LifeΆνθρωποιΓιώργος Αμυράς - Το αουτσάιντερ

Γιώργος Αμυράς – Το αουτσάιντερ

Όταν ο Γιώργος Αμυράς ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα για τον Δήμο της Αθήνας, ελάχιστοι πίστευαν πως θα κατακτούσε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Όμως το 7, 4 των πολιτών ζήτησαν από τον Γιώργο Αμυρά και τους συνεργάτες του να.. μείνουν Αθήνα και να δουλέψουν για το μέλλον της πόλης. Γιώργος Αμυράς – Το αουτσάιντερ

Συνέντευξη στον Απόστολο Στάικο

«Πεζοδρόμια, Ποδήλατα, Πράσινο, Πάρκινγκ, Πολιτισμός». Αν τα 5 «πι» που προτείνετε είναι τόσο απαραίτητα για την Αθήνα, γιατί οι πολίτες ανέχονται τόσα χρόνια την υποβάθμιση της πρωτεύουσας; Γιατί δε διεκδικούν μια καλύτερη ζωή στην πόλη;

 

Oι πολίτες δεν ανέχονται άλλο την υποβάθμιση και το αποδεικνύουν στην πράξη. Άλλοι κάνουν δενδροφυτεύσεις, άλλοι καθαρισμούς κι ανακυκλώσεις, άλλοι βοηθούν τα αδέσποτα, άλλοι αγωνίζονται να σώσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, άλλοι προωθούν το ποδήλατο κι άλλοι ενισχύουν το αναπηρικό κίνημα. Η Αθήνα έχει πολλές δυνάμεις δραστήριων πολιτών που δε θέλουν ν’ αφήσουν την πόλη και τους πολίτες στην τύχη τους. Κάπως έτσι προέκυψε και η δική μας κίνηση. Σκεφτόμαστε πρώτα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την πόλη και μετά η πόλη για μας.

Έχετε υπολογίσει το κόστος υλοποίησης των προτάσεών σας; Μήπως αποτελούν πολυτέλεια μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνουμε;

Δεν είναι πολυτέλεια το πεζοδρόμιο, λίγο πράσινο, ένας ποδηλατόδρομος και μια θέση κοντά στο σπίτι σου να παρκάρεις. Είναι τα αυτονόητα που τα έχουν πετύχει παντού στην Ευρώπη. Υπάρχουν και παραδείγματα φτωχότερων πόλεων, όπως των Τιράνων και του εκεί δημάρχου Εντι Ράμα που μεταμόρφωσαν την πόλη τους.  Ένα ελληνικό δέντρο ηλικίας 8 ετών, ύψους 1,90 με σκληρό κορμό κοστίζει 40 ευρώ.

Σε ένα Δήμο με προϋπολογισμό 950 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μπορούν να βρεθούν αρκετά 40άρια για την πόλη. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο οποίο έχει τεθεί ως βασική προτεραιότητα η ενίσχυση του αστικού χώρου «Βιώσιμες Κοινότητες».  Και τι θα γίνει με τη διαφάνεια; Όλα στο διαδίκτυο, όλα ανοιχτά. Καθαροί, μειοδοτικοί διαγωνισμοί για τα πάντα.

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορήσατε στην Αθήνα, όχι μόνο ως πολίτης, αλλά και ως υποψήφιος δήμαρχος. Απ’ όσα είδατε και ζήσατε, ποια εικόνα της πόλης θέλετε να αλλάξετε και ποια να κρατήσετε ζωντανή; 

Θα ήθελα να αλλάξω την εικόνα του 15ου δημοτικού σχολείου που είναι το αρχαιότερο των Αθηνών με 115 χρόνια ζωής και τα τελευταία έξι στεγάζεται σε κοντέινερ στο προαύλιο της Μαρασλείου. Επίσης, θα ήθελα να αλλάξω την εικόνα του Θεάτρου Κωφών στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου μετά από 26 χρόνια θαυμαστής δουλειάς, σήμερα κινδυνεύει με λουκέτο, γιατί δεν έχει χρήματα ούτε για το ενοίκιό του. Θα κρατήσω όμως ζωντανή την εικόνα του μοναδικού Δημοτικού Αστυνόμου που έχω δει να χρησιμοποιεί ποδήλατο κατά την εργασία του, του Νίκου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών!

Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης κυριάρχησε στην προεκλογική ατζέντα. Πώς μπορεί ο δήμος να βοηθήσει τους μετανάστες να ενταχθούν στην κοινωνία μας, αλλά και να προστατεύσει τους πολίτες που νιώθουν πως απειλούνται;

Εμείς προτείνουμε να τους δώσουμε να κάνουν δουλειά για την πόλη και τους πολίτες. Να πωλούν σε οργανωμένες μικρές υπαίθριες αγορές τα προϊόντα μικρομάγαζων της πόλης, με ταμειακές (των μαγαζιών), κυλιόμενη σειρά (μαγαζιών και μεταναστών) κι αμοιβή ποσοστό επί των πωλήσεων της ημέρας. Η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με τους εμπορικούς και βιοτεχνικούς συλλόγους αναλαμβάνουν εγγυητές. Για τους νόμιμους μετανάστες προϋπόθεση είναι ο υγειονομικός έλεγχος και για μετανάστες χωρίς χαρτιά η ταυτοποίησή τους.

Τέτοιες αγορές λειτουργούν σε Λονδίνο, Βερολίνο, αρκετές πόλεις της Ολλανδίας και υιοθετούνται από πολλούς αστικούς δήμους με μεγάλο αριθμό μεταναστών, σε όλη την Ευρώπη. Όπου λειτούργησαν, μειώθηκε δραστικά η παραβατικότητα και το έγκλημα. Ακόμα απαιτούνται καθημερινή, εξαντλητική καθαριότητα και χημικές τουαλέτες στις περιοχές που δέχονται μεγάλο όγκο μεταναστών, λειτουργία σχολείων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με τη συμμετοχή εθελοντών δασκάλων, πίεση στην κυβέρνηση για παροχή ασύλου στους πρόσφυγες. Ο Δήμος πρέπει να συνδράμει την ΕΛ.ΑΣ στο επικίνδυνο έργο να ξεριζώσει τις οργανωμένες μαφίες ξένων και Ελλήνων εγκληματιών από την καρδιά της πόλης.

Νιώθετε κάποιες στιγμές, πως η κατάσταση στην Αθήνα είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη;

Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Μπορούμε να πάρουμε πάλι την πόλη μας πίσω αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Χρειάζεται συνεννόηση με όλους, ήπιος λόγος και ζυγισμένη δράση. Ως πολίτες είμαστε πολύ πιο δυνατοί απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Γι’ αυτό σήμερα εμείς με τον ανεξάρτητο συνδυασμό μας ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ φτάσαμε να διεκδικούμε την ψήφο των συμπολιτών δίπλα από κομματικά θηρία!

Μετά τις δημοτικές εκλογές, θα συνεχίσετε την πολιτική σας δράση, ενδεχομένως, και στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Η δράση μου δεν άλλαξε. Κάνω ό,τι και πριν. Προωθώ το ποδήλατο στην πόλη, ενισχύω το αναπηρικό κίνημα και προτείνω συγκεκριμένες λύσεις που ακολουθούν άπειρες πόλεις του κόσμου κι αρκετές ελληνικές και μπορούν να κάνουν τη ζωή μας πολύ καλύτερη. Για να μην σκεφτείτε όμως ότι απαντάω σαν πολιτικός σας λέω κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Πηγή: Natura NRG τεύχος 11

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης