ΥγείαΑσθένειες & ΘεραπείεςΓιατί δεν αρκεί οι εξετάσεις μας να είναι «καλές»;

Γιατί δεν αρκεί οι εξετάσεις μας να είναι «καλές»;

Τα προβλήματα της υγείας μας –σωματικά, ψυχικά και διανοητικά- μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα με έξυπνες εξετάσεις και να θεραπευθούν με φυσικούς τρόπους.

Δηλαδή με βελτιώσεις στις συνήθειες και στον τρόπο σκέψης, με ορμονικά έξυπνη διατροφή, με φυσικά θρεπτικά,  θεραπευτικά, ορμονικά έξυπνη άσκηση και άλλες στρατηγικές κινήσεις. Ας δούμε πώς…

Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, Ιατρός Αντιγήρανσης & Προαγωγής Υγείας

Η ιατρική αντιγήρανσης προτείνει έξυπνες, επίκαιρες εξετάσεις με αυστηρότερη ερμηνεία τους για το καλό του εξεταζόμενου. Μιλάμε για νέες, πρωτοποριακές  αλλά και για τις  κλασικές συμβατικές εξετάσεις, όπως του αίματος κ.ο.κ, με νέους, πιο ευαίσθητους δείκτες και με πιο επίκαιρη ερμηνεία. Στις εξετάσεις αυτές ενδιαφερόμαστε για τα «ιδανικά όρια» -αυτά που οι έρευνες δείχνουν ότι συνεπάγονται περισσότερη και ποιοτικότερη ζωή-  κι όχι απλά για τις ανώτερες και κατώτερες «φυσιολογικές» τιμές.

Γενικά, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η υγεία μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ακόμη κι αν  οι τιμές των εξετάσεων είναι «φυσιολογικές». Τα «φυσιολογικά» όρια προκύπτουν από τις μετρήσεις που συνήθως βρίσκει ένα εργαστήριο στο 95% των προσερχομένων να εξεταστούν, ωστόσο λίγοι από αυτούς είναι πραγματικά υγιείς! Για παράδειγμα, με την υψηλότερη «φυσιολογική» ομοκυστεΐνη διατρέχουμε τετραπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή ή εγκεφαλική προσβολή απ’ ό,τι με τη χαμηλότερη «φυσιολογική»!

Με σωστό προγραμματισμό και σύστημα μπορούμε να «χάσουμε» έως και 30 χρόνια πραγματικής ηλικίας, διατηρώντας την αντίστοιχη ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς, πολλές φορές δεν γίνονται οι εξετάσεις που πρέπει, ενώ από αυτές που γίνονται, είναι πολύ διαφορετικό το να έχουμε «φυσιολογικά» αντί για ιδανικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενώ είναι απολύτως τεκμηριωμένοι και θεωρούνται η τελευταία λέξη της Ιατρικής, στην καθημερινή ζωή συχνά  υποτιμούνται. Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα για μια σωστή διάγνωση είναι η καλή κλινική εξέταση του ασθενούς. O γιατρός με την εικόνα, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τα παράπονα και τα συμπτώματα, αποκαλύπτει πολλές φορές πράγματα που οι άλλες εξετάσεις από μόνες τους δεν θα κατάφερναν (και συχνά, δεν καταφέρνουν) να αποκαλύψουν.

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα ιδανικά όρια για κάποιες από τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματος. Επίσης, τι κινδύνους μπορεί να σημαίνουν τυχόν παρεκκλίσεις από αυτά. Όπου είναι εφικτό, παραθέτουμε και συμβουλές αντιμετώπισης των διαγνωσθέντων προβλημάτων, οι οποίες ωστόσο δεν αντικαθιστούν την πάντα αναγκαία ιατρική καθοδήγηση:

 Πώς μεταφράζεται σε πεσμένη άμυνα για τον οργανισμός

– Χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (κάτω από 4.500) ή/ και
– Υψηλό ποσοστό λεμφοκυττάρων (πάνω από 35%) ή/και
– Υψηλό ποσοστό μονοκυττάρων ή ηωσινόφιλων (κοντά στα άνω ή πάνω από τα άνω «φυσιολογικά») ή/και
– Θετικά αντισώματα ΑΝΑ ή/και
– Ρευματοειδής παράγων (RA ή RF) κοντά ή άνω από τα άνω «φυσιολογικά» ή/και
– Υψηλές ανοσοσφαιρίνες Ιg E (κοντά η πάνω από τα άνω «φυσιολογικά»)

Όλα αυτά μεταφράζονται σε πεσμένη άμυνα για τον οργανισμό. Το ανοσολογικό σύστημα ανεπαρκεί και υπεραντιδρά χωρίς πραγματικό λόγο ή καθίσταται ευάλωτο στους πραγματικούς «εχθρούς», που προκαλούν υποκλινικές («σιωπηλές») λοιμώξεις.

Σε τι να δώσετε σημασία

Χρειάζεται να ελέγξετε με σωστά κριτήρια για κρυφή θυρεοειδική ανεπάρκεια ή έλλειψη της δικής σας ενδογενούς κορτιζόλης. Και τα δύο αυτά ορμονικά κυκλώματα είναι η ραχοκοκκαλιά του «αμυντικού» συστήματος. Επίσης, ελέγξτε την ορμόνη  DHEA και οι γυναίκες την προγεστερόνη σας στη σωστή ημέρα του κύκλου (μέσο της δεύτερης φάσης). Λάβετε φυσικά θεραπευτικά, όπως ειδικά μανιτάρια, πρωτόγαλα, γλυκόριζα, βιταμίνη Α, καροτίνη, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σύμπλεγμα βιταμίνης C κ.ά. Ελέγξτε τη σχέση Ω3 και Ω6 λιπαρών του οργανισμού σας και κοιμηθείτε τη νύχτα 7 ½ ώρες.

Ισορροπήστε  τις ορμόνες σας με φυσικούς τρόπους, υπό τη σωστή ιατρική καθοδήγηση.

Κάντε ασκήσεις αντιστρές, μην σκοτίζεστε για μικροπράγματα και φροντίστε να τρώτε ορμονικά «έξυπνα».

Επίσης προσέξτε τα παρακάτω

– Υψηλός όγκος ερυθρών αιμοσφαιρίων – MCV και ΜCH-  κοντά ή πάνω από τα άνω «φυσιολογικά» όρια.
Σημαίνει ότι υπάρχει τάση για μεγαλοβλαστική αναιμία. Μάλλον σας λείπει βιταμίνη Β12 ή/ και φυλλικό οξύ. Ελέγξτε τα επίπεδά τους, που ιδανικά πρέπει να είναι κοντά ή να υπερβαίνουν τα άνω «φυσιολογικά». Η έλλειψη Β12 και φυλλικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο για τις πιο φονικές αρρώστιες σήμερα. Αν χρειαστεί, λοιπόν, λάβετε Β12 και φυλλικό οξύ από λαχανικά, κρέας όλων και σχετικά σκευάσματα.

– Αναιμία ή προ-αναιμία με χαμηλό αιματοκρίτη (HCT) ή/και αριθμό ερυθρών (RBC) ή/και αιμοσφαιρίνη (HGB), δηλαδή κοντά ή κάτω από τα «φυσιολογικά» όρια.  

Σημαίνει ότι τα κύτταρα και τα όργανά σας  δεν οξυγονώνονται και δεν τρέφονται σωστά -άρα πέφτει η απόδοσή τους. Αυτό μεταφράζεται σε σαφή κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο, πολλαπλή ορμονική ανεπάρκεια αλλά και εξασθένιση του αμυντικού σας συστήματος. Η διόρθωση των αιτίων με φυσικούς τρόπους επιβάλλεται, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: NaturaNrg #07

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code