της Εύας Μονοχάρη www.funkycook.gr
Υλικά
- 1 κιλό ρώγες μαύρου σταφυλιού
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1 βανίλια
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Προετοιμασία:
1. Πλένουμε τις ρώγες πολύ καλά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και κάνουμε εναλλάξ στρώσεις τις ρώγες με τη ζάχαρη.
2. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες, έτσι τα σταφύλια θα «βγάλουν» όλα τους τα υγρά και θα υγροποιηθεί η ζάχαρη.
Το δέσιμο του γλυκού:
1. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το γλυκό και προσθέτουμε το νερό.
2. Βράζουμε το γλυκό, χωρίς να το ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Σιγοβράζουμε το γλυκό για τουλάχιστον 40 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
3. Την άλλη μέρα ξαναβράζουμε σε κανονική φωτιά το γλυκό για 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας ελαφρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Βρέχουμε μία λινή πετσέτα και την στύβουμε πολύ καλά. Δεν πρέπει να έχει σταγόνα νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την κουνάμε. Αυτήν τη διαδικασία την εφαρμόζουμε 4-5 φορές. Αυτό το κάνουμε για να μείνει το σταφύλι στρογγυλό και να μη ζαχαρώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
tips
- Αν το σιρόπι μας φαίνεται αραιό, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμη.
- Αν είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
- Αν θέλετε, προσθέστε ένα κλαράκι αρμπαρόριζα για άρωμα.
Πηγή: NaturaNrg #31