GreenΓιόρτασε Πράσινα Χριστούγεννα!

Γιόρτασε Πράσινα Χριστούγεννα!

Καθώς πλησιάζουμε τα τέλη του 2019, ας φροντίσουμε να δημιουργήσουμε τα πιο γιορτινά Πράσινα Χριστούγεννα… για τη γη μας!

2019.  Τι χρονιά και αυτή για τον πλανήτη μας; Πολλά τα δεινά, πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ατέλειωτες πλημμύρες, απανωτές οικολογικές καταστροφές. Αλλά αν κάτι μπορεί να μας δώσει ελπίδα, φέτος είναι ότι είδαμε τους απλούς πολίτες από κάθε γωνιά του κόσμου να παίρνουν στα χέρια τους τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, που καταβάλλουν τη μεγαλύτερη τιμή για την κλιματική κρίση.

♦της Μαρίας Γκέκα

Τα σπίτια μας κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, γεμίζουν με δώρα… Αμέτρητες σακούλες και  χαρτιά συσκευασίας, πολλά πλαστικά αντικείμενα, κυρίως παιχνίδια, πολλά από τα οποία θα χάσουν σύντομα τη γοητεία τους στα μάτια των παιδιών.

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια εποχή προσφοράς και αγάπης -όπως συνηθίζουμε να λέμε- αλλά με τι κόστος; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέγεθος μόνο των απορριμμάτων χαρτιού κατά τις γιορτές υπολογίζεται στα 5-12 εκατομμύρια λίτρα βιοκαυσίμου, ποσότητα η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα λεωφορείο για να πάει στο φεγγάρι 20 φορές.

Κι ενώ έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει, δυστυχώς δεν έχουμε αλλάξει καθόλου τις καταναλωτικές μας συνήθειες.  Η Black Friday γνώρισε φέτος  την καλύτερή της στιγμή!!! Οι αγορές των μεγάλων πόλεων του δυτικού κόσμου έδειξαν αύξηση δαπανών 16,5% σε σχέση με πέρυσι.

Δυστυχώς, ναι,  η  εποχή των Χριστουγέννων έχει μια σκοτεινή πλευρά, αυτή των υπέρογκων αποβλήτων.  Πώς μπορούμε θα κάνουμε τα Χριστούγεννα πιο βιώσιμα, πιο φιλικά για τη γη μας; Υπάρχουν «μικρά» πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ο καθένας από μας στην καθημερινότητά του, που είναι πολύ σημαντικά. Δείτε μερικά:

Δένδρο φυσικό  ή τεχνητό;

Ανάμεσα σε φυσικό ή τεχνητό, προτίμησε φυσικό, μιας και είναι καλύτερο για το περιβάλλον! Γιατί;

Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλλιεργημένα σε ιδιόκτητες εκτάσεις με αποκλειστικό σκοπό να διατεθούν για χριστουγεννιάτικους στολισμούς και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κομμένα από φυσικά δάση. Αντίθετα, τα τεχνητά δέντρα συνήθως είναι από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) το οποίο είναι υποπροϊόν του πετρελαίου και είναι ανακυκλώσιμο μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση, βέβαια, που έχεις το παλιό σου τεχνητό δένδρο, κράτησε αυτό για να μην δημιουργήσεις επιπλέον ρύπους στο περιβάλλον. Το καλύτερο, όμως, όλων είναι να στολίσεις το μικρό φυσικό δενδράκι που έχεις στο μπαλκόνι!

Μην υποκύπτεις στον υπερκαταναλωτισμό

Απόφυγε όσο μπορείς τα πολλά και ακριβά δώρα για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Φέτος, σκέψου πραγματικά τι χρειάζεσαι και ποιες είναι οι ανάγκες για δώρα.

Μπορείς επίσης να κάνεις κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Πολλοί συνάνθρωποί μας περνούν δύσκολες μέρες. Αγόρασε είδη πρώτης ανάγκης για άστεγους, ανέργους, πρόσφυγες και πρόσφερε τα στις δομές που έχουν δημιουργηθεί.

Απόφυγε τα πλαστικά και τις σακούλες μίας χρήσης

Ξεκίνησε για τα ψώνια σου εφοδιασμένος με πάνινες τσάντες, ανθεκτικές και για κάθε χρήση. Επίσης, επίλεξε προϊόντα σε συσκευασίες που ανακυκλώνονται. Υποστήριξε τα καταστήματα που προωθούν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Προτίμησε παιχνίδια από ξύλο και ύφασμα

Είναι δύσκολο να αρνηθείς κάτι σε ένα παιδί, όμως κράτησε χαρακτήρα! Απόφυγε τα επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια από χλωριωμένα πλαστικά PVC, προτίμησε παιχνίδια από ξύλο και ύφασμα.

Δώρα χωρίς μπαταρίες

Την εποχή των εορτών πωλείται το 40% των μπαταριών του έτους. Οι μπαταρίες συνιστούν σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο, ενώ ακόμα και οι επαναφορτιζόμενες κάποια στιγμή καταλήγουν στα σκουπίδια

Προτίμησε προϊόντα από την τοπική σου  αγορά

Απόφυγε  αυτά της μαζικής παραγωγής made in china, αμφιβόλου ποιότητας  Eνίσχυσε την τοπική σου κοινότητα.

Πηγή: wwwnaturanrg.gr, Natura Nrg #110

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης