Γνωρίζετε ότι ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα; Και όχι μόνο αυτό. Περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά, που σχετίζονται με τη σωστή ανάπτυξη των οστών, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ψευδάργυρο.
♦ της Έφης Παφίλη
Επιπλέον, το γιαούρτι χάρη στα προβιοτικά τα «φιλικά» βακτήρια που περιέχει δρα προστατευτικά για το έντερο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χορήγηση των ζωντανών αυτών μικροοργανισμών σε επαρκείς ποσότητες έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Ακόμη, το γιαούρτι, με βάση τις επιστημονικές έρευνες φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να προφυλάσσει από κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. της ουροδόχου κύστης).
Γιατί είναι καλύτερα ανεκτό από το γάλα;
Στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλακτος (λακτόζη) ζυμώνονται (δίνουν το γαλακτικό οξύ, που ευθύνεται και για τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση του γιαουρτιού), και έτσι, ως προϊόν ζύμωσης, το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο.
Γι’ αυτόν το λόγο τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, τις περισσότερες φορές μπορούν να καταναλώσουν ευκολότερα το γιαούρτι και να μη στερηθούν έτσι το απαραίτητο για τον οργανισμό ασβέστιο.
πηγή: www.naturanrg.gr