Αρχική Δίαιτα & Αδυνάτισμα Γιατί παχαίνετε χωρίς να τρώτε; Ορμόνες – Κακή κυκλοφορία αίματος – Προβλήματα...

Γιατί παχαίνετε χωρίς να τρώτε; Ορμόνες – Κακή κυκλοφορία αίματος – Προβλήματα εντέρου;

Οι ορμόνες. Η αργή κυκλοφορία του αίματος. Οι ιδιοτροπίες του εντέρου. Το αποτέλεσμα; Η ζυγαριά δείχνει δύο κιλά παραπάνω. Όμως, ψυχραιμία: δεν έχετε παχύνει. Πρόκειται για ένα απλό πρήξιμο, το οποίο μπορείτε εύκολα να διώξετε: με μασάζ, αφεψήματα και άλλες γλυκές θεραπείες.

Έχει περάσει ένας μήνας που αποφεύγετε τα γλυκά και τα αλλαντικά για να καταφέρετε να βρεθείτε σε τέλεια φόρμα, πριν τις διακοπές, αλλά η ζυγαριά σάς δείχνει 2 κιλά περισσότερο και έχει κάνει το ηθικό σας κομμάτια.

Η προγεστερόνη συγκρατεί περισσότερα υγρά στους ιστούς

Στην πρώτη φάση του κύκλου, δηλαδή αμέσως μετά την έμμηνο ρύση, τα οιστρογόνα σάς χαρίζουν μία καλή διάθεση, ένα «στραγγισμένο» σώμα και ένα νεανικό και φωτεινό πρόσωπο. Αντιθέτως, στη δεύτερη φάση, η προγεστερόνη, καθώς εργάζεται για να προετοιμάσει το σώμα για μία πιθανή εγκυμοσύνη, κάνει το δέρμα σας θαμπό και συγκρατεί περισσότερα υγρά στους ιστούς: γι’ αυτό πρήζεστε και παίρνετε βάρος. Και κατά συνέπεια, οι φούστες και τα παντελόνια δεν κλείνουν στη μέση, τα παπούτσια στενεύουν τα πόδια και οι σακούλες κάτω από τα μάτια βαραίνουν το βλέμμα.

Αισθάνεστε σαν μπαλόνι …

Δεν φταίνε όμως μόνο οι ορμόνες. Συχνά, η κατακράτηση υγρών, όταν σας συνοδεύει όλο το μήνα και όχι μόνο πριν την έμμηνο ρύση, είναι το αποτέλεσμα μιας διατροφής που στερείται πρωτεϊνών. Αν καταναλώνετε λίγο κρέας, ψάρι και όσπρια, τότε το συκώτι σας κουράζεται πολύ για να παράγει τη λευκωματίνη, μία πρωτεΐνη που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα. Όταν στερείστε λευκωματίνης, τότε το αίμα δεν καταφέρνει να αποσύρει τα υγρά από τους ιστούς και το νερό παραμένει παγιδευμένο στα σημεία ανάμεσα στα κύτταρα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε σαν μπαλόνι.

Ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας για το πρήξιμο μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση άλατος ή γλυκών, τυχόν προβλήματα κυκλοφορίας, ή ένα ελάχιστο γυμνασμένο μυϊκό σύστημα. Παρακάτω, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για το ξεπρήξιμο του προσώπου, της κοιλιάς και των ποδιών, βασισμένες στη σωστή διατροφή, τη φυτοθεραπεία και το λεμφικό μασάζ.

ΠΡΟΣΩΠΟ: Η προγεστερόνη προκαλεί πρήξιμο

Για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών, κοιμηθείτε το βράδυ με ένα ψηλό μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι. Και στο βραδινό καταναλώστε αρκετές πρωτεΐνες.

Ξυπνήσατε το πρωί με πρησμένο πρόσωπο και σακούλες κάτω από τα μάτια; Πρώτα από όλα, σκεφτείτε σε ποια φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου βρίσκεστε. Αν μένουν λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση, τότε μπορεί να ευθύνονται οι ορμόνες, και πιο συγκεκριμένα η προγεστερόνη, η οποία χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και ευνοεί την κατακράτηση υγρών στους ιστούς.

 • Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται και σε μία κρέμα ειδικά για την περιοχή γύρω από τα μάτια, η οποία λόγω της πολύ πλούσιας και πυκνής σύνθεσής της έλκει νερό στην επιφάνεια της δέρματος. Ή στο γεγονός ότι κοιμηθήκατε μπρούμυτα σε πολύ χαμηλό μαξιλάρι, κάτι που εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Ή ακόμα στο φαγητό που καταναλώσατε το προηγούμενο βράδυ. Για να μπορέσετε πάντως να αποκαταστήσετε το πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσετε αν πρόκειται για πραγματικό πρήξιμο ή για λίπος.
 • Όταν οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι τη μία μέρα έντονες, και την άλλη όχι, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία: η αιτία είναι η κατακράτηση υγρών. Αν όμως τις έχετε μόνιμα, τότε μάλλον οφείλονται στη συγκέντρωση λίπους κάτω από τα βλέφαρα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν έχετε άλλη επιλογή: για να τις εξαφανίσετε, θα πρέπει να καταφύγετε στο νυστέρι ενός πολύ καλού πλαστικού χειρούργου!
 • Για να καταπολεμήσετε το πρήξιμο, αντιθέτως, έχετε στη διάθεσή σας πολύ περισσότερα – και πιο ανώδυνα – όπλα. Από το λεμφικό μασάζ που είναι καλό να το πραγματοποιείτε τις πρωινές ώρες, μόλις ξυπνήσετε και πριν απλώσετε οποιοδήποτε καλλυντικό στην επιδερμίδα σας, μέχρι τα προϊόντα φυτοθεραπείας, που τονώνουν τη λειτουργία των νεφρών και ευνοούν την απομάκρυνση των υγρών. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε στο εξής ένα σχετικά ψηλό μαξιλάρι, για να βοηθάτε την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά και της λέμφου προς τους αδένες που βρίσκονται στη βάση του λαιμού και κάτω από τη γνάθο.
 • Καταλυτικό ρόλο μπορεί να παίξει ακόμα η διατροφή. Στο δείπνο, προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως λευκό κρέας και ψάρι. Χρησιμεύουν στη δημιουργία λευκωματίνης, που επιτρέπει στο αίμα να αποσύρει το νερό από τους ιστούς. Αποφύγετε αντιθέτως τους υδατάνθρακες (συγκρατούν το νερό), καθώς και τα τυριά και τα αλλαντικά, γιατί περιέχουν πολύ νάτριο, έναν από τους κύριους υπεύθυνους για την κατακράτηση των υγρών.

Δοκιμάστε το μασάζ που ξεπρήζει τα βλέφαρα

 • Πρώτα από όλα, θα πρέπει να «στραγγίξετε» τους λεμφαδένες (εκεί όπου συγκεντρώνεται η λέμφος), οι οποίοι βρίσκονται στη βάση του λαιμού. Ακουμπήστε το δεξί χέρι κάτω από το αριστερό σας αυτί και πραγματοποιήστε 5 ελαφριές ρυθμικές πιέσεις με τα τρία κεντρικά σας δάχτυλα. Στη συνέχεια, κινήστε το χέρι λίγο πιο χαμηλά και επαναλάβετε τις 5 πιέσεις. Συνεχίστε έτσι αργά μέχρι να φτάσετε στο οστό της κλείδας.
 • Στη συνέχεια, προχωρήστε στην πίσω περιοχή του λαιμού. Ακουμπήστε το δεξί χέρι στην αριστερή πλευρά του αυχένα (για να τα καταφέρετε, θα πρέπει να στρίψετε ελαφρώς το κεφάλι σας προς τα δεξιά) και επαναλάβετε τις ρυθμικές πιέσεις κινώντας τα δάχτυλά σας σταδιακά προς τα κάτω. Πραγματοποιήστε τις ίδιες κινήσεις και στη δεξιά πλευρά του λαιμού και του αυχένα, χρησιμοποιώντας το αριστερό σας χέρι.

massage-matia-gynaika

 • Τώρα, είναι ή ώρα για το μασάζ του προσώπου. Ακουμπήστε τα τρία κεντρικά δάχτυλα και των δύο χεριών σας στη βάση του πηγουνιού και τραβήξτε προς τα κάτω ασκώντας μία ελαφριά πίεση (η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ρυθμική). Έπειτα, μετακινήστε λίγο τα δάχτυλά σας προς το πλάι, ακολουθώντας πάντα τη γραμμή του πηγουνιού, και επαναλάβετε την πίεση προς τα κάτω. Συνεχίστε κατ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι να φτάσετε στα αυτιά. Έπειτα, βάλτε τα δάχτυλά σας στο κέντρο του πάνω χείλους και τραβήξτε το και αυτό προς τα κάτω.
 • Επαναλάβετε το μασάζ κινώντας τα χέρια σας σταδιακά προς τα αυτιά. Θυμηθείτε ότι οι κινήσεις των δαχτύλων θα πρέπει να πηγαίνουν πάντα από ψηλά προς τα χαμηλά, για να απομακρύνουν τη λέμφο από τους αδένες που υπάρχουν κάτω από το σαγόνι. Τέλος, επικεντρωθείτε στην περιοχή κάτω από τα μάτια: ξεκινήστε από το κέντρο του προσώπου, στη βάση της μύτης, και κινηθείτε σιγά-σιγά προς τα έξω, ακολουθώντας τη φορά των ζυγωματικών σας. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να ασκείτε πιέσεις προς το σαγόνι.

 Φυτοθεραπεία 

 • Αποσυμφορητικές κομπρέσες με βάση τον κρίνο. Προετοιμάστε ένα μίγμα με 50 γραμ. άνθη κρίνου και 50 γραμ. φύλλα αμαμηλίδας. Βάλτε δύο κουταλάκια από το μίγμα σε μία μικρή χύτρα και προσθέστε 400ml βραστό φυσικό μεταλλικό νερό. Αφήστε το για 15 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το. Όταν κρυώσει το εκχύλισμα, χρησιμοποιήστε το για να κάνετε κομπρέσες με βαμβάκι στα μάτια. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα εξαφανιστούν οι σακούλες που βαραίνουν το βλέμμα σας.
 • Αφέψημα με μαύρο φραγκοστάφυλο. Αγοράστε από ένα κατάστημα βοτάνων ένα μίγμα από 60 γραμ. φύλλα orthosyphon, 20 γραμ. φύλλα από μαύρο φραγκοστάφυλο και 20 γραμ. από ρίζες ονωνίδης. Βάλτε μία κουταλιά από το μίγμα σε ένα φλιτζάνι τσαγιού και προσθέστε 200ml βραστό νερό. Αφήστε το για 15 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το. Πιείτε ένα φλιτζάνι το πρωί και ένα το βράδυ. Μειώνει την κατακράτηση υγρών.

ΚΟΙΛΙΑ: Το στρες καταπονεί το έντερο

Για να καταλαγιάσετε τα νεύρα σας, μπορείτε να καταφύγετε στις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών, αλλά και στο αυτο-μασάζ. Έτσι, καθώς θα περιποιείστε το σώμα σας, θα χαλαρώνετε και το πνεύμα σας.

Όταν έχετε νευρικότητα, η κοιλιά σας έχει την τάση να πρήζεται και να γίνεται σκληρή σαν καρπούζι; Μάλλον ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία αυτών που υποφέρουν από ερεθισμό στο κόλον. Αυτός είναι ένας τρόπος του οργανισμού να εκδηλώνει την αντίδρασή του, και δυστυχώς θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτό, καθότι δεν υπάρχουν συμβουλές και θεραπείες που να μπορούν να εφαρμοστούν από όλους.

 • Αν έχετε ευαίσθητο έντερο, τότε είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα όσπρια και τις ίνες και να δείξετε μία ιδιαίτερη προτίμηση στα προβιοτικά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το γιαούρτι. Ωστόσο, πέρα από αυτόν τον απλό κανόνα, θα πρέπει να ψάξετε μόνοι σας να καταλάβετε ποια είναι τα τρόφιμα που ενοχλούν το έντερό σας και να τα αποκλείσετε (τουλάχιστον προσωρινά) από τη διατροφή σας.
 • Για να ηρεμήσετε τα νεύρα και την ένταση που συγκεντρώνεται στην κοιλιά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής αφέψημα: ανακατέψτε 40 γραμ. λευκής πασσιφλόρας με 15 γραμ. καρπούς από πράσινο γλυκάνισο, 5γραμ. καρπούς από φινόκιο, 15γραμ. καρπούς από κορίανδρο και 15 γραμ. από θυμάρι. Βάλτε μία κουταλιά από αυτό το μίγμα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, συμπληρώστε 200ml βραστό νερό, αφήστε το 15 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το. Πιείτε αυτό το αφέψημα 2 φορές τη μέρα, κατά προτίμηση μετά τα γεύματα. Προσφέρει χαλάρωση και ευνοεί την απομάκρυνση των εντερικών αερίων.
 • Ωστόσο, το φούσκωμα της κοιλιάς δεν οφείλεται πάντα στην κολίτιδα. Η κοιλιά μπορεί να είναι φουσκωμένη και για άλλους λόγους: εξαιτίας της κατακράτησης υγρών που παρουσιάζεται πριν την εμφάνιση της εμμήνου ρύσης, ή λόγω δυσκοιλιότητας, που αποτελεί άλλη μία συνηθισμένη γυναικεία διαταραχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δοκιμάστε το λεμφικό μασάζ. Με χάδια και ελαφριές πιέσεις, το συγκεκριμένο είδος μασάζ επιτρέπει την απομάκρυνση των υγρών που παραμένουν στάσιμα στη γαστρική κοιλότητα, περιορίζοντας έτσι την προεμμηνορροϊκή ένταση. Και όχι μόνο. Οι κινήσεις του λεμφικού μασάζ βοηθούν το έντερο να λειτουργεί κανονικά.
 • ΔΕΙΤΕ: Πεπτικό, o δεύτερος εγκέφαλος, επηρεάζει την ψυχοσωματική σας υγεία

ΕΠΙΠΕΔΗ ΚΟΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΕ ΛΕΜΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ

gynaika-massiage-koilia

 • Για να είναι αποτελεσματικό το μασάζ, θα πρέπει πρώτα από όλα να «στραγγίξετε» τη λέμφο που συγκεντρώνεται στους λεμφαδένες του λαιμού. Πραγματοποιήστε λοιπόν πρώτα από όλα τις παραπάνω κινήσεις που προτείνονται κατά της κατακράτησης των υγρών του προσώπου. Αφού τις ολοκληρώσετε, ξαπλώστε στο κρεβάτι σας: ακουμπήστε τα χέρια κάτω από τον αφαλό και τραβήξτε τα αργά προς τα έξω. Επαναλάβετε την κίνηση για 5 συνεχόμενα λεπτά, αναπνέοντας με ηρεμία. Αυτή η άσκηση χρησιμεύει για να απομακρύνει τη λέμφο που ευνοεί το πρήξιμο της κοιλιάς και ενδείκνυται ειδικά για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών που προηγείται της εμμήνου ρύσης.
 • Για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ακολουθήστε τις εξής κινήσεις: ξαπλώστε ανάσκελα στο κρεβάτι, ακουμπήστε το αριστερό χέρι στη μέση σας, με τα δάχτυλα προς τη βουβωνική χώρα. Κινήστε το χέρι σας κυματιστά, σηκώνοντας πρώτα την παλάμη και μετά τα δάχτυλα. Ασκήστε 5 πιέσεις, και στη συνέχεια μετακινήστε το χέρι σας πιο χαμηλά και πιο κεντρικά, προς το πλαϊνό οστό της λεκάνης. Επαναλάβετε 5 φορές την κυματιστή κίνηση και τέλος οδηγήστε το χέρι σας ακόμα πιο κοντά στη βουβωνική χώρα και πραγματοποιήστε τις ίδιες 5 κινήσεις. Αυτό το μασάζ ακολουθεί την πορεία που έχει το αριστερό κόλον.
 • Τέλος, επικεντρωθείτε στο εγκάρσιο κόλον. Παραμένοντας ανάσκελα στο κρεβάτι, ακουμπήστε το αριστερό χέρι πάνω στο δεξί σας πλευρό και μετακινήστε το σιγά-σιγά οριζόντια, κατά μήκος της ζώνης, μέχρι να φτάσετε στο αριστερό πλευρό. Οι κινήσεις σας θα πρέπει και πάλι να είναι κυματιστές και αργές.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ  ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΕΘΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

 • Πράσινο φως για τα γαλακτικά ένζυμα.

Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, συνίστανται ιδιαίτερα για όσους υποφέρουν από κολίτιδα. Χρησιμεύουν συγκεκριμένα για την εξισορρόπηση της βακτηριακής χλωρίδας και την προστασία της υγείας του εντέρου. Ακόμα, ωφέλιμο είναι στην προκειμένη περίπτωση και το ψάρι, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, που μειώνουν τη φλεγμονή των εντερικών τοιχωμάτων κι επιπλέον κατευνάζουν την ένταση και τη νευρικότητα.

 • Προσοχή στις ίνες.

Όταν το έντερό σας παρουσιάζει ιδιοτροπίες, αφαιρέστε από τη διατροφή σας τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το πίτουρο: είναι πλούσια σε αδιάλυτες ίνες, χρήσιμες για όποιον υποφέρει από δυσκοιλιότητα, αλλά πολύ «ερεθιστικές» για όποιον διαθέτει ένα υπερδραστήριο κόλον. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά: θα πρέπει να τα καταναλώνετε μόνο ψημένα. Όταν ψηθούν οι ίνες, ερεθίζουν λιγότερο το έντερο.

ΠΟΔΙΑ: Η κακή κυκλοφορία του αίματος τα βαραίνει

Μπορείτε να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας με τις σωστές ασκήσεις και με φάρμακα βασισμένα σε φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία δεν έχουν αντενδείξεις και φέρουν πάντα αποτέλεσμα!

Λίγη κυτταρίτιδα είχατε πάντα. Όμως, τώρα πια τα πόδια σας είναι σημαδεμένα από φλέβες και τριχοειδή αγγεία. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Η φλεβική και λεμφική στασιμότητα, που γίνεται εντονότερη όταν κάνει ζέστη: τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και δυσχεραίνουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.

 • Αν έχετε βαριά και πρησμένα πόδια μόνο τις περιόδους της μεγάλης ζέστης, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις διατροφικές συμβουλές και τις ασκήσεις γυμναστικής που θα βρείτε στα αντίστοιχα πινακάκια. Αν όμως η διαταραχή σάς συνοδεύει όλο το χρόνο, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε μία πιο αποτελεσματική θεραπεία. Το λεμφικό μασάζ με τα χέρια (η τέχνη του οποίου περιγράφεται στο αντίστοιχο πινακάκι) ενδείκνυται όταν η στασιμότητα του αίματος συνοδεύεται από αυτήν της λέμφου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γλουτοί βαραίνουν από την κυτταρίτιδα, ενώ το πάνω μέρος της πατούσας πρήζεται πάρα πολύ.
 • Όταν αντιθέτως η διαταραχή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κακή φλεβική κυκλοφορία, τότε θα πρέπει να καταφύγετε σε φλεβοτονικά φάρμακα ή σε αυτά που προστατεύουν τα τριχοειδή αγγεία. Ορισμένα από αυτά περιέχουν εκχυλίσματα μύρτιλου, άλλα centella asiatica, διοσμίνη ή εσπεριδίνη (ουσίες φυτικής προέλευσης). Δεν επιφέρουν καμία παρενέργεια και δεν απαγορεύονται ούτε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αρχικά, οι γιατροί συνιστούσαν τη λήψη τους 2 φορές τη μέρα, μετά τα κύρια γεύματα. Όμως, μία πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι αν ληφθούν δύο χάπια μαζί στο τέλος του μεσημεριανού, τότε η περιφέρεια του ποδιού μικραίνει ακόμα περισσότερο.
 • Αυτά τα φάρμακα ενδείκνυνται και για τη μείωση του πρηξίματος που οφείλεται στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο τη βδομάδα που προηγείται της εμμηνορροϊκής ρύσης.

 ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΜΦΙΚΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

 • Μετά το μασάζ για το έντερο, επικεντρωθείτε στα πόδια.

Καθίστε σε μία καρέκλα, ή ακόμα καλύτερα σε έναν καναπέ, έτσι ώστε να κρατάτε τα πόδια σας ανασηκωμένα. Ακουμπήστε και τα δύο χέρια σας πάνω στο αριστερό γόνατο, και στη συνέχεια τραβήξτε τα προς τα πάνω, προς τη βουβωνική χώρα, χωρίς να πιέσετε πολύ το δέρμα σας. Επαναλάβετε την κίνηση καμία δεκαριά φορές και στη συνέχεια βάλτε τα χέρια σας στην εσωτερική πλευρά του γονάτου και κινήστε και πάλι προς τα πάνω. Επαναλάβετε άλλες 10 φορές. Έπειτα, πιέστε απαλά τους λεμφαδένες που βρίσκονται στην κοιλότητα της βουβωνικής χώρας. Δεν θα πρέπει να πιέσετε τόσο ώστε να αισθανθείτε πόνο. Ξεκινήστε από το εξωτερικό μέρος. Ασκήστε 5 ελαφριές ρυθμικές πιέσεις και κατευθυνθείτε σταδιακά προς το ηβικό οστό. Όταν ολοκληρώσετε το μασάζ, επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις στο δεξί πόδι.

 • Τώρα, ασχοληθείτε με τα γόνατα.

Ακουμπήστε τα δάχτυλα και των δύο χεριών σας πίσω από το αριστερό γόνατο και ασκήστε 5 ρυθμικές πιέσεις για να «στραγγίξετε» τους λεμφαδένες που βρίσκονται σε αυτό το σημείο και να βάλετε και πάλι σε κυκλοφορία τη λέμφο. Στη συνέχεια, μετακινήστε τα χέρια σας στη βάση του αστραγάλου και τραβήξτε τα προς τα πάνω, κάνοντας μασάζ πρώτα στο μπροστινό μέρος του ποδιού κι έπειτα στα πλαϊνά. Κάθε κίνηση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται αργά 10 φορές. Όταν ολοκληρώσετε το μασάζ, επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις στο δεξί γόνατο.

Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ειδικά έλαια ή κρέμες. Ωστόσο, μετά το τέλος του μασάζ, μπορείτε να απλώσετε προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας ή της κούρασης, με ανοδικές κινήσεις.

lemfiko-massage-podia

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ» ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

 • Περπατήστε στις φτέρνες των ποδιών, με τα χέρια στη μέση.

Κάντε 10 βήματα προς τα μπρος ακουμπώντας στο έδαφος μόνο τις φτέρνες. Έπειτα, σταματήστε, ενώστε τα πόδια σας και σηκωθείτε στις μύτες. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές το πρωί ή μετά από αρκετή ώρα καθισμένοι στην καρέκλα του γραφείου. Η σύσπαση των μυών της γάμπας θα βοηθήσει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.

 • Επί τόπου πηδηματάκια.

Πάντα σε όρθια θέση, και με τα χέρια στη μέση, πραγματοποιήστε 20 πηδηματάκια επί τόπου. Χαλαρώστε μερικά δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση, προσπαθώντας να δώσετε ώθηση με όλο το πόδι σας. Αυτή η άσκηση είναι χρήσιμη γιατί πιέζει ένα είδος σφουγγαριού που υπάρχει στις πατούσες, και το οποίο, όποτε περπατάτε, τρέχετε ή πηδάτε, πιέζεται και στέλνει το αίμα προς τα πάνω.

www.naturanrg.gr

Προηγούμενο άρθροΠΟΣΕΙΔΩΝ – Σύστημα παρακολούθησης για την κατάσταση των Ελληνικών θαλασσών
Επόμενο άρθροΤο Τσιπάκι της Γνώσης: Είναι ικανή η γνώση και ο έρωτας να αλλάξουν τον κόσμο όλο;