NRGFreshΓλουτένη, ο καλικάντζαρος των Χριστουγέννων

Γλουτένη, ο καλικάντζαρος των Χριστουγέννων

Στη σημερινή εποχή ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για τη γλουτένη, η οποία προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους ερευνητές, ενώ πολλές φορές ανησυχία στους καταναλωτές. Τελικά, χρειάζεται να την αποφεύγουμε και γιατί; Γλουτένη, ο καλικάντζαρος των Χριστουγέννων 

της Σοφίας Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.,
www.siniditidiatrofi.gr

Όπως είναι γνωστό, η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη, η οποία συναντάται στο ενδόσπερμα πολλών δημητριακών καρπών, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τις πρωτεΐνες γλουτενίνη και γλιαδίνη και, όταν αναμειχθεί με νερό, δημιουργεί μια ελαστική ζύμη. Η χρήση της γλουτένης στην αρτοποιία είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς όταν συνδυάζεται με τη μαγιά (ζυμομύκητες του γένους Saccharomyces), η ζύμωση οδηγεί στην παραγωγή μικρών φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες κάνουν τη ζύμη να φουσκώσει και το τελικό προϊόν να έχει αφράτη υφή. Παρ’ όλα αυτά, η γλουτένη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνδετικό μέσο και σε αρκετά τρόφιμα που δεν περιέχουν δημητριακά, όπως: αλλαντικά, παγωτό, σάλτσα σόγιας, μπύρα κ.α. ή ως συμπλήρωμα πρωτεϊνών σε τρόφιμα, αλλά και φάρμακα. Γλουτένη, ο καλικάντζαρος των Χριστουγέννων

Διαβάστε επίσης ⇒ Πώς να γίνεις ηθικός καταναλωτής και τα Χριστούγεννα!

Κοιλιοκάκη και ανοσολογικές αντιδράσεις

Η γλουτένη έχει σχετιστεί με ένα φάσμα διαταραχών που προκαλούν φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις. Η κοιλιοκάκη (celiac disease, CD) είναι μια αυτοάνοση εντερική πάθηση που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη και εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα σε ποσοστό 0.5–1% του γενικού πληθυσμού. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώσουν ακόμα και ίχνη γλουτένης, παρατηρείται παθολογική ανοσολογική διέγερση στο λεπτό έντερο που οδηγεί σε διάρροια και κοιλιακό πόνο. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, απώλεια βάρους, οστεοπόρωση, κ.ά. Έτσι, για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης ενδείκνυται η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, δηλαδή η πλήρης και αυστηρή αποχή από την κατανάλωσή της.

Πέραν της κοιλιοκάκης, υπάρχει και η πάθηση που χαρακτηρίζεται από παρουσία εντερικών συμπτωμάτων από την κατανάλωση γλουτένης, όμως οι ασθενείς έχουν αρνητική διάγνωση στα τεστ για κοιλιοκάκη. Η πάθηση αυτή ονομάζεται μη-κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη (non-celiac gluten sensitivity, NCGS) και φαίνεται πως είναι πιο διαδεδομένη από την κοιλιοκάκη καθώς εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 5% του πληθυσμού.

Γλουτένη και αυτοάνοσα νοσήματα

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η κοιλιοκάκη φαίνεται πως μοιράζεται κοινούς παθογενετικούς μηχανισμούς με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Έχει προταθεί πως μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης ή χαμηλή σε γλουτένη μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις ψωρίασης, ψωριασικής αρθρίτιδας, ινομυαλγίας, σπονδυλοαρθρίτιδας, στο σακχαρώδη διαβήτη αλλά και στις αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να υποστηριχθούν ισχυρότερα αυτά τα δεδομένα. Και βέβαια, αν κάποιος ακολουθεί μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι σημαντικό να έχει σωστή καθοδήγηση από έναν επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

Σε περίπτωση που ακολουθούμε μια δίαιτα χαμηλή/ελεύθερη γλουτένης, είτε επειδή θέλουμε να έχουμε περισσότερη ποικιλία στη διατροφή μας, υπάρχουν εναλλακτικές με τις οποίες μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κοινό λευκό αλεύρι σίτου στις αλμυρές ή τις γλυκές μας συνταγές.

Μερικές από τις επιλογές που έχουμε που δεν περιέχουν γλουτένη είναι τα άλευρα ρυζιού, πατάτας, ταπιόκας, καλαμποκιού, φαγόπυρου, αμάρανθου, ρεβιθιού, κάστανου, χαρουπιού, καρύδας, αλλά και αμυγδάλου.

Μία πολύ αγαπημένη μας συνταγή για τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων είναι τα vegan μελομακάρονα με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Δοκιμάστε τα!

Vegan μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Υλικά:

  • 1 φλιτζ. αλεύρι φαγόπυρου ή καλαμποκάλευρο
  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι ρυζιού
  • 1/2 φλιτζ. κορν φλάουρ
  • 1/2 φλιτζ. ρεβυθάλευρο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1  φλιτζ.  χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλιτζ του καφέ καφέ brandy ή ρούμι,
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
  • 200 γρ. καρυδόψιχα
  • ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

  • ½ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας
  • ½ ποτήρι σιρόπι σφενδάμου ή βύνη ρυζιού (αντί για μέλι ανθέων),
  • 2 φλιτζ. νερό
  • Κανέλα
  • η φλούδα ενός λεμονιού

Ετοιμασία:

  1. Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τα άλευρα και τη μισή καρυδόψιχα.
  2. Προσθέστε στη συνέχεια το αλεύρι μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  3. Φτιάξτε τα μελομακάρονα δημιουργώντας μια λακουβίτσα στη μέση με το δάχτυλό σας και ψήστε για 30’ στους 170°C σε στατικό φούρνο.
  4. Στο μεταξύ, για το σιρόπι: βράζετε τα υλικά και σβήστε τη φωτιά.
  5. Όταν τα μελομακάρονα κρυώσουν, βυθίστε τα στο σιρόπι για 7 με 10’’.
  6. Γαρνίρετε με την υπόλοιπη καρυδόψιχα και προαιρετικά με κανέλα.

Καλά Χριστούγεννα!

Βιβλιογραφία:

  • Passali M, Josefsen K, Frederiksen JL, Antvorskov JC. Current Evidence on the Efficacy of Gluten-Free Diets in Multiple Sclerosis, Psoriasis, Type 1 Diabetes and Autoimmune Thyroid Diseases. Nutrients. 2020;12(8):2316. Published 2020 Aug 1. doi:10.3390/nu12082316
  • Caio G, Volta U, Sapone A, et al. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med. 2019;17(1):142. Published 2019 Jul 23. doi:10.1186/s12916-019-1380-z
  • Goodwin G. Type 1 Diabetes Mellitus and Celiac Disease: Distinct Autoimmune Disorders That Share Common Pathogenic Mechanisms. Horm Res Paediatr. 2019;92(5):285-292. doi: 10.1159/000503142.
  • Liontiris MI, Mazokopakis EE. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017 Jan-Apr;20(1):51-56. doi: 10.1967/s002449910507.
  • Isasi C, Tejerina E, Morán LM. Non-celiac gluten sensitivity and rheumatic diseases. Reumatol Clin. 2016;12(1):4-10. doi:10.1016/j.reuma.2015.03.001
  • McAllister BP, Williams E, Clarke K. A Comprehensive Review of Celiac Disease/Gluten-Sensitive Enteropathies. Clin Rev Allergy Immunol. 2019;57(2):226-243. doi:10.1007/s12016-018-8691-2
  • Bhatia BK, Millsop JW, Debbaneh M, Koo J, Linos E, Liao W. Diet and psoriasis, part II: celiac disease and role of a gluten-free diet. J Am Acad Dermatol. 2014;71(2):350-358. doi:10.1016/j.jaad.2014.03.017

Πηγή: Naturanrg130o, www.naturanrg.gr

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης