Γλυκιά Τυρόπιτα για Πασχαλινό Τραπέζι!

Γλυκιά Τυρόπιτα για Πασχαλινό Τραπέζι!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Οι πίτες δεν μπορούν να λείπουν από το Πασχαλινό τραπέζι εξάλλου ένα κομμάτι τυρόπιτα… θα το πάρουν όλοι!

Της Εύας Μονοχάρη, www.funkycook.gr

Η γλυκιά τυρόπιτα είναι μια ξακουστή και αγαπημένη τυρόπιτα με διαφορετικές ονομασίες και τυριά ανά τόπο, ειδικά στα νησιά είναι από τις αγαπημένες!

Διαλέξτε ένα ωραίο ανθότυρο ή μυζήθρα,  τυρί πέτρωμα από την Τήνο ή και ξυνομυζήθρα. Ανοίξτε 2 φύλλα και απολαύστε μια υπέροχη πίτα! Ακόμη,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο ελληνικό τυρί, παίρνοντας ιδέες από τον ακόλουθο σύνδεσμο

Φρέσκα ελληνικά τυριά

Προετοιμασία: 30 λεπτά Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά για 12 μερίδες

350 gr. αλεύρι σκληρό
20 ml. ελαιόλαδο
10 ml. τσίπουρο ή ρακί
140 ml. νερό χλιαρό περίπου
600 gr. ανθότυρο
150 gr. ζάχαρη ή μέλι
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
3 δάκρυα μαστίχα
2 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα προαιρετικά
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αυγού για την επάλειψη

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το φύλλο της πίτας. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και σταδιακά το ζυμάρι. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C Κελσίου.

Σε ένα μπολ ξεκινάμε την γλυκιά τυρένια γέμιση θρυμματίζοντας το τυρί με ένα πιρούνι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 2 φύλλα. Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε.

Προσθέτουμε τη γέμιση και τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο. Κλείνουμε την πίτα, λαδώνουμε πολύ καλά και χαράσσουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε στους 180°C Κελσίου μέχρι να ροδίσει η πίτα μας και αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Αν θέλουμε σερβίρουμε με κανέλα, σουσάμι και μέλι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *