steak

Πασχαλινό Τραπέζι: Αναλυτικά όλες οι θερμίδες

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Δίαιτα & Αδυνάτισμα, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

 

Κάθε Πάσχα πολύς κόσμος καταλήγει στο νοσοκομείο με γαστρεντερολογικά, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα από την υπερκατανάλωση φαγητού. Σκοπός μας είναι να απολαύσουμε, χωρίς να προσθέσουμε στον οργανισμό μας περιττές θερμίδες.

Χριστίνα Μπαλαμώτη, ΜSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Πιο συγκεκριμένα, το Μ. Σάββατο το βράδυ μπορεί κανείς να πάρει πάνω από 2000 θερμίδες και την Κυριακή του Πάσχα πάνω από 3000 θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άρρενες.

Το Μ. Σάββατο το βράδυ από τη νηστεία περνάμε απότομα στο φαγοπότι. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι θερμίδες και η χοληστερόλη που μπορεί να πάρει κανείς το βράδυ της Ανάστασης.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ (ΓΕΥΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ)

ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal)             ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (mg)
Μαγειρίτσα 100 γρ.                191                                    189
Τσουρέκι 100 γρ.                     408                                    111
Κουλουράκια 100 γρ.             390                                   102
Αυγό 1 τεμ.                                75                                     230
2 φέτες ψωμί                           160                                       0
Σοκολατένια αυγά 100 γρ.    529                                     10
2 – 3 ποτ. κρασί                      270                                      0
Τυρί 100 γρ.                             245                                      0
ΣΥΝΟΛΟ                                  2276                                  642

Μπορεί κανείς να πάρει λοιπόν 2.276 θερμίδες από ένα και μόνο γεύμα, καθώς και υπερδιπλάσια ποσότητα χοληστερόλης από αυτή που χρειαζόμαστε καθημερινά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 250 – 300mg!

Είναι λοιπόν εύκολο να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στο φαγητό και το κλειδί είναι η διατροφή το Μ. Σάββατο. Φροντίζουμε να φάμε ελαφριά το μεσημέρι, ώστε να έχουμε περιθώριο το βράδυ μετά την Ανάσταση, χωρίς όμως να το παρακάνουμε!

Ενδεικτικό μενού Μ. Σαββάτου :

ΠΡΩΙ                     Ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα
ΠΡΟΓΕΥΜΑ         Φρούτα
ΜΑΣΗΜΕΡΙ         Ταχινόσουπα ή πατάτες βραστές με λαχανικά
ΑΠΟΓΕΥΜΑ         Φρούτα
ΒΡΑΔΥ                   Μαγειρίτσα 1 ½ φλ + 1 αυγό + 1 φέτα ψωμί
(προαιρετικά μπορούν να καταναλωθούν 1 – 2 ποτ. κρασί)

⊗ Αν διατροφικά ξεφύγει ο έλεγχος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ως και 4 κιλά μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αν η υπερφαγία συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή του Θωμά, μπορεί κανείς να πάρει μέχρι και 6 κιλά! Στον κάτωθι πίνακα φαίνονται οι θερμίδες και η χοληστερόλη που μπορεί να πάρει κανείς την Κυριακή του Πάσχα.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ

ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal)              ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (mg)
Αρνί 300 γρ.                               750                                  300
Κοκορέτσι 100 γρ.                     157                                   107
Τσουρέκι 100 γρ.                      408                                   111
Κουλουράκια 100 γρ.               390                                   102
Αυγό 1 τεμ.                                   75                                    230
2 φέτες ψωμί                              160                                     0
Σοκολατένια αυγά 100 γρ.      529                                    10
2 – 3 ποτ. κρασί                        270                                      0
Πατάτες φούρνου 100 γρ.       105                                      0
Τυρί 100 γρ.                               245                                      0
ΣΥΝΟΛΟ                               3089                               860

Είναι εμφανές ότι τα Πασχαλινά εδέσματα είναι αρκετά θερμιδογόνα. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίσουμε να κάνουμε το Πασχαλινό μας τραπέζι όσο γίνεται πιο υγιεινό. Με μερικές απλές συμβουλές αυτό μπορούμε να το πετύχουμε!

Πρακτικές Συμβουλές για ένα υγιεινό Πασχαλινό γεύμα

  • Περιορίστε το τσιμπολόγημα.
  • Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά (απώλεια ελέγχου ποσότητας).
  • Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (π.χ. για να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού την Κυριακή του
  • Πάσχα το μεσημέρι περιορίστε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας).
  • Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο, δε χρειάζεται να το συνεχίσετε.
  • Προτιμήστε αρνί αντί για κατσίκι (το κατσίκι μπορεί να έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από το αρνί, αλλά έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες).
  • Αφαιρέστε την πέτσα από το αρνί.
  • Αντί για οποιαδήποτε σως προτιμήστε μουστάρδα ή τζατζίκι (που έχουν λιγότερες θερμίδες).
  • Προσοχή στο αλκοόλ!!!
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αυγών ή γλυκών (αυτά μπορείτε να τα καταναλώσετε χωριστά ως αυτοτελές γεύμα).
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τυριού (στο Πασχαλινό τραπέζι υπάρχει άφθονη πρωτεΐνη από αρνί, οπότε το τυρί είναι περιττό!).
  • Προτιμήστε εφαρμοστά ρούχα: είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φούσκωμα εγκαίρως.

Πηγή: NaturaNrg #16

Sas-endiaferei_arrow

Τσουρέκι

Λαμπροκουλούρα

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς προβλήματα.

Πασχαλινά Κουλουράκια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *