LifeGo vegan - Η τροφή πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καθαρός

Go vegan – Η τροφή πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καθαρός

«Τίποτα δεν θα ωφελήσει περισσότερο την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης της ζωής στη Γη, όσο η μετάβαση μας σε μια χορτοφαγική διατροφή»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

 του Λευτέρη Θεοδωρακόπουλου 

επιμέλεια: Μαρία Γκέκα

Η αυστηρή χορτοφαγία ακολουθείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, όμως, η μεγάλη «έκρηξη» έγινε όταν στην σύγχρονη εποχή με τα μεγάλα περιβαλλοντικά και τα διατροφικά σκάνδαλα (βλέπε τρελές αγελάδες, η γρίπη των πουλερικών ή των χοίρων, αυγά με διοξίνες,  γάλα με μελαμίνη, κλπ). Ίσως, να βοήθησε και το διαδίκτυο, ο κόσμος άρχισε να ενημερώνεται και να μαθαίνει σχετικά μ’ αυτή τη στάση ζωής. Τρόπος ζωής κι όχι τρόπος διατροφής, γιατί η αυστηρή χορτοφαγία δεν έχει να κάνει μόνο με τι τρως, αλλά σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ηθική, την υγεία, το περιβάλλον και τη στάση ζωής. Go  vegan – Η τροφή πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καθαρός, γεμάτος ενέργεια.

Γιατί…
Το να είσαι βίγκαν δεν σχετίζεται μόνο με το να μην καταναλώνεις δολοφονημένα ζώα και τα παράγωγά τους αλλά συνολικά με ένα ήθος που σέβεται τις άλλες μορφές ζωής, που προωθεί, την υγεία και την καθαρή ενέργεια, τόσο απλά …

Ναι, η συνειδητή αποχή από καθετί ζωικό είναι φιλοσοφία ζωής. Γενικότερα, ο βίγκαν καταναλωτής μπορεί να έχει προσεγγίσει τη φυτοφαγία για λόγους υγείας. Στην πορεία θα υιοθετήσει και την ηθική προσέγγιση. Ή αντίστροφα. Αρχικά θα αηδιάσει από τη μεταχείριση των ζώων, θα σταματήσει να «συμβάλλει» στο έγκλημα που βλέπει και στη συνέχεια θα συνδέσει την ιδεολογία του με την υγεία του.  Στην Ελλάδα του σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποβάλλει το κρέας και τα παράγωγά του από τη διατροφή τους και έχουν κάνει την φυτοφαγία στάση ζωής.
Στη Natura NRG μιλούν για αυτή τη διατροφική και όχι μόνο επιλογή κάποιοι άνθρωποι, πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό αλλά και κάποιοι λιγότερο γνωστοί. Καθένας τους καταθέτει τη δική προσωπική του εμπειρία, Ας τους ακούσουμε..

Σοφία Κανέλλου,  Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc

Go  vegan - Η τροφή πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καθαρός, γεμάτος ενέργειαΜικρή στο πασχαλινό τραπέζι ήμουν το πρόβλημα, μόνο σαλάτα και πατάτες.. τα Χριστούγεννα τα ίδια.. Δεν ήμουν πάντα χορτοφάγος, έτρωγα και κρέας αλλά χωρίς ενθουσιασμό, για μένα το να αποφασίσω να μην τρώω και να μην βασανίζω ζώα δεν αποτέλεσε μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου. Κάπου το 2007 – δεν είμαι από αυτούς που συγκρατούν τέτοιες ημερομηνίες- ήμουν φοιτήτρια, μέλλουσα διαιτολόγος, το έκανα πια συνειδητά, δεν χρειαζόμουν άλλη βία!

Οι εργασίες μου στη σχολή επικεντρωνόντουσαν εκεί και σαν τυφλοπόντικας έψαχνα να βρω το δίκαιο μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας! Τι άγνοια! Όταν έφτιαχνα διαιτολόγια για (φανταστικούς πελάτες) καρδιοπαθείς, χωρίς κρέας έπαιρνα ένα «ελλιπής» και χρειαζόταν θάρρος να εξηγήσω στην καθηγήτρια ότι το διαιτολόγιό μου είναι κάπως πιο υγιεινό από το πρότυπο του βιβλίου, αλλά δεν το είχα…

Γιατί, στην Ελλάδα μας, οι διεθνής συστάσεις για μείωση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων δεν φτάνουν στα πανεπιστήμια, δε φτάνουν στους γιατρούς μας και φυσικά ούτε στα αυτιά των καταναλωτών.
Στα σεμινάρια που δίνω οι άνθρωποι ρωτούν: Είναι δύσκολη η μετάβαση σε μια τόσο διαφορετική διατροφή; Θα έχω ελλείψεις; Και αυτές φυσικά οι ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν με σαφήνεια! Ναι, είναι δύσκολο να κάνεις τη μετάβαση χωρίς προγραμματισμό και όρεξη για νέες εξερευνήσεις. Ναι, θα παρουσιάσεις ελλείψεις με οποιαδήποτε διατροφή αν δεν είναι ισορροπημένη! Από την εμπειρία μου οι άνθρωποι ωφελούνται όταν μειώνουν ή αφαιρούν από τη διατροφή τους ζωικά προϊόντα. Βέβαια, τα μεγαλύτερα οφέλη έρχονται περισσότερο από την αύξηση των φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια. Το έντερο είναι η Αχίλλειος πτέρνα των κρεοφάγων, σχεδόν όλοι έχουν δύο ή περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με ένα δυσλειτουργικό έντερο! Και αυτό γιατί δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρέσκιας τροφής.

Στην καθημερινή πράξη, έρχονται στο γραφείο άνδρες, γυναίκες, παιδιά, εγκυμονούσες, φυσιολογικές αλλά και κλινικές καταστάσεις, εκείνο που παρατηρώ είναι ότι όλο και περισσότερο νέοι, έφηβοι ζητούν να υιοθετήσουν μια φυτική διατροφή και η πλειοψηφία το κάνει για ηθικούς λόγους. – «να μην σκοτώνω τουλάχιστον εγώ άλλα ζώα!».

Μια δόση αισιοδοξίας σίγουρα έχει το γεγονός αυτό. Άλλες φορές παρατηρώ όμως, το bulling που ασκούν οι συμμαθητές τους και τον πόλεμο που άθελά μας πολλές φορές δημιουργούμε, λες και πρόκειται για 2 στρατόπεδα: τους κρεοφάγους και τους χορτοφάγους. Ένας έφηβος μου είπε « είναι προχώ να είσαι βίγκαν». Αναρωτιέμαι λοιπόν αν θα είναι αυτοί που θα σπάζουν τις βιτρίνες των κρεοπωλείων και θα προκαλούν με τις πράξεις τους άλλη βία. Γιατί για μένα το να είναι κανείς βίγκαν σημαίνει μη βία και σεβασμός σε όλα τα επίπεδα.

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Είμαστε ό,τι τρώμε

Go  vegan - Η τροφή πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καθαρός, γεμάτος ενέργεια

Η γνωστή δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι εδώ και 7 χρόνια φυτοφάγος.  Η ίδια έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση ζωής καθώς, όπως λέει στη Natura NRG,  νιώθει ότι σέβεται περισσότερο τον εαυτό της. «Πρόκειται για σεβασμό προς τον εαυτό μου και επίγνωση της αντίληψης πως είμαστε ό,τι τρώμε. Ή όπως έχω γράψει στο πρώτο μου βιβλίο, «ΝΙΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ», «όπως τρως, ζεις»!».
Για το αν θα συνιστούσε σε κάποιον να ακολουθήσει αυτή την οδό διατροφής λέει ναι αλλά υπό με προϋποθέσεις.  «Θα το συνιστούσα σε κάποιον εφόσον είναι απόλυτα υγιής και δεν έχει πρόβλημα με τον αιματοκρίτη του ή τις αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό του. Η χορτοφαγία σίγουρα θα βοηθήσει τα αγγεία και τα εσωτερικά  μας όργανα  να καθαρίσουν από τις τοξίνες».

Ματθίλδη Μαγγίρα: Θέλω να μη συμμετέχω στη βία που ασκείται στα ζώα

Η γνωστή ηθοποιός Ματθίλδη Μαγγίρα είναι χορτοφάγος από τον Ιανουάριο του 2011, «με ενέπνευσαν οι Πυθαγόριοι και η διατροφή τους φυσικά. « ΕΜΨΥΧΟΝ ΑΠΕΧΟΥ « έλεγε ο μέγας Πυθαγόρας. Θέλω να μη συμμετέχω στη βία που ασκείται στα ζώα προκειμένου να γεμίσουν τα στομάχια μας», λέει χαρακτηριστικά στη Natura NRG απαντώντας στην ερώτηση τι ήταν αυτό που την ώθησε στην φυτοφαγία.
Η ίδια μας συμβουλεύει να δοκιμάσουμε την χορτοφαγία καθώς η ίδια -όπως  λέει κέρδισε καλύτερη ψυχολογία, περισσότερη ενέργεια και ελαστικότητα στο σώμα της.

Θανάσης Ευθυμιάδης: Με τη φυτοφαγία απέκτησα ψυχική ηρεμία

Ο αγαπημένος ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης είναι vegetarian εδώ και 10 χρόνια. Όπως εξηγεί ο ίδιος στη  Natura NRG έχει επιλέξει αυτή την στάση ζωής από επιλογή με γνώμονα την ηθική απέναντι στα ζώα αλλά και στο να εξασφαλίσει  ψυχική ηρεμία και ευεξία. «Δεν υπήρχε κάποιος λόγος υγείας που επέλεξα την συγκεκριμένη διατροφική επιλογή. Η ηθική απέναντι στα ζώα από τη μια και από την άλλη η υιοθέτηση μιας στάσης ζωής που θα μου πρόσφερε ψυχική γαλήνη με οδήγησαν στο να γίνω φυτοφάγος. Δεν σας κρύβω πως πριν παντρευτώ και γίνω πατέρας ήμουν οξύθυμος. Ωστόσο με αυτήν την διατροφή με εσωτερική προετοιμασία και κάνοντας yoga μείωσα το στρες και ηρέμησα σε μεγάλο βαθμό».

 

Νίκος Γαιτάνος, greenchef


Δεν τρώω τα ζώα πάνω από 20 χρόνια αν και πριν ήμουν ένας φανατικός κρεατοφάγος, σπάνια έτρωγα οτιδήποτε άλλο. Το πρώτο έναυσμα για την χορτοφαγική διατροφή μου ήρθε το 1987, όταν διάβασα την αυτοβιογραφία του Γκάντι.  Αυτό το βιβλίο ήταν για μένα ήταν η σπίθα που άλλαξε την διατροφή μου και τελικά όλη μου την ζωή. Από τότε στα χρόνια που πέρασαν φρόντισα να έρθω σε επαφή να γνωρίσω και να μεγαλώσω πολλά ζωάκια, αυτή η επαφή μου μαζί τους με έκανε να καταλάβω, ότι όλα τους είναι πλάσματα με νοημοσύνη και αισθήματα, ικανά να δώσουν και πάρουν αγάπη και ένα πλάσμα που δίνει αγάπη δεν μπορεί να είναι φαγητό!

Στη σημερινή εποχή του διαδικτύου είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να ακολουθήσει τη φυτική διατροφή, γιατί η πληροφόρηση έρχεται στα σπίτια μας και όλοι μπορούν αν θέλουν να μάθουν για τη δυστυχία που βιώνουν τα ζώα εξαιτίας μας, η φυτική διατροφή είναι η ειρηνική επανάσταση του 21ου αιώνα, ένα ποτάμι που κάθε μέρα γιγαντώνεται και τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει.

Κάθε νέος χορτοφάγος στην αρχή αντιμετωπίζει σίγουρα δυσκολία με το καθημερινό του φαγητό, και αναρωτιέται έχει αναρωτηθεί «τι τρώω τώρα;» γιατί όταν έχεις μεγαλώσει με κάποιες γεύσεις δεν είναι εύκολο να ζήσεις μόνο με σαλάτες ή με χόρτα. Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισα τους πειραματισμούς στις γεύσεις και έγινα μάγειρας!

Ο  Νίκος Γαϊτάνος είναι αποκλειστικά chef χορτοφαγικής διατροφής, έχει συνεργαστεί με πολλά εστιατόρια χορτοφαγίας στην Αθήνα (υγεία οικολογία, αβοκάντο, rosebud), Θεσσαλονίκη (roots) και στην Αγγλία (organic for the people, coach and horses, vegan hippo, goji vegetarian cafe). Αυτήν την περίοδο  είναι head chef στο “Healthy bites” και επιμελείται το μενού στο “Vegan nation” στην Αθήνα και στο “The saints stores” στην Θεσσαλονίκη. Τέλος είναι συγγραφέας του βιβλίου “dirty vegan” που περιέχει street food συνταγές από όλον τον κόσμο στην vegan εκδοχή τους.

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης