mov-patates

Γνωρίστε το νέο διατροφικό trend, τη μοβ πατάτα – Συνταγή

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: NrgFoods, Super foods, Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Η μοβ πατάτα προέρχεται από μια παραδοσιακή ποικιλία πατάτας των Άνδεων (Περού), η οποία καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε με φυσικές μεθόδους στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο – μην φοβάστε, δεν αποτελεί προϊόν γενετικής τροποποίησης, αλλά διασταύρωσης!

Το μέγεθός της είναι μικρότερο από την κοινή “λευκή” πατάτα, η σάρκα και η φλούδα της διαθέτουν το ίδιο μοβ σκούρο χρώμα, έχει υφή έντονα αμυλώδη και η γεύση της θυμίζει ελαφρώς αυτή του κάστανου. Στη χώρα μας καλλιεργείται σε περιοχές της Μακεδονίας, της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας.

Τι περιέχει

Ό,τι και η κοινή πατάτα (άμυλο, φυτοθρεπτικά, βιταμίνες, κάλιο), αλλά έως και δεκαπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών, ιδίως δε ανθοκυανινών, στις οποίες οφείλει το χρώμα της.

Οφέλη

Αντιοξειδωτική, διουρητική και καρδιοπροστατευτική δράση. Αυξάνει την αίσθηση κορεσμού της πείνας, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πώς να την καταναλώσετε

Μπορείτε να την καταναλώσετε μαγειρεμένη, όπως η κοινή πατάτα, βραστή, ψητή ή τηγανητή. Θεωρείται η νοστιμότερη ποικιλία για την παρασκευή πουρέ.

Προσθέστε χρώμα στο τραπέζι σας με αυτή την πεντανόστιμη υγιεινή συνταγή.

psiti-mov-patata-thimariΜοβ πατάτες ψητές, με λεμόνι

Vegan συνταγή
  Χωρίς γλουτένη 

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Θα χρειαστείτε

♦ 1 1/2 κιλό πατάτες μοβ, κομμένες
♦ 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (προτιμήστε βιολογικό)
♦ 1 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
♦ 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι

Για το dressing dijon 

♠ 2 κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
♠ 2 κ.γλ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
♠ 1 μικρό σκόρδο σε κομματάκια
♠ 1/4 της σούπας ελαιόλαδο (προτιμήστε βιολογικό)
♠ 1 κ.γλ. μουστάρδα dijon
♠ 1/4 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
♠ λίγο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 ºC.
Στρώνετε σε ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί.
Τοποθετήστε τις πατάτες σε φέτες και ρίξτε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.  Απλώστε τις πατάτες και ψήστε τες μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν για περίπου 40 λεπτά.
Ενώ ψήνονται οι πατάτες, φτιάξτε το dressing. Αναμείξτε όλα τα υλικά για το dressing και ανακατέψτε το μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σερβίρετε τις πατάτες με όση ποσότητα dressing θέλετε.

Καλή σας όρεξη! 

Πηγή: www.naturanrg.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *