Η πατάτα αποτελεί το πιο πλούσιο λαχανικό σε κάλιο και βιταμίνη C, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων. Άρα γίνεται σαφές ότι η πατάτα είναι ένα αμυλούχο τρόφιμο, που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.
Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Είναι ωστόσο σημαντικό να τη μαγειρεύουμε σωστά. Αποδίδει πιο λίγες θερμίδες βραστή ή ψητή, ενώ εάν την τηγανίσουμε, ανεβαίνει κατά πολύ το θερμιδικό της φορτίο. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης απορροφητικότητάς της (μπορεί να απορροφήσει ποσότητα λαδιού ίση με το 50% του βάρους της).
Εάν ωστόσο, τις χοντροκόψουμε και να τις τηγανίσουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο [ανά μερίδα] αποφεύγοντας τα σπορέλαια και σε ειδικές φριτέζες, μειώνουμε την περιεκτικότητά τους σε λίπος και κατ’ επέκταση σε θερμίδες!