Αρχική Life Γιατί  στην εποχή μας η καλοσύνη και η ευγένεια  φαντάζει αφελής συμπεριφορά,...

Γιατί  στην εποχή μας η καλοσύνη και η ευγένεια  φαντάζει αφελής συμπεριφορά, ίσως και αδυναμία;

Άραγε υπάρχει χώρος για ευγένεια σε μια εποχή όπου ο θυμός είναι το κυρίαρχο περιρρέον συναίσθημα; Κι αν ναι, από πού αντλείς τη “δύναμη” να φερθείς ευγενικά σε κάποιον;

της Μαρίας Γκέκα

Η ευγένεια δεν είναι απλά μια συμπεριφορά. Είναι ποιότητα ζωής, ποιότητα ύπαρξης. Αποτελεί προσωπική αρετή, που εμπεριέχει σεβασμό, ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, καλοσύνη. Είναι στάση ζωής που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας. Είναι δύναμη και θετική ενέργεια.

Σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2009 με τίτλο “On Kindness”, ο ψυχαναλυτής Adam Phillips και η ιστορικός Barbara Taylor έθεσαν  μια σημαντική ερώτηση: τι φταίει και  στην εποχή μας η καλοσύνη και η ευγένεια  φαντάζει αφελής συμπεριφορά, που ταυτίζεται με αδυναμία;

Οι δύο συγγραφείς ανατρέχοντας στο παρελθόν αναφέρουν σπουδαίες προσωπικότητες -δάσκαλοι και φιλόσοφοι- που εξύμνησαν τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη ως κορυφαία ανθρώπινη αρετή, όπως ακριβώς και η ποίηση.

Σήμερα, όμως, διανύοντας μια εποχή ενός ακραίου ανταγωνισμού, όπου κυριαρχεί  ο ατομισμός και η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης, έχει δημιουργηθεί μια εικόνα του εαυτού που είναι εντελώς απαλλαγμένη από τη φυσική καλοσύνη,  ενισχύοντας την κοινή πεποίθηση ότι η καλοσύνη αποτρέπει την επιτυχία στη ζωή.

Κι όμως η καλοσύνη μπορεί να σώσει τον κόσμο!

Καθένας από εμάς, καθημερινά, μπορεί να προκαλέσει μικρές πράξεις καλοσύνης, απλές και αυθόρμητες, αλλά ικανές να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν μια κοινωνική επανάσταση ικανή να επηρεάσει όλους. Να λειτουργήσει όπως το «φαινόµενο ντόµινο», όπου ένα µικρό γεγονός προκαλεί ένα µεγαλύτερο και πιο σηµαντικό.

Κι όπως λέει ο ιδρυτής του «Access Consciousness» Gary  Douglas: «Μπορεί να είστε εσείς η πέτρα που πέφτει στη λίμνη και προκαλεί κυματισμούς που εξαπλώνονται στο άπειρο». Η καλοσύνη είναι η μαγική δύναμη που όλοι έχουμε μέσα μας. Είναι  συνδεδεμένη στο DNA μας. Όλοι διαθέτουμε ένα βαθύ ένστικτο φροντίδας προς τους άλλους. Αναπτύχθηκε από την ανάγκη μας να φροντίσουμε τα νεογέννητα μωρά, που έρχονται στον κόσμο ευάλωτα.

Ναι, η συμπόνια και η καλοσύνη είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, “ενσωματωμένη στις πτυχές του εγκεφάλου μας”. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε γεννημένοι για να προσφέρουμε καλοσύνη.

Εχθρός της ευγένειας είναι το άγχος

Ο σπόρος της καλοσύνης πηγάζει από την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Την ικανότητα να μπούμε στη θέση του άλλου, να κατανοήσουμε πώς νιώθει, να επιθυμούμε να βοηθήσουμε, να σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο του καθενός, να αποκωδικοποιούμε τα κρυφά συναισθήματα πίσω από συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Αντίθετα, εχθρός της ευγένειας είναι το άγχος και οι τραυματικές εμπειρίες. Ναι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε μια κατάσταση χρόνιου άγχους, η οποία σαν ένα αργό δηλητήριο που στάζει σταδιακά αποδυναμώνει και καταστρέφει την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση και, ως εκ τούτου, για καλοσύνη.

Η δική μας προσωπική αγωνία και οι φόβοι για ένα αβέβαιο μέλλον, μας κρατούν σε μια νοοτροπία επιβίωσης, η οποία μας απομακρύνει από την ευγενική φύση μας.  Είμαστε πολύ απασχολημένοι, κουρασμένοι, φοβισμένοι, υπερβολικά εργαζόμενοι, προσκολλημένοι στην τεχνολογία… και να που χάσαμε τον πραγματικό μας εαυτό!

Η καλοσύνη δεν είναι απλά ένα συμπαθητικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό, είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή. Το έλεγαν εδώ και αιώνες οι πνευματικοί δάσκαλοι, το επιβεβαιώνει σήμερα και η επιστήμη.

Μελέτες από ένα ευρύ φάσμα επιστημών αποδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις της καλοσύνης στην προσωπική και συλλογική ευημερία, σε πολλούς τομείς, όπως η σωματική υγεία, η συναισθηματική υγεία, οι σχέσεις, η ευτυχία, η κοινωνική αρμονία, ακόμη και η οικονομία.

Σας ενδιαφέρει: Ενσυναίσθηση: «υποχρεωτικό μάθημα» στα σχολεία της Δανίας

Ξεκίνησε τώρα !

Δώσε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, έναν καλό λόγο, μια ευγενική χειρονομία χωρίς διάκριση στο διπλανό σου, στο σχολείο, στη δουλειά, στο μετρό, στο δρόμο …

Χαιρέτησε, ευχαρίστησε, άφησε την αγένεια πίσω σου, εγκατάλειψε την ανυπομονησία, την γκρίνια, την επιθετικότητα και χάρισε ελπίδα, ένα βλέμμα συμπαράστασης.  Και να είσαι σίγουρος  ότι θα  νιώσεις την καρδιά σου να πλημμυρίζει από ηρεμία και πληρότητα. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή θα είναι η δύναμη που θα σου επιστραφεί για να γίνεις ακόμη καλύτερος. Γιατί, η καλοσύνη γεννά πάντα μόνο καλοσύνη, όπως είπε ο Σοφοκλής.


Στις 13 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται  η  παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης και Ευγένειας, η οποία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να εστιάσουμε στη διάδοση μιας κουλτούρας συναισθημάτων και ενσυναίσθησης. Να εστιάζουμε στην ανθρώπινη ευγένεια, στη θετική δύναμη της καλοσύνης!

Αυτό είναι και το κύριο θέμα του 1ου Φεστιβάλ Ευγένειας και Καλοσύνης που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε πολλές πόλεις της Ιταλίας από τις 11 έως τις 19 Νοεμβρίου. Στόχος του φεστιβάλ είναι να επαναφέρει τα θετικά συναισθήματα στη φυσική τους ισορροπία, οργανώνοντας εργαστήρια, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές συναντήσεις στους Δήμους, τα σχολεία, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με ανθρώπους όλων των ηλικιών και διαφορετικές μεθοδολογίες.

Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), και συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.   Οι οργανώσεις του κινήματος που ξεκίνησε το 1996 στο Τόκιο με πρωτοβουλία ενός γιατρού,  του Δρ Wataru Mori, εκτείνονται από άκρη σε άκρη του κόσμου: από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, το Ομάν, τη Ρουμανία, τη Σκωτία, τη Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

πηγή: www.naturanrg.grΝaturanrg #109

Προηγούμενο άρθροEDITORIAL – 10 χρόνια natura nrg
Επόμενο άρθροΘεραπείες αντιγήρανσης στα 40, 50 και 60!