπτή, και ο νους βαθιά ήρεμος. Γι’αυτό η διαυγής χαλάρωση αποκαλείται και ψυχικός ύπνος, πολύ πιο θεραπευτικός από τον κανονικό, υποσυνείδητο ύπνο. Στο πλαίσιο ενός μαθήματος διαυγούς χαλάρωσης ο δάσκαλος χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών, όπως περιφορά της επίγνωσης στα μέρη του σώματος, ανάπτυξη επίγνωσης σώματος, χώρου, αναπνοής, ενέργειας και καθοδηγούμενους οραματισμούς.

yogaΟφέλη της Γιόγκα Νίντρα

-Μείωση στρες
-Ανάπτυξη της μνήμης
-Διεύρυνση των γνώσεων & της δημιουργικότητας
-Συγκέντρωση του νου
-Βελτίωση της ποιότητας ύπνου

Γιόγκα Νίντρα για όλους

Δεν χρειάζεται να κάνετε γιόγκα ή διαλογισμό, για να απολαύσετε τα οφέλη της γιόγκα νίντρα. Πρόκειται για μια τεχνική που διδάσκεται κατά κύριο λόγο σε ξαπλωτή θέση γι’ αυτό και προτείνεται σε άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης.

Η προέλευση της τεχνικής

Ο όρος προέρχεται από δύο σανσκριτικές λέξεις, «γιόγκα» που σημαίνει ενότητα και «νίντρα» που σημαίνει ύπνος. Η προέλευση αυτών των τεχνικών εντοπίζεται στα Puranas, αρχαία Ινδική γραφή που χρονολογείται τον 3ο – 5ο αιώνα μ.Χ. Η επίσημη ονομασία «Yoga Nidra» προσδιορίζεται με σαφήνεια από τον Adya Sankaracharya στο κείμενό του “Yoga Tadavali”. Το κείμενο «Hatha Yoga Pradipika» επίσης χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο σε διαφορετικό πλαίσιο. Αργότερα, Yogis της σύγχρονης εποχής, όπως ο Swami Rama, ο Swami Satyananda και ο Pandit Sriram Sharma Acharya ανέπτυξαν τις δικές τους τεχνικές, οι οποίες σήμερα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Πλέον αρκετές επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτήν την τεχνική διεξάγονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Τι είναι το sankalpa;

Ένα σημαντικό στοιχείο της γιόγκα νίντρα είναι το Sankalpa- η απόφαση ως σπόρος της αλλαγής. Το να αποφασίσουμε κάτι – π.χ. ότι θα κόψουμε το κάπνισμα – στο συνειδητό επίπεδο, ενώ ο υποσυνείδητος νους αντιστέκεται είναι συνήθως ατελέσφορο. Στη γιόγκα νίντρα όμως έχουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο και η απόφαση που θέτουμε σε μορφή μιας μικρής θετική πρότασης αποτυπώνεται στον υποσυνείδητο νου. Αυτό καθίσταται εφικτό, επειδή ο νους είναι σε μια κατάσταση δεκτική και ευαίσθητη στην αυθυποβολή. Προχωρούμε έτσι στη θετική πρόταση με συναίσθηση και μεγάλη δύναμη θέλησης. Με τακτική πρακτική  οι αλλαγές αυτές που επιθυμούμε εκδηλώνονται στη ζωή μας. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να αφορούν τη συμπεριφορά μας προς τον εαυτό ή προς τους άλλους, τις επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις μας, την κατάσταση της σωματικής ή διανοητικής μας υγείας κ.λπ.
Εάν δουλεύουμε με κάτι συγκεκριμένο, π.χ. με τη συνήθεια του καπνίσματος ή με κάποια εμμονή ή με την υπερβολική συναισθηματική εξάρτηση από άλλους ανθρωπους,  μπορούμε να χρισιμοποιήσουμε το sankalpa.

Γιόγκα Νίντρα- η ευδαιμονική χαλάρωση*

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκοιμιούνται χωρίς να απαλλαγούν από τις εντάσεις τους,
Αυτό ονομάζεται νίντρα.
Νίντρα σημαίνει ύπνος, ασχέτως του τι και πώς,
Αλλά γιόγκα νίντρα σημαίνει ύπνος απαλλαγμένος από όλα τα βάρη,
Και είναι, στο σύνολό του, μιας ευδαιμονικής, ανώτερης ποιότητας.

Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

*Το απόσπασμα του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι προέρχεται από το βιβλίο: Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι. Γιόγκα Νίντρα. Θεσσαλονίκη: Garuda Hellas Α.Ε., 2009.

Πηγή: NaturaNrg #55

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code