ΕυεξίαFitnessΓιατί η cardio προπόνηση είναι σημαντική;

Γιατί η cardio προπόνηση είναι σημαντική;

Πόση αερόβια άσκηση χρειάζεστε; Ποια τα οφέλη της για τον οργανισμό και το σώμα; Πώς μπορείτε να φτάσετε στην αερόβια καύση; Γιατί η cardio προπόνηση είναι σημαντική;

Μάθετε για τα οφέλη της cardio προπόνησης και λάβετε συμβουλές από τους ειδικούς για τρόπους ενσωμάτωσης της αερόβιας άσκησης στη ζωή σας. Γιατί η cardio προπόνηση είναι σημαντική;

του Χάρη Μπίτζα, Personal Trainer & Fitness Coach

Η αερόβια άσκηση (Cardio) είναι η άσκηση που προκαλεί την κίνηση των μυών και απαιτούν οξυγόνο. Αερόβια σημαίνει «με οξυγόνο». Με άλλα λόγια, περιλαμβάνει τα είδη των ασκήσεων που αυξάνουν προσωρινά τους καρδιακούς παλμούς. Γι’ αυτό, η αεροβική ονομάζεται αλλιώς και καρδιαγγειακή άσκηση. Γιατί η cardio προπόνηση είναι σημαντική; Η cardio περιλαμβάνει αναρίθμητες μορφές προπόνησης, γίνεται συνήθως σε μέτριο επίπεδο έντασης σε μια σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις και με συγκρατημένο ρυθμό είναι μία αερόβια άσκηση.

Παραδείγματα αερόβιας άσκησης

Περπάτημα, κολύμπι, τρέξιμο, ποδηλασία, ποδόσφαιρο. Ωστόσο μπορούμε να εκτελούμε αερόβια άσκηση ακόμα και με ασκήσεις με το βάρος του σώματός μας, εφόσον πραγματοποιούνται με ήπια ένταση και μεγάλη διάρκεια.

Γιατί, όμως, συνιστάται η αερόβια άσκηση άσκηση;

Ζούμε σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει η καθιστική ζωή και η υποκινητικότητα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σιγά-σιγά σε βιολογική παρακμή. Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η αερόβια άσκηση. Και αυτό γιατί με την αερόβια άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζονται όχι μόνο οι μύες αλλά και το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις, γνωστές ως cardio, είναι αυτές οι ασκήσεις που αυξάνουν τόσο τον καρδιακό ρυθμό όσο και το ρυθμό αναπνοής. Η cardio αυξάνει την καρδιοαναπνευστική μας αντοχή, οπότε είμαστε σε θέση να κάψουμε περισσότερες θερμίδες, καθώς ενισχύουμε το μεταβολισμό μας και ενισχύουμε την καρδιά και τους πνεύμονες. Eπίσης, μειώνει επίσης τα επίπεδα ορμονών του στρες και, καθώς απελευθερώνουμε ενδορφίνες, μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Διάβασε επίσης Χάστε βάρος και πόντους με τα βάρη

Οφέλη από ασκήσεις cardio

Η τακτική cardio προπόνηση θα σας φέρει πολλά οφέλη για την υγεία:

⇒Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Η αερόβια άσκηση συνιστάται από την American Heart Association και από τους περισσότερους γιατρούς σε άτομα με ή σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση δυναμώνει την καρδιά σας και την βοηθά αποτελεσματικά να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσει τις αρτηρίες σας καθαρές αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) και μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) στο αίμα.

Αν θέλετε συγκεκριμένα να μειώσετε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, στοχεύστε σε 40 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έως έντονης έντασης μεταξύ 3 και 4 φορές κάθε εβδομάδα.

⇒Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

⇒Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας ταυτόχρονα το σωματικό βάρος σε έλεγχο. Σε μια μελέτη για άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οποιαδήποτε μορφή κίνησης, είτε αεροβική είτε αναερόβια, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

⇒Μειώνει τα συμπτώματα άσθματος

Η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άσθμα να μειώσουν τόσο τη συχνότητα όσο και τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα μορφή άσκησης εάν έχετε άσθμα. Ο προσωπικός σας γιατρός θα είναι σε θέση να σας προτείνει συγκεκριμένες δραστηριότητες ή προφυλάξεις που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ασφαλή κατά την άσκηση.

⇒Μειώνει το χρόνιο πόνο

Εάν έχετε χρόνιο πόνο στην πλάτη, η καρδιαγγειακή άσκηση – συγκεκριμένα δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως κολύμβηση ή αερόμπικ στο νερό – μπορεί να σας βοηθήσει. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, το οποίο μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον χρόνιο πόνο στην πλάτη.

⇒Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας εξέτασαν γυναίκες που ασκούνται και γυναίκες που κάνουν ως επί το πλείστον καθιστική ζωή, για να παρατηρήσουν τον αντίκτυπο της άσκησης στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Μια ομάδα ασκήθηκε σε διάδρομο για 30 λεπτά. Μια άλλη ομάδα έκανε μια έντονη δραστηριότητα πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Η τελευταία ομάδα δεν ασκήθηκε. Όλες οι γυναίκες έκαναν εξέταση αίματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτές τις ασκήσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτική και μέτρια αερόβια άσκηση αυξάνει ορισμένα αντισώματα στο αίμα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες. Αυτό ενδυναμώνει τελικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ομάδα των γυναικών που έκανε καθιστική ζωή δεν είδε βελτίωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τα επίπεδα κορτιζόλης τους ήταν πολύ υψηλότερα από αυτά των ενεργών ομάδων.

⇒Σας βοηθά να χάσετε βάρος

Συμβάλλει στο κάψιμο πολλών θερμίδων ενώ επιταχύνει το μεταβολισμό σας. Αποβάλλει το σωματικό λίπος. Οι ασκήσεις cardio βελτιώνουν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς μειώνεται η ποσότητα του σωματικού λίπους.

→ Διάβασε επίσης Αύξησε τον μεταβολισμό σου! Κάψε περισσότερες θερμίδες!

Ποια είναι η καλύτερη cardio άσκηση;

running

Αυτή που σας αρέσει περισσότερο! Εάν επιλέξετε μια δραστηριότητα που πραγματικά σας αρέσει, θα αισθανθείτε μεγαλύτερο κίνητρο και θα είστε πιο αφοσιωμένοι.

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Το γρήγορο περπάτημα ή το κολύμπι είναι παραδείγματα μέτριας δραστηριότητας. Το τρέξιμο ή η ποδηλασία είναι παραδείγματα έντονης δραστηριότητας.

πηγή: Νatura nrg T. 115

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης