ΔιατροφήSuper foodsGinkgo biloba: είναι το μαγικό φίλτρο για την καρδιά, το άσθμα και...

Ginkgo biloba: είναι το μαγικό φίλτρο για την καρδιά, το άσθμα και τη μνήμη;

Είναι ένα από τα πιο αρχαία φυτά του κόσμου. Για την ακρίβεια, ανήκει στην οικογένεια των ginkgoaceae, οι ρίζες των οποίων ανάγονται χρονολογικά στην προϊστορία. Ginkgo biloba: είναι το μαγικό φίλτρο για την καρδιά, το άσθμα και τη μνήμη;

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Ο λόγος για το περίφημο ginkgo biloba, το φυτό που έχει γίνει πολύτιμος σύμμαχος των καρδιοπαθών, αλλά και όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα με ιλίγγους, αιμορροΐδες, αλλεργικές αντιδράσεις, δυσκολία μνήμης και συγκέντρωσης. Παρόλ’ αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις διαταραχές και ότι η αλόγιστη χρήση του κρύβει κινδύνους.

Οι διεγερτικές του ουσίες διευρύνουν τα αγγεία και βελτιώνουν το μεταβολισμό του εγκεφάλου. Έτσι εξηγείται και η δράση του ως τονωτικό της μνήμης.

Από το άσθμα μέχρι το έμφραγμα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ginkgo biloba προέρχονται από τα φύλλα του, από τα οποία δημιουργούνται τα διάφορα παρασκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι ιδιότητες του αποστάγματός του μπορούν να επιτευχθούν είτε με μεμονωμένα ενεργά συστατικά, είτε με τη συνδυαστική δράση ορισμένων εξ αυτών. Και είναι ακριβώς αυτή η παρουσία διαφόρων ενεργών συστατικών που εξηγεί τις πολλαπλές ιδιότητές του.

Στα φλαβονοειδή, για παράδειγμα, οφείλεται η δράση του κατά των ελευθέρων ριζών, ενώ στα βιοφλαβονοειδή η προστασία που παρέχει στα τριχοειδή αγγεία, η περιφερειακή αγγειοδιασταλτική δράση του, καθώς και οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.

Αντιθέτως, τα διτερπενικά συστατικά του, όπως η γκινγκολίδη B, χαρίζουν στο φυτό την ικανότητα να περιορίζει τη δράση του PAF, δηλαδή του παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων. Αυτός παίζει καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση ουσιών ικανών να ευνοούν την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και άρα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για πολλές ασθένειες: από το άσθμα μέχρι το έμφραγμα, και από το εγκεφαλικό μέχρι την απόρριψη στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Ρευστοποιεί το αίμα

Δεδομένου ότι είναι ένα φυτό που ενδείκνυται κυρίως για τις κυκλοφορικές διαταραχές, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τις διαταραχές των τριχοειδών αγγείων και των φλεβιδίων.

Χάρη στην ικανότητά του να ρευστοποιεί το αίμα, είναι σε θέση να αυξάνει τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα που συνθέτουν τα τοιχώματα των αγγείων, βελτιώνοντας έτσι την κατάσταση της υγείας.

Επιπλέον, ασκεί προστατευτική δράση στα φλεβικά αγγεία, και σε συνδυασμό με την αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών του, συμβάλλει στην πρόληψη της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στις μεμβράνες των αγγείων. Πάντα χάρη στα φλαβονοειδή του, το ginkgo biloba έχει παρόμοια δράση με αυτή της βιταμίνης Ρ, που μειώνει τη διαπερατότητα των αιμοφόρων τριχοειδών αγγείων και αυξάνει την ανθεκτικότητά τους. Έτσι, περιορίζεται ο σχηματισμός οιδημάτων με σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά την κατακράτηση υγρών στους ιστούς.

Με αντιοξειδωτική δράση

Η αντιοξειδωτική δράση του παράλληλα με την ιδιότητά του να ρευστοποιεί το αίμα, το καθιστά ιδανική θεραπεία σε καρδιοκυκλοφορικό επίπεδο: χάρη στη βελτίωση της ροής του αίματος στην καρδιά, επιτυγχάνεται μείωση του κινδύνου εμβολής. Η λήψη του λοιπόν μπορεί να αποδειχτεί κατάλληλη θεραπεία πρόληψης του εμφράγματος. Επιπλέον, ορισμένα φλαβονοειδή του έχουν αποδειχτεί πολύτιμα για τη μείωση των τιμών της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Έχει αποδειχθεί ότι το Ginkgo Biloba είναι ένα εξαίσιο διατροφικό συμπλήρωμα για νοητική ισορροπία, αυξάνει τη ζωτικότητα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Η υψηλή αντιοξειδωτική του δραστηριότητα βοηθάει στη μάχη κατά των φαινομένων γήρανσης, συμπεριλαμβανομένου της νοητικής κούρασης και έλλειψη ενέργειας.

Πόσο και πώς να το παίρνετε

Για να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές ιδιότητες του ginkgo biloba, θυμηθείτε ότι για να δείτε αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθήσετε θεραπεία για μεγάλες περιόδους, συνήθως όχι λιγότερο από δύο μήνες. Xρειάζονται τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες για να διαπιστωθεί η πρώτη βελτίωση, ενώ θα πρέπει να περάσουν 3 μήνες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να κριθεί η πιθανή ανάγκη συνέχισής της.

Κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία για να μην παρουσιάσετε ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι λόγω της ικανότητάς του να αναστέλλει τη δραστηριότητα του παράγοντα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων, μπορεί να διαπιστωθούν προβλήματα σε ασθενείς που υποφέρουν ήδη από θρομβώσεις.

Επιπλέον, η δράση ορισμένων αντιπηκτικών φαρμάκων (όπως για παράδειγμα της βαρφαρίνης), μπορεί να ενισχυθεί από τη λήψη του συγκεκριμένου συμπληρώματος.

Αντενδείκνυται επίσης η χρήση του όταν συνδυάζεται με φάρμακα που εμποδίζουν την ενεργοποίηση αιμοπεταλίων όπως τα αντιφλεγμονώδη (η απλή ασπιρίνη και η ιβουπροφένη) προς αποφυγή του κινδύνου αιμορραγίας.

Από τα μάτια μέχρι τα γεννητικά όργανα

Χάρη στις πολύτιμες ουσίες του, το ginkgo biloba ενδείκνυται για την καταπολέμηση διαφόρων διαταραχών.

  1. Για τις κυκλοφορικές διαταραχές στον αμφιβληστροειδή και στο υπόλοιπο μάτι, σε συνδυασμό με άλλες στοχευμένες θεραπείες.
  2. Ως βοήθημα για την θεραπεία του ιλίγγου και ορισμένων διαταραχών των αυτιών.
  3. Για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, ειδικά σε όσους εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία).
  4. Aποτελεσματικό για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, χάρη στην προστατευτική του δράση απέναντι στα αιμοφόρα αγγεία.
  5. Για τις διαταραχές της εγκεφαλικής κυκλοφορίας στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα όταν παρατηρείται απώλεια της μνήμης ή και της συγκέντρωσης, αλλά και σε περιπτώσεις καρδιοπάθειας, κατάθλιψης, πονοκεφάλων, ιλίγγων, μειωμένης ακοής και όρασης.
  6. Σε συνδυασμό με φάρμακα για την θεραπεία διαφόρων αλλεργικών εκδηλώσεων.
  7. Για την αντιμετώπιση προβλημάτων συγκέντρωσης, απομνημόνευσης και μάθησης τόσο στους νέους, όσο και στους ηλικιωμένους.
  8. Για την καλύτερη ροή αίματος στα ανδρικά γεννητικά όργανα και άρα την βελτίωση της στύσης και τη διατήρησή της.

Δείτε ακόμη: Θρέψτε …τη μνήμη σας

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ, ΑΛΛΑ…

Οι ευεργετικές του ιδιότητες για την κυκλοφορία του αίματος είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Αυτές έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι το ginkgo biloba θα μπορούσε να αποτελεί και ένα πολύτιμο όπλο κατά του Αλτσχάιμερ. Παρόλ’ αυτά, πρόσφατες αμερικανικές έρευνες διέψευσαν αυτή τη θεωρία.

Ο Δρ Στίβεν ΝτεΚόσκι από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια παρακολούθησε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους άνω των 75 ετών και έδωσε στους μισούς από αυτούς 120 χιλιοστόγραμμα απόσταγμα ginkgo biloba δύο φορές την ημέρα. Μέσα σε διάστημα έξι ετών, παρατήρησε ότι είχαν νοσήσει από μία μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ πάνω από 500 ασθενείς, οι 277 εκ των οποίων είχαν ακολουθήσει αγωγή με το συγκεκριμένο απόσταγμα.

www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code